01 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ekonomistler, faiz kararını nasıl değerlendirdi?

Ekonomistler, TCMB'nin gerekçe olarak, enflasyondaki yükselişin geçici unsurlara bağlı olması, ticari kredilerin öngörülenden fazla daralması ve bireysel kredileri sınırlamaya yönelik tedbirlerin alınmasını gösterdiğini bildirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 düzeyine düşürdü.

Karar metninde, söz konusu karara gerekçe olarak; enflasyonun geçici olduğu, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkilerinin devam ettiği ve parasal duruşun sıkılığının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başladığı gösterildi.

Kurul’un, para politikasının etkileyebildiÄŸi talep unsurları, çekirdek enflasyon geliÅŸmeleri ve arz ÅŸoklarının yarattığı etkilerin ayrıştırılmasına yönelik analizleri deÄŸerlendirdiÄŸi kaydedilen açıklamada, “Bu çerçevede para politikası duruÅŸunda güncellemeye ihtiyaç bulunduÄŸu deÄŸerlendirmesi yapılmış ve politika faizinde indirim yapılmasına karar verilmiÅŸtir.” ifadeleri kullanıldı.

AA Finans analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, karar öncesi gerçekleştirilen anketlerde medyan beklentinin politika faizinin sabit kalacağı yönünde olduğunu hatırlatarak, kararın Türk lirasını baskılayabileceğini aktardı.

“TCMB, yılsonunda faizi yüzde 16’ya indirebilir”

Para politikası duruÅŸuna iliÅŸkin mesaj cümlesinin “‘TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doÄŸrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe iÅŸaret eden güçlü göstergeler oluÅŸana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.” ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtiÄŸini kaydeden Bürümcekçi, Merkez Bankası’nın ilk adımı “büyük” attığını ve yıl sonuna kadar politika faizini yüzde 16’ya kadar indirme planı olabileceÄŸi deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Bürümcekçi, politika faizi 100 baz puan düşerken, faiz koridorunun geniÅŸliÄŸinin ise 600 baz puan olarak korunduÄŸunu belirterek, “Benzer ÅŸekilde, haftalık swap ihalelerinde uygulanacak faizin de politika faizine paralel yüzde 18,0 seviyesinde, Açık Piyasa Ä°ÅŸlemleri (APÄ°) ortalama fonlama maliyetinin ve gecelik repo faizlerinin de bu seviye civarında oluÅŸmaya baÅŸlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Bundan sonra para politikası duruÅŸu çekirdek enflasyon odaklı olacak”

Piri Reis Ãœniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan AslanoÄŸlu da, piyasa beklentilerinin aksine 100 baz puanlık bir indirim geldiÄŸini belirterek, “Baktığımızda cari iÅŸlemler dengesindeki iyileÅŸmeye ve gıda fiyatları baÅŸta olmak üzere enflasyonun daha çok geçici faktörlerden kaynaklandığına iÅŸaret eden bir açıklama görüyoruz.” dedi.

Faizin 100 baz puan indirilmesinin, özellikle genel gıda ve enerji fiyatları hariç enflasyon olarak adlandırılan çekirdek enflasyona odaklanıldığını gösterdiÄŸini bildiren AslanoÄŸlu, “Bundan sonra da bu gösterge etrafında, buna baÄŸlı bir politika izleme ihtimali artmış görünüyor.” ifadesini kullandı.

Aslanoğlu, bu hamlenin biraz sürpriz olduğunu, daha önce piyasaların hep manşet enflasyona odaklandığını kaydederek, şunları söyledi:

“Bu çerçevede özellikle gıda ve enerji fiyatlarının önümüzdeki dönemde artma ihtimali, bunların arızi olmama ihtimali de yüksek. Bu açıdan manÅŸetle çekirdek arasındaki farkın açıldığını görebiliriz. Para politikasının seyri konusunda merkez bankası açısından da piyasalar açısından da daha zorlu bir süreç bizi bekliyor.”

“Faiz indirimi Dolar/TL’de fiyatlanmaya baÅŸlamıştı”

AA Finans Analisti ve stratejist Cüneyt Paksoy, son birkaç gündür faiz indiriminin dolar/TL’de fiyatlanmaya baÅŸlandığını kaydederek, Merkez Bankası’nın da tercihini bu yönde kullandığını ifade etti.

Küresel enflasyonun geçici olduÄŸunun düşünülmesi ve baz etkisinin enflasyonu baskılayacağı beklentisiyle 100 baz puanlık indirim yapıldığını kaydeden Paksoy, “Yılın son iki ayında 50 ya da 100 baz puanlık bir indirimi zaten global ölçekteki kurumlar da bekliyordu. Eylül’de bu adımın gelmiÅŸ olmasını, daha önce atılmış adımlarla enflasyondaki dengenin korunacağı varsayımıyla büyümenin ve büyümede gelinen noktanın korunmasına iliÅŸkin bir adım olarak görebiliriz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Paksoy, gelecek süreçte veri akışı, global enflasyonunun seyri ve petrol fiyatları ile kur geçişkenliği gibi konuların enflasyon üzerindeki etkilerinin Merkez Bankası tarafından takip edileceğini bildirdi.

Küresel faiz oranlarının yükselmeye devam etmesi halinde Merkez Bankası’nın da para politikası duruÅŸunu güncellemek durumunda kalabileceÄŸini belirten Paksoy, ÅŸimdilik bu yönde bir tercih yapılmadığını dile getirdi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Merkez Bankası rezervleri arttı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.