23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TÜBİTAK Başkanı yerli aşı için tarih verdi

TÜBİTAK Başkanı Mandal, virüs benzeri parçacıklara dayalı aşı çalışmasına ilişkin "Ağustos ayında faz 3 çalışmasına başlayabilmeyi ve yıl sonuna doğru da faz 3 çalışmasını başarıyla tamamlayıp tüm kullanıma açmayı planlıyoruz" dedi.

TÃœBÄ°TAK BaÅŸkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Gebze’deki TÃœBÄ°TAK Gen MühendisliÄŸi ve Biyoteknoloji Enstitüsünde yerli aşı ve ilaç çalışmalarıyla ilgili düzenlenen basın toplantısında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının baÅŸladığı dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın koordinasyonunda Türkiye’de aşı ve ilaç geliÅŸtirmelerine yönelik yeni yöntemle 49 farklı kuruluÅŸ ve 436 araÅŸtırmacının bir araya geldiÄŸi bir platform oluÅŸturduklarını söyledi.

Bu alanda 17 proje yürütüldüğünü, bunlardan 7’sinin aşı projesi olduÄŸunu ifade eden Mandal, aşı projelerinden de 3’ünün ön planda bulunduÄŸunu dile getirdi.

Mandal, bunlardan VLP aşısıyla ilgili yakın zaman Bakan Varank’ın da paylaşımda bulunduÄŸunu, Bakan Varank ve kendisinin bu aşının faz 1 aÅŸamasında gönüllü olduklarını hatırlattı.

“27 Mart’ta baÅŸladığımız faz 1 çalışmasının ÅŸu an 1. fazı tamamlanmak üzere.” diyen Mandal, şöyle devam etti:

“Bu hafta sonunda biz de 2. dozlarımızı olacağız ve faz 1 çalışması tamamlanmış olacak. Bu ayın sonunda da yine her bir çalışma doÄŸru gittiÄŸinde faz 2 çalışmasına geçmiÅŸ olacağız. Takibinde 1,5 ve 2 ay gibi bir süreyle faz 2 çalışması gerçekleÅŸecek. Sonrasında da aÄŸustos ayında faz 3 çalışmasına baÅŸlayabilmeyi ve yıl sonuna doÄŸru da faz 3 çalışmasını baÅŸarıyla tamamlayıp tüm kullanıma, hem ülkemizdeki hem de dünyadaki insanlığın kullanımına açmayı planlıyoruz.”

Mandal, VLP aşısının yenilikçi yönleri olduÄŸunu belirterek, “Åžu an bu kapsamda 4 aşı adayı var ve henüz kitlesel bir kullanıma geçmiÅŸ VLP aşısı yok. VLP aşısındaki özellik, virüs benzeri parçaçık virüsü taklit ediyor ama insanlarımızı bu enfeksiyona karşı koruma amaçlı olarak bu yaklaşımla hem bilinen Wuhan virüsüne hem de özellikle mutantlara karşı özel geliÅŸtirilmiÅŸ. Çünkü özellikle faz 2 çalışmasında mutantlara karşı da Ä°ngiliz varyasyonuna karşı da geliÅŸtirilmiÅŸ versiyonu da kullanımda olacak.”

Kovid-19 Türkiye Platformu’nun amacının, birlikte geliÅŸtirme ve baÅŸarma yaklaşımı kapsamında ortak altyapının kullanılması olduÄŸuna iÅŸaret eden Mandal, Ankara Ãœniversitesinde ve BahçeÅŸehir Ãœniversitesinde 2 ilacın tasarımsal ve klinik öncesi aÅŸamalarında mevcut tedavi yöntemlerine göre çok daha etkili olduÄŸunu gözlemlediklerini dile getirdi. Mandal, “Ve ÅŸu an bunların faz 2 çalışmaları baÅŸlıyor. Burada hedef aÄŸustos ayında bu 2 ilacın da inÅŸallah insanlarımızın kullanımına sunulmuÅŸ olmasını bekliyoruz.” dedi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kısıtlamayı ihlal eden 66 bin 161 kişiye ceza

HIZLI YORUM YAP