06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

e-Ticaret yerel firmalara ulusal marka olmanın kapılarını açıyor

Türkiye'de e-ticaret yapan işletme sayısı 2020'de Kovid-19 salgınında alınan tedbirlerin de etkisiyle yüzde 275 artarak 256 bin 861'e çıkarken, e-ticaret platformları küçük işletmelerin ulusal markaya dönüşmesine olanak sağladı.

Türkiye’de e-ticaret yapan iÅŸletme sayısı Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin de etkisiyle yüzde 275 artarken, e-ticaret platformları ve yeni teknoloji çözümleri küçük iÅŸletmelerin ulusal markaya dönüşmesine kapı araladı. Bunun bir örneÄŸi de Türkiye’de aromalı filtre kahveleriyle ünlenen Ankaralı Oze Kahve oldu.

AA muhabirinin derlediÄŸi bilgiye göre, tüm dünyada özellikle Kovid-19 salgınının etkisiyle birçok alanda teknolojik dönüşüm beklenenin ötesinde hız kazandı. Bu durumun en çok gözlendiÄŸi alanlardan biri, iÅŸ dünyasının e-ticarete geçiÅŸi oldu. Sosyal temasın azaltıldığı, kısıtlamaların ekonomik hayatı derinden etkilediÄŸi salgın döneminde tüm dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de teknolojik çözümler küçük iÅŸletmelerin hayatta kalmasına hatta geliÅŸip büyüyebilmesine olanak saÄŸladı.

Geçen yıl küresel perakende e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre yüzde 23 artışla 4,3 trilyon dolara yükselirken, Türkiye’de de yüzde 66 artışla 226,2 milyar liraya çıktı. Özellikle Ticaret Bakanlığının destekleri, eÄŸitimleri, aracı hizmet saÄŸlayıcılar ve global firmalarla yürüttüğü iÅŸ birlikleri sayesinde geçen yıl birçok KOBÄ° ilk defa e-ticaretle tanıştı.

Türkiye’de e-ticaret yapan iÅŸletme sayısı 2020’de Kovid-19 salgınına karşı alınan tedbirlerin de etkisiyle yüzde 275 artarak 256 bin 861’e çıktı. Ä°ÅŸletmeler, aracı hizmet saÄŸlayıcılar sayesinde dijital pazarlara yumuÅŸak bir geçiÅŸ yaparken, Türkiye’de iÅŸletmelerin yüzde 72’si sadece bir pazaryerinde, yüzde 14’ü de iki pazaryerinde satış yapıyor. Söz konusu platformlar ve dijital satış danışmanlığı desteÄŸiyle kendi ürünlerini dijital olarak pazarlayan firmalar baÅŸarı hikayeleri yazıyor.

Bunun bir örneÄŸi de e-ticareti aktif olarak kullanmadan önce yerel ölçekte hizmet veren Ankaralı firma Oze Kahve’nin tüm Türkiye’ye satış yapan günlük öğütülmüş aromalı filtre kahveleriyle bir markaya dönüşme hikayesi oldu.

e-Ticaretle Türkiye genelinde satışa başladı

Oze Kahve Ortağı ve İş Geliştirme Uzmanı Serhat Köyüstü, AA muhabirine, işletmenin hikayesini anlattı.

Firmanın 2011 yılında tamamen yerli sermayeyle kurulduğunu, 2019 yılının sonlarından itibaren sıkıntıya girdiğini belirten Köyüstü, kendisinin 2019 yılında buraya ortak olduğunu söyledi. Köyüstü, daha sonra Kovid-19 salgınına rağmen doğru stratejiler ve butik üretimleriyle elektronik ticaret platformlarına giriş yaptıklarını bildirdi.

Daha önce toptan satış stratejisiyle ilerlediklerini ve kafelerde tüketilen ürünlerinin tüketiciler tarafından tanınmadığını ifade eden Köyüstü, Kovid-19 salgını sürecinde birçok firma kepenk kapatırken, kendilerinin e-ticaret sayesinde cirolarını katlayarak ulusal düzeyde bir marka değeri oluşturduklarını dile getirdi.

Köyüstü, e-ticaret sayesinde herkesin evlerine kapandığı dönemde son tüketicilere doğrudan ulaştıklarını, tanınır ve aranır bir marka haline geldiklerini kaydetti.

e-Ticarette tüketici güveni ve beğenisini kazanmanın önemine dikkati çeken Köyüstü, bu anlamda ürün kalitesinin ve devamlılığının önemli olduğunu vurguladı.

Köyüstü, son dönemde giderek tüketimi artan kahve sektöründe global markaların aksine butik üretim yaparak çok daha kaliteli ürünleri tüketicilere sunduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Kahve 4 hasat yetiÅŸir. Biz kahvenin en yeni hasadını ve en üst kalitelisini dünyanın çeÅŸitli ülkelerinden temin ederek iÅŸliyoruz. Kahvelerimizi her gün taze olarak kavuruyoruz ve 3 günlük dinlenme süresi sonunda müşterilerimize Türkiye’nin neresi olursa olsun internetten sipariÅŸ verdiÄŸinde 24 saat içinde ulaÅŸtırıyoruz. Bu gerçekten ulaşılması zor bir hizmet. ÖrneÄŸin Kolombiya, Kenya, Guatelama’dan gelen o çok sevdiÄŸiniz kahvenin aynı tazelikte hemen evinizin altında olan muhteÅŸem kokuların yayıldığı bir kahve ÅŸirketinden aldığınızı düşünün. Türkiye’nin her yerine bunu 1 gün sonra kapınızda olacak ÅŸekilde saÄŸlıyoruz.”

Ãœrünlerinin ÅŸu an hemen hemen bütün e-ticaret platformlarında aromalı filtre kahveler arasında “en çok satanlar” ve “en çok beÄŸenilenler” kategorilerinde en üst sırada yer aldığını ifade eden Köyüstü, kendi internet sitelerinden de satış yaptıklarını anlattı.

“Dünya pazarlarına da açılmak istiyoruz”

Köyüstü, bir Türk kahve markası olarak dünyaya da açılmak istediklerini belirterek, “Asıl amacımız ‘Türk kahvesi’ gibi bir deÄŸere sahip ülke olarak gerçek bir Türk markasıyla dünya pazarlarında da var olmak. Bunu butik üretimden çıkmadan yapmak istiyoruz ve gerçek nitelikli kahveyle nam salmak istiyoruz. e-Ä°hracat ile baÅŸka ülkelere satış yapmak için araÅŸtırmalarımızı sürdürüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Åžu an kahve üretimi olan özellikle Afrika ülkelerinde, kahve üreticilerine de danışmanlık hizmeti verdiklerini dile getiren Köyüstü, “Oralarda kahve bahçesi var ama üretimin diÄŸer basamakları yok. Kahvenin iÅŸlenmesi, pazara açılması, kavrulması gibi bütün basamaklarını birlikte kuruyor ve iÅŸ geliÅŸtirme desteÄŸi saÄŸlıyoruz.” dedi.

“Günümüzde her ÅŸirket dijital dönüşümünü gerçekleÅŸtirmeli”

Köyüstü, e-ticaret yapmak isteyen firmalara da tavsiyelerde bulunarak, bu süreçte doğru ve etkili danışmanlık almanın da önemli olduğunu, herkesle aynı olanı yaparak değil, markaya özel strateji ve hizmetle başarıya ulaşılabileceğini söyledi.

Bu dönemde artık her ÅŸirketin dijital dönüşümünü gerçekleÅŸtirmesi gerektiÄŸini vurgulayan Köyüstü, “Hızla deÄŸiÅŸen dünyada ÅŸirketler kendilerini yenilemeli, bunu yaparken de geleneksel deÄŸerlerden kopmadan kendini sosyal medyaya, dijital platformlara ve e-ticarete entegre etmeli.” diye konuÅŸtu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Prens Philip hayatını kaybetti

HIZLI YORUM YAP