23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Emtia piyasasında Omikron endişesi

Emtia piyasasında, geçen hafta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan yeni varyanta ilişkin endişelerle satış baskısı artarken, en fazla değer kaybı yüzde 15,2 ile paladyumda görüldü.

Enflasyonda yükseliÅŸin uzun bir süre gündemde kalacağı ve bu paralelde merkez bankalarının para politikalarında beklenenden önce sıkılaÅŸmaya gidebileceÄŸi endiÅŸeleri yatırımcıların gündemini meÅŸgul ederken, Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana’da Kovid-19‘un çok sayıda mutasyona uÄŸramış Omikron varyantının tespit edilmesi emtia piyasasında düşüşleri beraberinde getirdi.

Omikron varyantının ciddiyeti ve ekonomik toparlanmayı ne ölçüde etkileyebileceğine dair detaylar henüz bilinmezken, analistler konuya ilişkin gelişmelerin yatırımcı fiyatlamalarında etkili olmaya devam edeceğini belirtti.

Analistler, yeni varyantın para politikalarının seyrine dair beklentilerin yeniden ÅŸekillenmesinde etkili olabileceÄŸine iÅŸaret ederek, bu kapsamda yeni haftada ABD ve Avro Bölgesi‘nde açıklanacak istihdam ve enflasyon verilerinin yakından izleneceÄŸini, ayrıca ABD Merkez Bankası (Fed) BaÅŸkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) BaÅŸkanı Christine Lagarde’nin yönlendirmelerinin de piyasaların seyri açısından kritik olacağını söyledi.

Bu geliÅŸmelerle geçen hafta özellikle metal fiyatlarındaki düşüş öne çıkarken, paladyum yüzde 15,2 deÄŸer kaybetti. Paladyumun ardından en fazla düşüş kaydeden emtia yüzde 8’le Brent petrol olurken, bunu yüzde 7,6’yla platin, yüzde 5,9’la gümüş, yüzde 2,9’la altın, yüzde 1,6’yla alüminyum ve yüzde 0,9’la bakır izledi.

Altın fiyatındaki düşüşte, Fed BaÅŸkanlığına Jerome Powell’ın tekrar aday gösterilmesi sonrası azalan belirsizlikler ile yatırımcıların güvenli limanlardan ayrılma eÄŸilimi etkili oldu. Ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸelerle küresel otomotiv piyasasında devam eden talebin azalması da paladyum ve platin fiyatlarındaki oynaklığın sürmesini beraberinde getirdi.

Brent petrolün varil fiyatındaki sert düşüşte ise Omikron varyantı sonrası bazı ülkelerin uçuş yasaklarını devreye alması ve olası kapanmalara yönelik endişeler belirleyici oldu. Öte yandan geçen hafta ABD Başkanı Joe Biden, akaryakıt fiyatlarındaki artışa çözüm bulmak için stratejik petrol rezervinden 50 milyon varil ham petrolün kullanıma sunulacağını, böylece ülkede akaryakıt fiyatlarının düşeceğini açıkladı.

Nikelin fiyatı 7,5 yılın en yüksek seviyesini gördü

Geçen hafta emtia piyasasında çinko ve nikel fiyatlarındaki artışlar dikkati çekti. Çinkonun fiyatı 1,56 dolarla kasım ayının en yüksek seviyesini görmesinin ardından haftayı da yüzde 2 artışla 1,5 seviyesinden tamamladı. Nikelin fiyatı ise 9,7 dolarla Mayıs 2014’ten bu yana en yüksek seviyeyi test ederken, haftalık bazda yüzde 1,8 deÄŸer kazandı.

Çinko fiyatlarındaki artışta; dünyanın önde gelen hammadde ticareti yapan ÅŸirketlerinden Glencore’un Ä°talya’da üretimi sonlandıracağını açıklaması etkili oldu. Arz sıkışıklığı ve ekonomisini canlandırmak isteyen Çin’den gelen talep de çinko fiyatlarını destekledi.

DoÄŸalgaz fiyatları da haftayı yüzde 5 yükseliÅŸle tamamladı. ABD’de sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gaz (LNG) ihracatına olan talep rekor seviyelere yaklaÅŸması doÄŸalgaz fiyatlarındaki bu artışın temel nedeni olarak öne çıktı.

Tarım emtiasında kahve ve buğdayda zirveler görüldü

Tarım emtiasında geçen hafta oynaklığın artması dikkati çekerken, kakaonun fiyatı yüzde 7,5, pamuÄŸun fiyatı yüzde 3,9, ÅŸekerin fiyatı yüzde 3 ve soya fasulyesinin fiyatı yüzde 0,8 düşüş kaydetti. DiÄŸer taraftan buÄŸday 8,75 dolarla Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördüğü haftayı yüzde 1,3 yükseliÅŸle tamamlarken, 2,48 dolarla yaklaşık 10 yılın zirvesini test eden kahve de yüzde 3,5 deÄŸer kazandı.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dolar endeksinin değer kazanmasının emtia genelinde satış baskısının artmasına yol açtığını söyledi.

Vaka sayılarındaki yükseliÅŸin tedarik zinciri sıkıntılarının yeniden artmasına neden olduÄŸunu, olası kapanmaya yönelik endiÅŸelerinin tüm fiyatlamaları etkilediÄŸini anlatan Ergezen, “Gübre fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle tüm tarım emtia piyasasında endiÅŸeler de devam ediyor. Burada enerji maliyetlerindeki artış ve enflasyon endiÅŸeleri de etkili oluyor.” dedi.

Ergezen, haftayı yükselişle tamamlayan buğdayda ise üretim tahminlerindeki düşüşün etkili olmaya devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Ayrıca vaka sayılarındaki artışın, gıda talebini yeniden artıracağı beklentisi var. Bunun yanı sıra gübre ve enerji maliyetlerindeki artış, özellikle hububatlar tarafında fiyat artışlarını desteklemeye devam ediyor. Pamuk açısından baktığımızda ise burada yine vaka sayılarındaki artış, Hindistan’da pamuk kurdu salgını ve dolar endeksindeki yukarı yönlü hareketin etkili olduÄŸunu gördük. Kahve tarafında Brezilya’da düşük fiyatlı kahve satan firmaların zor duruma düşmesinin arza yönelik kaygıları gündeme getirdiÄŸini görüyoruz. Emtia piyasasına genel olarak baktığımızda ise yeni varyant sonrası kapanma endiÅŸeleri, ekonomik büyümeye yönelik belirsizlikleri artıyor. Bu da talep endiÅŸelerini beraberinde getiriyor. DiÄŸer yandan küresel olarak konteyner talebinin yüksek olması nedeniyle yüklemelerde gecikme yaÅŸanıyor ve bu da arz endiÅŸelerini artırıyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yemeksepeti hakkında inceleme

HIZLI YORUM YAP