22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel gıda fiyatları mayıs ayında düştü

FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 azalarak 157,4 puana geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının buğday ve kümes hayvanlarındaki artışa karşın mayıs ayında ılımlı bir düşüş kaydettiğini bildirdi.

FAO açıklamasına göre, FAO Gıda Fiyat Endeksi, mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 azalarak 157,4 puana geriledi. Nisan ayında da gerileyen gıda fiyatları böylece düşüşünü ikinci aya taşıdı.

Yaygın olarak işlem gören gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen endeks, Mayıs 2021 dönemine göre ise yüzde 22,8 artış kaydetti.

BuÄŸday ağırlığının öne çıktığı FAO Tahıl Fiyat Endeksi ise mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2, yıllık bazda ise yüzde 56,2 yükseldi. Nisan ayında da yüzde 5,6 artan uluslararası buÄŸday fiyatları ortalama olarak 2008’de ulaşılan rekor seviyenin yüzde 11 altında bulunuyor.

BuÄŸday fiyatları, Hindistan’daki ihracat yasağı ve Ukrayna gibi önde gelen ihracatçı ülkelerde savaÅŸtan dolayı meydana gelen koÅŸullardan dolayı yükseliÅŸ kaydetti.

Bitkisel YaÄŸ Fiyat Endeksi ise nisan ayına göre yüzde 3,5 düşüş kaydetti. Bitkisel YaÄŸ Endeksi, palmiye, ayçiçeÄŸi, soya ve kolza yağı fiyatlarındaki düşüşten kaynaklandı. Fiyatlardaki düşüşler, Endonezya’nın palmiye yağına yönelik kısa süreli ihracat yasağının kaldırması ve son aylarda artan maliyetler karşısında soya ve kolza yağına yönelik yavaÅŸlayan küresel ithalat talebindeki düşüşten kaynaklandı.

FAO BaÅŸekonomisti Máximo Torero Cullen, “Ä°hracat kısıtlamaları piyasa belirsizliÄŸi yaratıyor ve fiyatların yükselmesine ve fiyat oynaklığının artmasına neden olabiliyor, yaÄŸlı tohum fiyatlarındaki düşüş, bu yasakların kaldırılmasının ve ihracatın sorunsuz bir ÅŸekilde akışının saÄŸlanmasının ne kadar önemli olduÄŸunu gösteriyor” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Süt ve şeker ürünlerinin fiyatlarında düşüşler görülürken, et fiyatları rekor kırdı

FAO Süt Ãœrünleri Fiyat Endeksi, Çin’de devam eden Kovid-19’a iliÅŸkin belirsizliklerle süt tozu fiyatlarındaki düşüşle birlikte yüzde 3,5 düşüş kaydetti. Küresel ithalat talebindeki azalışa karşın Kuzey yarımküredeki güçlü perakende satışlar ve restoranların yüksek talebi peynir fiyatlarının düşmesini engelledi.

FAO Åžeker Fiyat Endeksi, Hindistan’daki mahsulün küresel bulunabilirlik beklentilerini artırmasıyla nisan ayına göre yüzde 1,1 geriledi. Brezilya realinin dolar karşısında zayıflaması ve düşük etanol fiyatları da dünya ÅŸeker fiyatlarını aÅŸağı yönlü baskıladı.

FAO Et Fiyat Endeksi ise yüzde 0,6 artarak 122,0 puana yükseldi ve yeni bir rekor kırdı.

Fiyatlardaki yükseliÅŸ, Ukrayna’da devam eden tedarik zinciri kesintileri ile Avrupa ve Orta DoÄŸu’daki talep artışının ortasında son zamanlarda görülen kuÅŸ gribi vakalarıyla birlikte uluslararası kanatlı eti fiyatlarındaki keskin artıştan kaynaklandı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Spekülatif emlak ilanlarına fren

HIZLI YORUM YAP