17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Anayasa Mahkemesi’nden Ä°ÅŸ Bankası kararı

İş Bankası'nın çalışan sandığına yaptığı katkı ödemelerine ilişkin vergi cezaları ile ilgili verdiği hukuk mücadelesi karara bağlandı. AYM bankaya verilen vergi cezalarının mülkiyet hakkı ihlali olduğuna hükmetti.

Ä°ÅŸ Bankası, “İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve YardımlaÅŸma Sandığı Vakfı’na yaptığı katkı payı ödemelerinin ücret olarak deÄŸerlendirilerek vergi cezası kesilmesiyle ilgili hukuk mücadelesini kazandı.

Banka, 2018 dönemi için kesilen cezayla ilgili yerel mahkeme ve Danıştay süreçlerinden sonuç alamayınca Anayasa Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. Dosyayı inceleyen Yüksek Mahkeme, Ä°ÅŸ Bankası’nı haklı buldu.

Yüksek Mahkeme’nin karar metninde konuyla ilgili geliÅŸmeler şöyle özetlendi:
“Vergi idaresince banka nezdinde 2007-2011 arasındaki dönem için yapılan vergi incelemesinde 23.11.2012 ve 1.4.2013 tarihli iki vergi inceleme raporu düzenlendi.

Raporlarda; bankanın çalışanları adına yapılan ödemelerin ücret mahiyetinde olduÄŸu, bu ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu’nda yazılı ÅŸartları taşımaması nedeniyle ücret matrahından indirilemeyeceÄŸi kanaatine varıldığı kaydedildi.

Bu doÄŸrultuda, ödemeler üzerinden gelir vergisi ödenmediÄŸi gerekçesiyle vergi ziyaı cezalı gelir vergisi çıkarıldı. Ayrıca vergi matrahının eksik hesaplandığı gerekçesiyle de cezalı damga vergisi hesaplandı.”

Ä°Åž BANKASI MAHKEMEYE BAÅžVURDU
Kesilen cezaların ardından Ä°ÅŸ Bankası vakıflara ödenen katkı paylarının ücret sayılamayacağı iddiasıyla EskiÅŸehir 1. Vergi Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme davayı reddetti.

Danıştay 4. Dairesi de 14.11.2013 tarihli kararıyla Ä°ÅŸ Bankası’nın temyiz talebini reddetti. Sadece cezaların tekerrür hükümleri uygulanarak arttırılan kısmının bozulmasına karar verdi. Bu bozma kararıyla ilgili süreç sonunda cezanın onandığına dair nihai karar Ä°ÅŸ Bankası’na 10 Aralık 2018’de tebliÄŸ edildi.

Banka son çare 9 Ocak 2019’da Anayasa Mahkemesi’ne baÅŸvurdu. BaÅŸvuru dilekçesinde, çalışanlar adına sandığa yapılan katkı payı ödemelerinin vergiye tabi ücret niteliÄŸi taşıdığı gerekçesiyle öngörülebilir ve belirli olmayacak bir biçimde cezalı vergi çıkarıldığı kaydedildi. Bu gerekçeyle mülkiyet ve adil yargılanma haklarının ihlal edildiÄŸini ileri sürdü.

Anayasa Mahkemesi yaptığı inceleme sonunda şu değerlendirmelerde bulundu:
“BaÅŸvuruya konu 2008 yılı Ocak ile Aralık ayları arası vergilendirme dönemleri itibarıyla baÅŸvurucunun mülkiyet hakkına yapılan müdahalenin öngörülebilir bir kanuni dayanağının bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Açıklanan gerekçelerle baÅŸvurucunun Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiÄŸine karar verilmesi gerekir.”

OYBİRLİĞİYLE KARAR VERİLDİ
Yüksek mahkeme tüm incelemelerden sonra şu hükme vardı:

“Bankanın kimliÄŸinin gizli tutulması talebinin REDDÄ°NE,

Mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın KABUL EDİLEBİLİR OLDUĞUNA,

Anayasa’nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının İHLAL EDİLDİĞİNE,

Kararın bir örneğinin mülkiyet hakkının ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere Eskişehir 1. Vergi Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE,

BaÅŸvurucunun tazminat talebinin REDDÄ°NE,

Ödemenin, kararın tebliğini takiben başvurucunun Hazine ve Maliye Bakanlığına başvuru tarihinden itibaren dört ay içinde yapılmasına; ödemede gecikme olması hâlinde bu sürenin sona erdiği tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için yasal FAİZ UYGULANMASINA,

Kararın bir örneÄŸinin Adalet Bakanlığına GÖNDERÄ°LMESÄ°NE 6/10/2021 tarihinde OYBÄ°RLİĞİYLE karar verildi.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kira oranları ne kadar oldu?

HIZLI YORUM YAP