17 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Basın özgürlüğünde 149. sıradayız

Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl açıkladığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde bu yıl 180 ülke içerisinde 149'uncu sırada yer aldı. Türkiye, 2021 yılında 153'üncü sıradaydı.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 2005 yılında 98’inci sırada yer alan Türkiye, 2010 yılında 138, 2015’te 149, 2020’de 154’üncülüğe gerilemiÅŸti. Geçen yıl, yakınındaki ülkelerdeki kötü gidiÅŸ nedeniyle listede bir sıra öne çıkan Türkiye, son bir yılda ise gazetecilere yönelik ÅŸiddete karşı yapılan kitlesel eylemler, hak aramalarda yaÅŸanan kimi kazanımlar, bazı mahkemelerden çıkan olumlu kararlar ve gazetecilere dönük tutuklamaların azalma göstermesi sayesinde 149’uncu oldu.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nin 2022 yılı sonuçlarına göre 180 ülkeden 8’inde özgürlük
durumu “iyi”, 40’ında “tatmin edici”, 62’sinde “sorunlu”, Türkiye’nin de aralarında olduÄŸu 42
ülkede “kötü”, 28 ülkede ise “çok kötü” kategorisinde bulunuyor.

Listenin zirvesinde Norveç var
Avrupa BirliÄŸi iki aşırıcılık arasında sıkıştı RSF Basın Özgürlüğü Endeksi’nde liderliÄŸi bir Avrupa ülkesi olan Norveç (1) çekmeye devam ederken, kıtada daha önce de görülen eÅŸitsizlikler derinleÅŸti. Avrupa’da sıralama sonuncusu olan Bulgaristan’ın (91) yerini Yunanistan (108) aldı.

Almanya (16), Fransa (26), Ä°talya (58) ve Hollanda’da haberciler, Covid karşıtı önlemlerin protesto edildiÄŸi eylemler sırasında artış gösteren saldırı ve tehditlerin hedefi oldular. Slovenya (54), Polonya (66), Macaristan (85), Arnavutluk (103) ve Yunanistan’da hükümetler, medya özgürlüğünü zora sokan düzenlemelere giriÅŸtiler. DiÄŸer yandan Sırbistan (79) cezasızlığa karşı mücadelede yol kat etti, Çek Cumhuriyeti (20) ve Bulgaristan (91) ise iktidar deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından gazeteciler üzerindeki siyasi baskıyı gevÅŸetti. BirleÅŸik Krallık’ın (24), iki yıllık prosedür sürecinin ardından Wikileaks kurucusu Julian Assange’ın ABD’ye (42) iadesinin önünü açması dikkat çekti. Bu süreçte RSF, gazeteci olmamakla birlikte gazeteciliÄŸe katkıda bulunan Assange’ın iadesine -bu tür katkılar adına kötü bir ilk örnek oluÅŸturmaması için- karşı çıktı.

Avrupa’da 2021’de görülen eşitsizliklere, Avrupa Birliği’nde gazeteci cinayetlerinin hortlaması, toplumsal eylemlerde haksızca yetkililerle karıştırılan medya temsilcilerinin saldırılara hedef olması ve bazı Avrupa Birliği (AB) hükümetlerinin gazeteci haklarını kısıtlayan düzenlemelere gitmesi neden oldu.

Bilgi kaosunun yıkıcı etkileri ele alındı
Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi bu yıl dünya çapında bilgi kaosunun (düzenlemeye kavuşmadığı için yalan haber ve propagandayı besleyen küresel dijital alan) yarattığı yıkıcı etkilere odaklandı. Demokratik toplumlarda, fikir medyasının Fox News modeli üzerinden gelişme göstermesi ve dezenformasyon ağlarının sıradanlık kazanması, sosyal medyanın da etkisiyle ayrışmaları besliyor. Uluslararası düzlemde, açık toplumlar ile medya ve platformlarını kontrol altında tutup propaganda savaşları yürüten despotik rejimler arasındaki asimetri, demokrasilerin zayıflamasına neden oluyor. Bu çifte kutuplaşma, her iki düzlemde de gerginliğin yoğunlaşmasında bir etken olarak ön plana çıkıyor.

