19 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Asgari ücrette kritik gün

Yaklaşık 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve dolaylı olarak 30 milyona yakın kişiyi etkileyecek olan asgari ücrette zam kararının bugün çıkması bekleniyor.

Asgari Ãœcret 2022 zammı için geri sayım baÅŸladı. Türkiye’nin ana gündemini oluÅŸturan asgari ücrete iliÅŸkin olarak 3 toplantı geride bırakıldı. Ä°lk iki toplantıda rakam telaffuz edilmezken son toplantıda taraflar ortaya çıkan rakamları belirtti.
Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “TÄ°SK’in 3 bin 100 lirayı uygun bulduÄŸunu, Türk-Ä°ÅŸ’in ise 3 bin 900’ün altına düşmediÄŸini” söyledi. TÄ°SK Genel Sekreteri Akansel Koç ise daha sonra yaptığı açıklamada “3 bin 160 TL gibi bir teklifimiz olmadı, çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceÄŸiz” dedi. Türk-Ä°ÅŸ Genel Sekreteri Nazmi Irgat da “Ä°ÅŸveren kesimiyle uzlaÅŸmazlıklarımızı maalesef gideremedik. Ay sonuna kadar zamanımız var” dedi.

“RAHAT NEFES ALACAK SEVÄ°YEDE BELÄ°RLEYECEĞİZ”
Konu Meclis’teki bütçe görüşmelerinde de gündeme geldi.

Bakan Bilgin, Türkiye’de asgari ücretle çalışan kiÅŸi sayısının bazen 15 milyon, bazen 20 milyon gibi rakamlarla ifade edildiÄŸini söyleyerek şöyle konuÅŸtu:

“Bu rakamlar doÄŸru deÄŸil, doÄŸrusunu ben biliyorum çünkü vergi alıyoruz, prim alıyoruz. Yaklaşık 6 milyon civarında asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluÅŸturduÄŸu bütünlüğü ele almamız lazım. Asgari ücret, adı üzerinde asgari bir ücrettir.

AraÅŸtırma yaptırdım, işçilere sordum, iÅŸverenlere sordum, profesyonellere sordum. İşçilerimizin büyük çoÄŸunluÄŸu, yüzde 37’si 3 bin 700 ile 4 bin arası beklentisi olduÄŸunu söyledi. Küçük iÅŸletmelerde çalışan işçilerin daha alt düzeyde talep ettiÄŸini gördüm. Sebepsiz deÄŸil. Onlar; ‘Evet artmasını istiyoruz ama iÅŸimizin devam etmesini istiyoruz.’ Biz buradan, sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, işçilerin beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleÅŸtireceÄŸiz.

Düşük gelirli asgari ücretle çalışanlar için bir bayram havası yaratacaktır. Daha yüksek düzeyde açıklanması önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Bunu anlıyoruz. Asgari ücret çalışanlarımızı korusun, aynı zamanda Türkiye’nin ve bütün dünyanın yaÅŸadığı ekonomik dalgalanmalardan Türkiye’ye de rahat nefes aldırsın. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceÄŸimizi ifade etmek isterim.”

“ÖNÃœMÃœZDEKÄ° HAFTA 3600 EK GÖSTERGE KOMÄ°SYONUNU TOPLAYACAÄžIZ”

3600 ek gösterge çalışmalarına deÄŸinen Bilgin, “3600 ek gösterge meselesini teknik olarak toplumda hakkaniyet duygusunu zedelemeyecek ÅŸekilde ele alıyoruz.

Önümüzdeki hafta komisyonumuzu toplayacağız. Sonra da yüce Meclis’e göndereceÄŸiz. Sizin takdirinizle bu meseleyi bir vaat olmaktan çıkardık, ‘2022 yılında uygulamaya sokacağız’ diye imzaladık. Meclis’e geldiÄŸi zamanda Meclis’in gereÄŸini yapacağına inancımız tamdır” dedi.

ASGARÄ° ÃœCRET NASIL BELÄ°RLENÄ°YOR?

Asgari ücreti, yasa gereÄŸi işçi, iÅŸveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kiÅŸiden oluÅŸan Asgari Ãœcret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Borsa haftaya rekor seviyeden başladı

HIZLI YORUM YAP