23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu‘nun (BDDK) Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara Ä°liÅŸkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair YönetmeliÄŸi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe eklenen bir fıkra ile bankalar, donuk alacakların sınıf değişikliğine ilişkin kriterlerini yazılı hale getirerek denetime hazır bulunduracak. Borçluya ait yükümlülüklerin yeniden yapılandırılmasına karar verilmeden önce, bankalarca borçlunun geri ödeyebilme kapasitesine ilişkin bir değerlendirme yapılacak. Bu değerlendirme sonucunun uygun bulunması halinde borçlular, yeniden yapılandırma kapsamına alınabilecek.
TAHSİLİ MÜMKÜN OLMAYAN KREDİLER KAYITTAN DÜŞECEK
Haber Global’de yer alan habere göre, “BeÅŸinci Grup-Zarar NiteliÄŸindeki Krediler”, yani tahsilatı mümkün olmayan alacaklar ile ilgili de düzenlemede önemli deÄŸiÅŸiklikler yer aldı. “BeÅŸinci Grup-Zarar NiteliÄŸindeki Krediler” altında sınıflandırılan ve borçlunun temerrüdü nedeniyle ömür boyu beklenen kredi zararı karşılığı veya özel karşılık ayrılan kredilerin geri kazanılmasına iliÅŸkin makul beklentiler bulunmayan kısmı kayıtlardan düşürülecek.
3 YIL İÇİNDE ELDEN ÇIKARILACAK
Bankalar, alacaklarından dolayı edindikleri emtia, gayrimenkul, ortaklık payları ve diğer varlıkları, ilgili Türkiye Muhasebe Standartlarına göre muhasebeleştirecek. Bankalar, alacaklarından dolayı edindikleri emtia, gayrimenkul, ortaklık payları ve diğer varlıkları edinim tarihinden itibaren üç yıl içerisinde elden çıkaracak.
Kurul bu süreyi deÄŸiÅŸtirmeye yetkili olacak. Alacaktan dolayı edinilecek emtia, gayrimenkul, ortaklık payları ve diÄŸer varlıklar için edinim tarihinden önce Kredi Riski Azaltım Tekniklerine Ä°liÅŸkin TebliÄŸ’de belirtilen esas ve usullere göre gerçeÄŸe uygun deÄŸer tespiti yapılacak. Alacaktan dolayı edinilmiÅŸ emtia, gayrimenkul, ortaklık payları ve diÄŸer varlıklar, kredi borcuna mahsuben hesaplanan tutar ile gerçeÄŸe uygun deÄŸerinden satış maliyetleri düşülmüş tutardan düşük olanı üzerinden kayda alınacak.
DONUK ALACAK NEDÄ°R?
2017 yılında yapılan düzenlemeyle tüketici kredilerinin donuk alacak olarak sınıflandırılmasına imkan tanındı. Donuk alacak, bankalar tarafından verilen kredinin geri ödemesinde 3 aylık yaÅŸanan gecikme durumunun söz konusu olması, bu kredinin donuk olarak sınıflandırılmasına neden olur. Özetle, banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için ‘donuk’ tabiri kullanılır.
Ödemenin takip edildiÄŸi aÅŸamalardan üçüncüsüne gelindiÄŸinde kredi donuk olarak nitelendirilir. Bu aÅŸamadan sonra bankanın söz konusu kredinin yüzde 20’si kadar olan tutarı ayırması gerekir. Sonraki aÅŸamada yüzde 50’sini, beÅŸinci ve son aÅŸamada ise yüzde 100’ünü ayırması gerekmekte. Böylece banka batma olan krediye karşı tedbir almış olur.
Bir kredi donuk hale gelmiÅŸ ise bunun için faiz tahakkuku ve reeskontu kesinlikle yapılmaz. Daha önce yapılan tahakkuk ve reeskontlar nakit olarak tahsil edilememiÅŸse bunların yeniden düzenlenmesi yapılır. Donuk alacaklar, bir takım ÅŸartları saÄŸlaması durumunda Kredi ve DiÄŸer Alacaklar DeÄŸerleme Fonu’na aktarılır.
Akbank’ta kesinti sürüyor!
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu