17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Nebati yeni ekonomi paketini açıkladı

Bakan Nebati, ekonomide yeni teşvik ve tedbir paketinin ayrıntılarını açıkladı. Paket kapsamında işletmelere 6 ay ödemesiz, 24 ay vadeli; ihracatçılara 6 ay ödemesiz, 18 ay vadeli kredi desteği sağlanacak. Enflasyonla mücadele kapsamında vatandaşların uygun fiyatlı ürünlere ulaşabilmesi için bir mobil uygulama devreye alınacak. Altın dönüşümlü mevduat hesabı ile de vatandaşlar için risksiz bir kazanç sistemi oluşturulacak.

Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri” tanıtım toplantısı, Ä°stanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, toplantıda yaptığı konuÅŸmada, yatırım, istihdam, üretim ve ihracat olmak üzere 4 sacayağı üzerine inÅŸa ettikleri Türkiye Ekonomi Modeli’nden bahsetti.

Aralık ayında hayata geçirilen Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki rakamın 340 milyar liraya yaklaştığını dile getiren Nebati, burada dövizi bozma oranının yüzde 49 olduğunu ve 10 milyar doları aştığını söyledi.

Nebati, altınla ilgili tasarruf önerilerine deÄŸinerek, “Yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıran modellerin bütüncül bir yaklaşımla uygulamaya alınmasını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yurt içi tasarrufların geliÅŸtirilmesini, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini ve TL tasarrufların cazibesini artırılmasını amaçlayan bir tasarruf sistemi modeldir.” diye konuÅŸtu.

Bakan Nebati, bu modelin yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracağını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yerli tasarrufların merkeze alınmasını sağlayacağını, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini gerçekleştireceğini ve TL cinsi tasarrufların cazibesinin artırılmasını sağlayacağını anlattı.

1 Mart’ta altınların ekonomiye kazandırılması için uygulama baÅŸlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bugüne kadar yastıkaltı altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalarda bütüncül bir yaklaşım olmadığını, paydaşlar vasıtasıyla yürütüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu birikimlerin ekonomiye kazandırılması noktasında yeterince yol alınamadı. Bu tasarrufların finansal sisteme kazandırılması hem vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı açacak hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir. Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaÅŸtıracak, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere, 2022 yılında da 1.500’ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları baÅŸlatıyoruz.

Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceÄŸi kendi tasarruflarını saÄŸlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir ÅŸekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler.”

Nebati, altın, repo ve katılım hesaplarına fiziki altınların rahatlıkla yatırılabileceÄŸini kaydederek, “Altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak deÄŸer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç saÄŸlayacaklardır.” ifadesini kullandı.

“Katılım ve kamu mevduat bankaları bu iÅŸin başını çekecek”

Bakan Nebati, fiziki altınların bankalar, platformlar ve kuyumcular aracılığıyla teslim edilebileceğini belirterek, yıl sonuna kadar en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarla yerine getireceklerini söyledi.

Takasbank, Borsa Ä°stanbul ve Darphane’nin bankalarla iÅŸ birliÄŸini geliÅŸtireceÄŸini, altınların ekonomiye kazandırılması yönünde çalışacağını dile getiren Nebati, altınların ülke ekonomisini güçlendireceÄŸini ve finansal sistemi rahatlatacağını bildirdi.

Nebati, “(Katılım bankaları) Åžu anda bu iÅŸin önde gidenleri olacak. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu iÅŸleyiÅŸteki en önemli araçlar olacak. Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart’tan itibaren, çeyrek katılım hesabı 15 Mart’tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi iÅŸlevsel hale gelecek. fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet ÅŸeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu iÅŸin de önceliÄŸini yapacak.”

Vatandaşların altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayılarının artırılması olmak üzere çalışmaların başlatıldığını aktaran Nebati, tüm süreçlerden vatandaşın anında haberdar olması için duyuruları yapacaklarını anlattı.

“Enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Enflasyonu tetikleyecek adımlara da hep beraber göğüs gereceÄŸiz. Kazanırken, tasarruf ederken beraberiz, enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız.” ifadelerini kullandı.

Nebati, tüketiciye fiyat takibinin yapılmasına fırsat verecek ve en uygun fiyatla ürün bulmasına katkı saÄŸlayacak bir mobil uygulamanın 1 Mart’ta kullanıma sunulacağını bildirdi.

60 milyar liralık bir KGF destek paketi oluşturduklarını bildiren Nebati, yatırım destek paketi, ihracat destek paketi ve işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye koyduklarını söyledi.

Yatırım destek paketinin 25 milyar liradan oluÅŸtuÄŸunu belirten Nebati, “Yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBÄ° ve KOBÄ° dışı alanlara dağıtıyoruz. Orta-yüksek ve yüksek teknoloji üreten teknoloji firmalarına 1,25 kat kefalet limiti yatırıma baÄŸlı iÅŸletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade ve kar payı oranı da 0,24 TLREF artı yüzde 1, 24 ay üzeri için sabit TLREF artı yüzde 2 olacak. Bankalar için faiz oranı 0,24, ay deÄŸiÅŸken TLREF artı yüzde 1, 24 ay ve üzeri deÄŸiÅŸken TLREF artı yüzde 2 uygulanacak. Her bir KOBÄ° için maksimum 25 milyon lira, büyük firmalar için 100 milyon lira limit olacak.” ifadelerini kullandı.

Nebati, 60 milyarlık KGF paketinin, diğer 25 milyarının ihracat destek paketi ve kalan 10 milyarının da işletme harcamaları destek paketinden oluştuğunu bildirdi.