Avrupalı kurumlar bir yandan gazetecilerin ve basın özgürlüğünün korunmasına dönük çeşitli
önlemler almak ve Macaristan’a karşı Avrupa hukukunu ihlal prosedürünü harekete geçirmek
gibi adımlar atarken, diğer yandan Ukrayna (106) Vladimir Putin emriyle işgal edildiğinde
Rusya (155) yanlısı propaganda yapan medya kuruluşlarını uygun yasal çerçeve bulunmadığı
halde yasakladılar. Bu durum, bir karşı misilleme olarak Avrupa medyasına yönelik
girişimlerde bulunulması riskini de ortaya çıkardı.

Medyada kutuplaÅŸma, Joe Biden’in CumhurbaÅŸkanı seçildiÄŸi ABD (42) gibi demokratik toplumlarda iç sosyal bölünmeleri daha da görünür kıldı. Sosyal ve politik gerginliÄŸin yayılımı, özellikle Fransa’da (26) sosyal medya ve yeni fikir medyasında daha da hızlanıyor. OrtadoÄŸu’da medya özgürlüğünden yoksunluk, Ä°srail (86), Filistin (170) ile diÄŸer Arap ülkeleri arasındaki çatışmalar üzerinde olumsuz etki göstermeye devam ediyor.

Doğu Avrupa ve Orta Asya’da baskılar arttı
Sahada öldürülen ve yaralanan gazeteciler, Sovyet döneminden bu yana görülmemiş derecede
sansür, yaygın dezenformasyon… Avrupa’nın doÄŸusunda, Rusya’nın Ukrayna’da propagandayla baÅŸlattığı ve halen sürdürdüğü savaÅŸ, bir insanlık dramına yol açarken bölgede basın özgürlüğü üzerinde de yıkıcı etkiler yarattı. 24 Åžubat 2022’de baÅŸlayan saldırının ilk ayında, beÅŸ gazeteci ve medya çalışanı, açılan ateÅŸ sonucu hayatını kaybetti. Rusya ordusunun, iÅŸgal ettiÄŸi bölgelerde haber kaynaklarını kasten hedef aldığı, yerel medyayı iÅŸbirliÄŸi yapmaya zorladığı görüldü. Rusya’da ise savaÅŸ baÄŸlamında medyanın kısıtlanması, “sözden anlamaz” gazetecilerin peÅŸine düşülmesi, çoÄŸu gazetecinin sürgüne zorlanması gibi yaygın sansür uygulamalarına baÅŸvuruldu. Aslında süreç 2021’de, “yabancı ajan” oolarak damgalanan medya kuruluÅŸlarına dönük düzenlemelerin sertleÅŸtirilmesi ve muhalif Alexei Navalny’ya iliÅŸkin haberlere davalar açılmasıyla baÅŸlamıştı.

28 ülkede medya özgürlüğü durumunun “çok kötü” kategorisinde yer aldığı RSF Endeksi’nde,
2021 Åžubatı’ndaki darbe sonucu medya özgürlüğünün 10 yıl geriye gittiÄŸi Myanmar (176),
Çin (175), Türkmenistan (177), İran (178), Eritre (179) ve Kuzey Kore (180) son sıralardaki
ülkeler oldu.

RSF Basın Özgürlüğü Endeksi nasıl hazırlanıyor?
RSF Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke deÄŸerlendirmeye alınıyor. ÇeÅŸitli indikatörler
kullanılarak, gazetecilere ve medyaya yönelik ihlaller niceliksel hesaplamaya dönüştürülüyor.
Çalışmanın ikinci ayağında, RSF’nin seçtiÄŸi, gazeteciler, akademisyenler ve insan hakları
savunucularından oluşan yüzlerce medya özgürlüğü uzmanının 123 soruya verdiği yanıtları
temel alan niteliksel bir araÅŸtırma yapılıyor. Basın Özgürlüğü Endeksi’nin alt kategorilerinde,
her ülkede gazetecilerin ve medyanın politik durumu, yasal durumu, ekonomik durumu,
sosyal durumu ve güvenlik durumu incelenerek 0-100 puan arasında bir değerlendirme puanı
hesaplanıyor. Bu kategorilerden elde edilen ortalama puan, ülke sıralamasını ortaya çıkarıyor.
Basın özgürlüğünde en iyi puan 100, en kötü puan 0 kabul ediliyor. Endeksin hazırlanma
biçimini gösteren soru kitapçıkları bu yıl, medyanın dijitalleşmesi gibi bazı etkenlerin daha iyi
göz önüne alınabilmesi için güncellenmiştir.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Zeytin Dalı Bölgesinde bir asker şehit

HIZLI YORUM YAP