22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Tarım dışı istihdam sonrası piyasalar rahatladı

Geçtiğimiz Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verisi açıklandı. Veri ABD ekonomisi için büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Bir önceki ay tarım dışı istihdam verisi beklentilerin çok üzerinde gelince bu ayki verinin önemi hayli büyüktü. Çünkü bazı FED yetkilileri iki ay üst üste beklenti üstü tarım dışı istihdam verisi görmenin tahvil alımı azaltımı yani tapering sürecinin başlaması için yeterli olacağı görüşündeydi.

Bu ayki beklenti 750 bin iken gerçekleşen ise sadece ve sadece 235 binde kaldı. Tabi tarım dışı istihdam ABD ekonomisi için hayal kırıklığı oldu dedim ama aksine piyasalar için tabiri caizse adeta bir can suyu oldu. Neden mi? Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz hafta Powell Jackson Hole’de varlık alımları azaltımı konusunda piyasalara güvercin açıklamalarda bulunmuştu. Piyasa biraz olsun nefes almıştı. Fakat bu Cuma açıklanan tarım dışı istihdam verisini görmeden piyasalarda belirli düzeyde de olsa tedirginlik devam ediyordu. Eğer beklentilerin çok üzerinde bir tarım dışı istihdam gelseydi bu ABD’nin işgücü piyasasının güçlü bir biçimde toparlandığı anlamına gelecekti ve FED yetkililerinden olduğundan daha kuvvetli tapering açıklamaları gelmeye devam edecekti. Haliyle verinin beklentilerin çok altında gelmesi parasal sıkılaşma konusunda FED’in elini kolunu bağlayacak gibi görünüyor. Bu veri ile birlikte tapering piyasasının kafasında daha ileri bir tarihe çoktan ertelendi bile. Bana göre bu konjonktürde tapering için en erken tarih artık 2022 yılının başı gibi görünüyor.

Beklenti altında gelen tarım dışı istihdam veri sonrası geçtiğimiz hafta düşüşe geçen dolar endeksinde 92 seviyesinin altına geri çekilme yaşanırken borsalar ve altında yukarı yönlü bir ivmelenme görüldü. Dolar endeksindeki gerileme ile birlikte bizde de dolar/TL kurunda o çok kritik destek seviyesi 8.30 altına gerileme yaşandı fakat aşağı yönlü güçlü bir düşüş gerçekleşemedi. Bunun en temel sebebi ise yine geçtiğimiz Cuma TÜİK tarafından açıklanan TÜFE’nin %19.25 olarak açıklanmasıydı. Bunun anlamı enflasyon politika faizini artık geçti. Haliyle piyasalar acaba TCMB 23 Eylül’de yapacağı faiz toplantısında ne yapacak ona odaklandı. Kimileri enflasyon faizi geçtiğine göre faiz artırılmalı, kimileri birkaç ay sonra zaten enflasyon düşmeye başlayacak bu nedenle TCMB faizi indirmeli, kimileri de faizi sabit tutmalı diyor. Bütün bunlar şu anlama geliyor, son açıklanan enflasyon rakamı içeride para politikası konusundaki belirsizlikleri en azından 23 Eylül’e kadar daha da artırmış görünüyor. İşte söz konusu bu belirsizlik nedeniyle harika bir dış havaya rağmen kurda 8.00 ve hatta 8.00 altına kalıcı bir geri çekilme göremiyoruz. İşte tam da bu nedenle dış havanın da iyi gideceği varsayımıyla 23 Eylül’de TCMB’nin alacağı kararın kurun kısa vadedeki yönü için önemli olacağı kanaatindeyim. Faiz artırımının gelmesi hatrı sayılır bir düşme yaratabilir aksine faiz indirimi kurda yukarı yönlü ivmelenmeye neden olabilir. Ben bu ay TCMB’nin yine politika faizini %19 düzeyinde sabit tutacağı kanaatindeyim. Eğer benim dediğim senaryo gerçekleşirse bunun kur ve piyasalara üzerinde önemli bir etki yaratacağını düşünmüyorum.

Dolar/TL için kısa vadeli önemli seviyelere bakacak olursak eğer;

Şu an kurun 8.32 seviyesinde olduğunu görüyorum. Aşağı yönlü düşüşlerde 8.30 altı fiyatlamalar görülmesi 8.10-8.00 seviyesine geri çekilmeler yaratabilir. 8.00-8.25 arası kısa vade için alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Yukarı yönlü yükselişlerde ise 8.44 ve 8.58 direnç seviyeleri karşımıza çıkıyor. Özellikle 8.58 üstü fiyatlamalarda düşüş trendinin bittiğini söyleyebiliriz. 8.72 üstü fiyatlamalarda yükselişler hız kazanacaktır. Kurda kısa vadede yani en azından 23 Eylül faiz kararına kadar 8.30-8.70 arası yatay bir hareket öngörüyorum

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“Çip krizi 2022’nin ikinci çeyreÄŸini de etkileyecek”

HIZLI YORUM YAP