23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Salda Gölü’ne araÅŸtırma merkezi kuruluyor

NASA'nın "Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye" diyerek bahsettiği Salda Gölü'ne bilim üssü gibi araştırma merkezi kuruluyor. Merkezde disiplinlerarası bilim insanları yer alacak. Ayrıca uluslararası iş birlikleriyle ileri bilimsel araştırma projelerinin yürütülmesi de hedefleniyor.

Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), bir makalesinde “Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye” diyerek Jezero krateriyle Salda Gölü arasındaki benzerlikleri ortaya koymuÅŸtu. Ayrıca, NASA Twitter hesabından da Perseverance kaÅŸif aracı Mars’a ulaÅŸmadan Salda Gölü ile alakalı paylaşımlar yapmıştı.

Öte yandan Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı, BoÄŸaziçi Ãœniversitesi ve Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi (Ä°TÃœ) iÅŸ birliÄŸiyle Burdur’da yer alan Salda Gölü’nde yapılan kapsamlı araÅŸtırma sonuçlanmıştı. AraÅŸtırmada mikrobiyal evrimde önemli rol oynayan mikrobiyal türler keÅŸfedilerek, gölün kapsamlı bir haritası çıkarıldı. Korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgelerinin de belirlendiÄŸi proje sayesinde elde edilen veriler ayrıca, NASA tarafından Mars’ta devam eden projeler için de nitelikli veri bankası olarak kullanılacak.

“ÇOK ÖNEMLÄ° Ä°PUÇLARI BARINDIRIYOR”

Haziran 2021’de baÅŸlayarak Aralık 2021’de sona eren projenin paydaÅŸları arasında yer alan BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Bahar Ä°nce, Salda Gölü’nün mikrobiyolojik açıdan zengin bir potansiyele sahip olduÄŸunu belirtti.

Gölün dünya yüzeyinde bakteri türlerinin evrimini anlamak için çok önemli ipuçları barındırdığını da vurgulan Prof. Dr. İnce,

“Mikrobiyolojik açıdan oldukça zengin bir potansiyele sahip Salda Gölü’nde dünyada mikrobiyal evrimde önemli ipuçları barındırdığını düşündüğümüz bakteri familyaları yoÄŸun ÅŸekilde yer alıyor. Uluslararası saygınlığa sahip platformlarda patentlenmek üzere Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. Tüm bunlar NASA’nın Mars üzerinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmalara nitelikli veri bankası saÄŸlayacak.” dedi.

“SALDA GÖLÃœ’NDE ARAÅžTIRMA MERKEZÄ° KURULUYOR”

Prof. Dr. Ä°nce, bu keÅŸiflerle birlikte Salda Gölü’nün koruma ve kullanma planlarının gölün mikrobiyal ekolojisini de dikkate alacak ÅŸekilde geniÅŸletilmesi gerektiÄŸini söyledi. Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’nın Salda Gölü havzasında bilim araÅŸtırma merkezi kurulması kararı aldığı bilgisini de paylaÅŸan Ä°nce, “Bu proje ile birlikte Çevre Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı Salda Gölü havzasında bilim araÅŸtırma merkezi kurulması kararı aldı. Yakın zamanda faaliyetlerine baÅŸlaması için hazırlıklar sürüyor. Merkezde disiplinlerarası bilim insanları yer alacak. Ayrıca uluslararası iÅŸ birlikleriyle ileri bilimsel araÅŸtırma projelerinin yürütülmesi de hedefleniyor. Ãœlkemizin genç araÅŸtırmacılarına katkı saÄŸlayacak bir platform olması da isteniyor” diye konuÅŸtu.

KAPSAMLI JEOMİKROBİYOLOJİK HARİTALAR ÇIKARILDI

Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’nın proje sonuçlarıyla ilgili hazırladığı bilgi notundaki Salda Gölü ile bulgular şöyle sıralanıyor:

-DNA izolasyon teknikleri örnek çeÅŸidine (su, sediman, mikrobiyal mat, kayaçlardan alınan biyofilm) baÄŸlı olarak optimize edilerek, Salda Gölü’ne özgün 4 farklı protokol geliÅŸtirildi.

-Gölün bakteriyolojik komünite yapısında ‘Alphaproteobacteria’ gibi mikrobiyal evrimde önemli ipuçları barındırdığı düşünülen familya yoÄŸun ÅŸekilde görüldü. Bununla birlikte, Proteobacteria ÅŸubesinin 6 farklı bölgeden alınan örneklerin çoÄŸunda öne çıktığı, ‘Firmicutes’, ‘Actinobacteria’, ‘Verrumicrobiae’ gibi pek çok ÅŸubeden mikroorganizma tespit edildi. Bu sonuçlar, Salda Gölü’nün mikrobiyolojik açıdan oldukça önemli bir potansiyeli olduÄŸunu ortaya çıkardı.

-Gölün bütünleÅŸik olarak jeomikrobiyolojik haritası hazırlandı. Salda Gölü’ne ait korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgeleri tanımlandı. Koruma kullanma dengesi yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan mevcut Salda Gölü havza yönetimi planının gölün mikrobiyal ekolojisini de dikkate alarak geniÅŸletilmesi gerekliliÄŸi ortaya kondu.

-Uluslararası kabul görmüş platformlarda patentlenmek üzere Salda Gölü’ndeki mikroorganizmalara ait ilk gen dizileri elde edildi. NASA’nın Mars üzerinde gerçekleÅŸtirdiÄŸi çalışmalara nitelikli veri bankası saÄŸlandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ukrayna: Çernobil’de patlama riski var

HIZLI YORUM YAP