19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

“Ukrayna’dan tahliyeler için hazırlıklar tamam”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan tahliyeler için hazırlıkların tamamlandığını belirterek, kara yoluyla tahliye yapılması halinde Romanya, Polonya ve Moldova'nın vize, PCR testi ve aşı sertifikası istemeyeceğini belirtti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Ukrayna’da yaÅŸanan geliÅŸmelere iliÅŸkin A Haber canlı yayınında deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Rusya’nın Ukrayna‘ya yönelik askeri müdahalesine iliÅŸkin Türkiye’nin tutumunun CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan tarafından açıklandığını kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, “Rusya, iki bölgeyi tanıdığını ilan edince de açıklamamızı yaptık. Bu uluslararası hukukun ihlalidir, bunu kabul etmemiz mümkün deÄŸil. ReddettiÄŸimizi de söylemiÅŸtik.” diye konuÅŸtu.

Kınama ve açıklama yapmanın yeterli olmadığını söyleyen ÇavuÅŸoÄŸlu, durdurabilmek için çaba sarf etmek gerektiÄŸini, Türkiye’nin olayların bu noktaya gelmemesi için çalıştığını anlattı.

ErdoÄŸan’ın dün Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile bugün de Ukrayna Devlet BaÅŸkanı Vladimir Zelenskiy’le görüştüğünü aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, kendisinin de Avrupa BirliÄŸi (AB) Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’le görüştüğünü hatırlattı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD DışiÅŸleri Bakanı Antony Blinken’la görüşeceÄŸini de belirterek, AB, Avrupa Konseyi, NATO ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’de (BM) konunun masaya yatırılacağını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi’nde yapılacak görüşmenin ardından alınacak kararı Rusya’nın daimi üye olarak veto edeceÄŸinin beklendiÄŸini dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, ardından BM Genel Kurulu’nun olaÄŸanüstü toplanacağını ifade etti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Avrupa Konseyi’nin Rusya’nın konseydeki haklarını durduracak sekizinci maddeyi iÅŸletmek üzere bir karar alacağını da anımsatarak, “Biz bir taraftan ikili düzeyde bu temaslarımıza devam ediyoruz, diÄŸer taraftan yine CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde bu savaşı durdurabilir miyiz diye gayret sarf etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Polonya, Moldova ve Romanya tahliye edilecek Türklerden vize ve PCR testi istemeyecek”

Ukrayna’daki vatandaÅŸların durumunun da yakından takip edildiÄŸini dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, “Uluslararası toplantılarda da hem düşüncemizi söylüyoruz hem de buradaki çabalara Türkiye olarak katkı saÄŸlıyoruz. Tabii her iki tarafta iliÅŸkilerimiz de iyi olduÄŸu için Türkiye’den beklentiler de çok. Ä°ki tarafla diyalog kurabilen nadir ülkelerden bir tanesiyiz ama biz de illa her ÅŸeyi biz çözeceÄŸiz diye bir iddia içinde hiçbir zaman olmadık. Samimi gayret sarf ettik, bundan sonra da samimi gayretlerimizi devam ettireceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

VatandaÅŸlara öncelikle güvenli yerlerde kalması çaÄŸrısını yapan ÇavuÅŸoÄŸlu, “Biz vatandaÅŸlarımızın tahliyesiyle ilgili çalışmaları başından beri yaptık. Hazırız ama ÅŸu anda hava sahası kapalı. Biz ÅŸubatın başından itibaren bu hazırlıkları yapmaya baÅŸladık. Yine yanılmıyorsam 14 Åžubat’tı, özellikle o bölgede yaÅŸayan vatandaÅŸlarımızı tek tek arayarak bu bölgeyi terk etmelerinde istedik.” dedi.

