30 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Müsilaj hakkında küçük balık uyarısı!

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) akademisyenleri tarafından yürütülen çalışmada, Zooplanktonları yiyerek büyüyen hamsi, çaça, sardalya ve istavrit gibi balıkların küçükken avlanmaları nedeniyle azaldığı belirtildi. Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Burak Daban, bunun neticesi olarak hayvansal küçük deniz mikro canlıları olan zooplanktonların ortamda bol olması nedeniyle denizanalarının son yıllarda çoğalıp, büyüdüklerine ve kirlilik baskısıyla birlikte müsilajın oluşmasına neden olduklarına dikkat çekti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik AraÅŸtırma Kurumu (TÃœBÄ°TAK), bu yıl Marmara Denizi’nde görülen yoÄŸun müsilaj sonrası araÅŸtırma için çaÄŸrı yaptı.

ÇOMÃœ Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Avlama, Ä°ÅŸleme Teknolojisi Bölümü’nün bu çaÄŸrı üzerine hazırladığı ‘Marmara Denizi’nde Müsilajın Pelajik ve Bentik Balıkların Erken YaÅŸam Evreleri Ãœzerine Etkisi’ projesi TÃœBÄ°TAK tarafından kabul edildi.

Bu ay başında baÅŸlayan, 9 ay sürecek olan proje kapsamında ekip, Marmara Denizi’nde 32 noktada balık yumurta larva araÅŸtırması ve 12 noktada ığrıp örneklemesiyle demersal juvenillerin (dip balıkları) araÅŸtırılmasını gerçekleÅŸtiriyor.

AVLANMA NEDENÄ°YLE BALIKLARDA AZALMA

Tamamlanan çalışmanın ilk bölümünde Marmara Denizi’nde yoÄŸun denizanası patlaması görüldü. Yavru dip balıklarında problem görülmezken, suyun üstünde yaÅŸayan yavru hamsi, sardalya, çaça, istavrit gibi balıkların avlanma nedeniyle az miktarda olduÄŸu belirlendi.

Avlama, İşleme Teknolojisi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Burak Daban, balıkların üreme sisteminin müsilajdan nasıl etkilendiğini, balık yumurtalarının döllenip döllenmediğini ve yumurtaların açılıp larva olup olmadığını ve larvaların yavru balık haline gelip gelemediklerini araştırdıklarını ifade etti.

Dr. Daban, “Aralık ile mart ayları arasında Marmara Denizi’nde 32 noktada balık yumurta larva araÅŸtırması ve 12 noktada ığrıp örneklemesiyle dipteki yavru balıkların araÅŸtırmasını gerçekleÅŸtiriyoruz. Aralık ayının ilk çalışması tamamlandı. Marmara Denizi’nin tüm çevresindeki 12 istasyondaki gözlemlerimiz sonucunda dip balıklarının üremeyi baÅŸardığı ve yavru hale geldiÄŸini görmekteyiz. Dolayısıyla müsilajdan çok fazla etkilenmediÄŸini anlamaktayız” dedi.

Ancak ÅŸu anda görülen tek sıkıntının suyun üstünde yaÅŸayan yavru hamsi, sardalya, çaça, istavrit gibi balıklarda olduÄŸunu belirten Daban, “Genel olarak baktığımızda Marmara Denizi’nde aralık ayında yoÄŸun bir denizanası patlaması görülüyor. Denizanası patlaması, aşırı üremesi ve zooplankton miktarının da çok az görülmesi sistemde saÄŸlıksızlığı iÅŸaret etmektedir” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Daban, zooplankton miktarının az olması, denizanalarının aşırı üremesi ve küçük pelecik balık yavrularının yani hamsi, sardalya, çaça, istavrit gibi balık yavrularını az miktarda olmasının sistemde bir tehlikeye işaret olduğunu belirtti.

“MÃœSÄ°LAJ ORTAYA ÇIKABÄ°LÄ°R”

Daban, denizanalarının aşırı üremesi ve ortamda zooplankton tüketecek balık yavrularının olmamasının bir sonraki aşamada yoğun kirlilik yükü ile birlikte müsilajı ortaya çıkarabileceğini aktardı.

Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Burak Daban, Araştırma kapsamında 32 noktada gerçekleştirilen plankton çekimlerinde denizanası patlamasının ve dipte ölü olan müsilajın su dikey hareketleriyle birlikte İstanbul ile Tekirdağ-Şarköy arasında daha fazla karışarak yüzeye çıktığını söyledi.

Daban sözlerine şu şekilde devam etti:

“Yeni bir müsilaj baÅŸlangıcı gibi görünmese de suyun pelajik kolonunda ölmüş, dibe çökmüş müsilajın havalandığı ve saÄŸlıksız bir pelajik ortamın görüldüğü izlenmiÅŸtir. Bundan sonraki süreçte su sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte tekrar müsilaj oluÅŸur mu bunu izleyeceÄŸiz.”

Müsilaj oluÅŸsa bile çok fazla miktarda balıkların erken yaÅŸam evrelerine etki göstermediÄŸinin ön görüldüğünü söyleyen Daban, “Proje bitiminde bütün örneklerimizi alıp, kaç tane türün dağılım gösterdiÄŸini, bolluk ve çeÅŸitliliklerinin ne olduÄŸu ortaya çıkarıldıktan sonra müsilaj olmayan dönemlerle karşılaÅŸtırılıp, daha net bir sonuca varılacaktır” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fiyatlar 1 ay içinde…

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.