2 yıl önce dağıtılan KGF kredilerinin bir miktarının tüketime harcandığına dikkati çeken Nebati, “Yatırım önceliÄŸimiz bir tarafa gitti, üretim önceliÄŸimiz bir tarafa gitti. Farklı bir ÅŸekilde kullanım da maalesef yaÅŸandı ama artık buna izin vermeyeceÄŸiz. Ãœreticinin imalatçının, genç giriÅŸimcinin hakkını baÅŸkalarına kullandırtmayacağız. Bu iÅŸin sıkı takipçisi olacağız.” diye konuÅŸtu.

“Ãœretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü amaçlıyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, tasarruf ettiklerini ve dağıttıklarını, dağıtmaya da devam edeceklerini belirterek, dağıtım paketlerinin süreceğini söyledi.

Türkiye Ekonomi Modeli’nin bugüne kadar ortaya çıkan risklerin bertaraf edilmesini amaçladığını dile getiren Nebati, kısa sürede sermaye hareketlerinin negatif etkilerini zayıflatmayı, döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkinliÄŸini azaltmayı, üretim ve ihracatı artırarak enflasyonda kalıcı düşüşü saÄŸlamayı amaçladıklarını anlattı.

Nebati, enflasyon problemlerinin Türkiye ve dünyada uzun süre daha konuşulacağını, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ortak belası olduğuna vurgu yaptı.

Enflasyona karşı tek başına parasal olarak alınan önlemlerin bu sorunu önleyemediğinin altını çizen Nebati, enflasyonun talep ve arz yönlü arttığını, beklenti nedeniyle kendilerini de zorladığını bildirdi.

Emtialarda, petrolde, ham maddede, enflasyonda ve maliyetlerde yaÅŸanan artışlardan bahseden Nebati, Türkiye’de elektrik ve doÄŸal gaz fiyatlarının reel olarak negatif olduÄŸunu bildirdi.

“Elektrik ve doÄŸal gaz fiyatları reel fiyatların da altında”

Bakan Nebati, Türkiye’nin hala sübvansiyonlara ciddi ÅŸekilde devam ettiÄŸini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elektrik fiyatlarındaki yükseliÅŸten serzeniÅŸte bulunanlar ÅŸunu çok iyi bilsinler: Türkiye’de elektrik ve doÄŸal gaz fiyatları reel fiyatların da altındadır. Åžu anda satın aldığımız doÄŸal gazın neredeyse 5’te dördünü Türkiye, kamu maliyesi yani bu millet yüklenmiÅŸ durumdadır. Elektrik fiyatları yine aynı ÅŸekilde. Sübvansiyonlar devam ederken bunun üzerine kurulu muhalif söylemlerin daha adil olması noktasında bir çaÄŸrımız var. Dünya bir sıkıntı yaşıyor. Biz de bir fanusta yaÅŸamıyoruz. Net enerji ithalatçısıyız. Dünyanın tamamını etkileyen böyle bir durumda yapılması gereken tüm ülkenin üzerine yüklemiÅŸ olduÄŸu bu sübvansiyonların takdirle karşılanmasını beklemekten daha öte bir ÅŸey deÄŸil.”

Nebati, doğal gaz ve elektrikte uygulanan sübvansiyonun enflasyona yaptığı olumlu etkilerden bahsetti.

Enflasyon takibi için mobil uygulaması başlatılıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, üretim ve satış noktalarının gönüllülük esası çerçevesinde fiyat indirimlerine katkı vermesini saÄŸlayacaklarını belirterek, “Ãœreticinden tüketiciye tüm kesimlerin iÅŸ birliÄŸiyle enflasyonu düşürerek kazananın Türkiye olacağı bir sonuca ulaÅŸacağız.” diye konuÅŸtu.

Enflasyonla mücadelede yeni bir mobil uygulama başlatacaklarını dile getiren Nebati, şu bilgileri verdi:

“Bu mobil uygulamayla vatandaÅŸlarımız enflasyonun düşüşüne katkı veren üretici ve satış noktalarında ürün-fiyat takibine bakacak; satış noktaları, kategori ve ürün filtrelemeyle kolay arama yapabilecek; toplam alışveriÅŸ tutarını hesaplayabilecek; en ucuz ve en yakın nerede haritası ortaya çıkacak. Uygulama 1 Mart’ta baÅŸlayacak. Tüketiciye fiyat takibi imkanı sunacak, en uygun fiyatlı ürüne hızlı ulaÅŸma imkanı saÄŸlanacak. Bu mobil uygulamanın geliÅŸtirilmesiyle enflasyonla mücadelede hayata geçirilecek adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koymuÅŸ olacağız.”

“Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz”

Nebati, tüm sektörlerden enflasyonla mücadelede gerekli adımları atacaklarını kaydederek, “Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı bir ÅŸekilde denetlendiÄŸi bir sistem olacak. Kârınızla, ticaretinizle alıp veremediÄŸimiz yok. Vergi Denetim Kurulu’ndaki müfettiÅŸlerimiz ve Gelir Ä°Daresi’ndeki denetleyicilerimizle birlikte fahiÅŸ fiyat uygulayanlara karşı özel tim oluÅŸturuyoruz. Arz talep dengesiyle uyuÅŸmayan fiyat hareketleriyle ilgili her türlü enstrümanı ilgili bakanlıklarımızla yasal zaman zemin dahilinde kullanacak ve yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız.” ifadelerini kullandı.

Nebati, yüksek zam yaparak sonradan kampanya adı altında gerçekleÅŸtirilen indirim ÅŸeklindeki uygulamaların 1 Mart’tan itibaren önüne geçileceÄŸini söyledi.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kadın kooperatiflerine finansman desteği

HIZLI YORUM YAP