Rusya’nın ayrılıkçı iki bölgenin bağımsızlığını tanımasının ardından vatandaÅŸlara bölgeden çıkma uyarısının yinelendiÄŸini aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, Türk Hava Yolları’nın ek bir sefer koyduÄŸunu ancak bu seferin sadece 4 biletin satılması nedeniyle iptal olduÄŸunu kaydetti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, uçuÅŸlarda boÅŸ koltukların bulunduÄŸunu, özellikle öğrencilerin son ana kadar beklemek istediÄŸini belirterek, “Biz bu iÅŸ ciddiye bindikten sonra hava sahası açıksa havadan nasıl tahliye edeceÄŸimizi THY’yle de konuÅŸtuk. Daha önce pandemi ve Afganistan’dan tahliyeler zamanında olduÄŸu gibi THY’yle konuÅŸtuk, hazırlığımızı yaptık.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, karadan tahliye seçeneÄŸinin de masada olduÄŸunu vurgulayarak, “Durum sakinleÅŸtiÄŸi zaman vatandaÅŸlarımızı kara yoluyla Moldova‘ya Romanya’ya ve Polonya’ya götürebileceÄŸiz. Deniz yolunda da özellikle Odessa bölgesinde ÅŸu anda çatışmalar var. Deniz trafiÄŸi de ÅŸu an kapalı. Biz, deniz trafiÄŸi açılırsa, deniz yoluyla tahliye çalışması da feribot ÅŸirketlerimizle yaptık.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’daki otobüs ÅŸirketleriyle kara yoluyla tahliye halinde anlaÅŸmaların yapıldığını da kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, “Biraz önce bahsettiÄŸim ülkelerle görüştük, o ülkeler bizim vatandaÅŸlarımızdan vize istemeyecek, PCR testi ya da aşı sertifikası da istemeyecek.” bilgisini paylaÅŸtı.

“Batı olarak da alınacak çok dersler var”

Bakanlığın ve diplomatik temsilciliklerin çağrı merkezi ve WhatsApp hatlarının aktif olduğunu belirten Çavuşoğlu, herkesin sağ salim tahliye edilmesi için tüm hazırlıkların yapıldığının altını çizdi.

Ukraynalıların ihtiyaçları konusunda da Türkiye’nin dünyanın her yerinde mazlumların yardımına koÅŸan bir ülke olduÄŸuna dikkati çeken ÇavuÅŸoÄŸlu, “Ukraynalıları da asla yalnız bırakmayız. Tabii tüm uluslararası toplumun bu konuda duyarlı olması için de toplantılarda gerekeni söylüyoruz. Buradaki insanları çaresiz bırakmamak lazım.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ülkede soydaÅŸların ve Kırım Tatarlarının bulunduÄŸuna da vurgu yaparak, onlarla da temas kurulduÄŸunu, arzu ettikleri takdirde onların da Türkiye’ye tahliye edilebileceÄŸini söyledi.

Rusya’nın askeri müdahalesinin gidiÅŸatına iliÅŸkin bir ÅŸey söylemek için erken olduÄŸunu aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, Ukrayna’ya ve orada yaÅŸayan ihtiyaç sahiplerine yardımların ulaÅŸmasının önemine dikkati çekti.

Batı’nın geliÅŸmelere duyarsız kaldığı eleÅŸtirilerine de deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, “Söylenecek çok ÅŸey var ama ÅŸimdi bir savaÅŸ var, Rusya’nın bir saldırısı var, kabul etmediÄŸimiz, kabul edemeyeceÄŸimiz bir saldırısı var. Ãœlkeye girmiÅŸ durumda. Rusya’nın bu saldırılarını haklı göstermeyi kesinlikle kabul edemeyiz ama Batı olarak da alınacak çok dersler var.” dedi.

Çavuşoğlu, bu konuda yapılan hataların uygun ortam olduğunda konuşulacağını, buradan alınacak derslerin ve hataların masaya yatırılacağını vurguladı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

NATO’dan Ukrayna Zirvesi

HIZLI YORUM YAP