23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
KiriÅŸci ve İçiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris’te orman yangınındaki son durumla ilgili MuÄŸla Afet Koordinasyon Merkezi’nde gazetecilere açıklamada bulundu.
KiriÅŸci, Marmaris’teki orman yangınının dün gece itibarıyla sürecini tamamlamış olan ve kontrol altına alınmış olan bir orman yangınıyla ilgili güzel haberi paylaÅŸmak üzere bir arada olduklarını söyledi. Ekiplerin soÄŸutma çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran KiriÅŸci, “CumhurbaÅŸkanı’mızın dünkü ziyaretlerinde sizinle paylaÅŸtığı o ihtiyatlı ifadelerini, artık yangının kontrol altına alındığı ÅŸeklinde revize edip, soÄŸutma çalışmalarının da gün boyu ve ilerleyen günlerde devam edeceÄŸini belirtmek isterim.” diye konuÅŸtu.
Millete geçmiş olsun dileklerini ileten Kirişci, dünyanın hiçbir yerinde bir daha böyle afetlerin yaşanmamasını temenni etti. Yangınla ilgili en büyük tesellinin herhangi bir insan anlamında can kaybının yaşanmaması olduğunu belirten Kirişci, şunları kaydetti:
“Ormanlarımızın içindeki doÄŸal yaÅŸamın parçası haline gelmiÅŸ varlıklarımızla canlarımızla ilgili kayıplarımız konusunda elimizde kesin bilgi olmadığı için bu üzüntümüzü belirterek, vatandaşımız noktasında insan can kaybı noktasında bir kaybımız olmadığını belirtmek isterim. Ormanın var olduÄŸu günden beri insana ihtiyacı yoktu, kendi yaÅŸamını sürdürdü. Fakat gün geldi devran döndü modern yaÅŸamın birtakım dayatmalarıyla insanın bu kez ormana katkı saÄŸlaması gündeme geldi. Ä°nsana ihtiyacı olmayan ormanın insanın desteÄŸine katkısına ihtiyaç duyar haline geldi. Bu desteÄŸi ihtiyaç duymanın nedeni insanlar olarak özensizliÄŸimiz, dikkatsizliÄŸimiz veya asli davranışlarımız oldu.”
Bakan Kirişci, ormanın korunmasına yönelik herkesin duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
Kirişçi, ormanın korunması için sadece yöneticilerin değil tüm vatandaşların teyakkuz halinde olması gerektiğini, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.
Hangi tedbiri alırsanız alın hangi önlemleri hayata geçirirseniz geçirin önemli olanın milletin duyarlılığı olduÄŸuna dikkati çeken KiriÅŸci, “Görmüş olduÄŸunuz en ufak olumsuzluÄŸu mutlak suretle ilgili otoriteler ile paylaÅŸmalarında büyük yarar vardır. Bunu da sizler aracılığıyla milletimize bir kez daha iletmek istiyorum.” diye konuÅŸtu.
Herkesin üzerinde durması gereken bazı hususların altını çizen KiriÅŸci, 1999 depremiyle Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduÄŸunu ve bu konularda mutlaka bazı tedbirler alınması gerektiÄŸini herkesin öğrendiÄŸini vurguladı.
Orman teÅŸkilatının 183 yıllık mazisi olan Cumhuriyet’ten daha eski olan bir kurum olduÄŸuna dikkati çeken KiriÅŸci, yaÅŸanılan tecrübelerde faydalanmanın önemine iÅŸaret etti.
Türkiye’deki orman yangınlarının yüzde 88’inin insan kaynaklı olduÄŸunu dile getiren KiriÅŸci, “Bu dikkatsizlik, tedbirsizlik, özensizlik kasti olabilir. Hangi sebepten olursa olsun bunların oranı yüzde 88. Son hadisenin bir kasıtlı yangın ÅŸeklinde olduÄŸunu, onunla ilgili Sayın Soylu bakanımız ona deÄŸinecektir. VatandaÅŸlarımızın çok dikkatli olmalarını, özenli davranmalarını yüzde 55’i hassas ormanlardan oluÅŸan böyle bir coÄŸrafyada güzel MuÄŸla’mızda turizm cenneti ülkemizin nadide köşesinde hepimizin dikkatli olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Yangınlara karşı teyakkuz halinde pür dikkat kesilmek ve bu konuda özenli davranmak gerektiğini vurgulayan Kirişci, yangın sonrası bölgede çalışmaların devam edeceğini ifade etti.
Geçen yıla göre gerek helikopter sayısı gerek uçak gerekse Ä°HA sayılarının, hava araçlarıyla ilgili olarak bu sayıların kimsenin tahayyül edemediÄŸi düzeyde arttırıldığını belirten KiriÅŸci, “Personel noktasında da OGM çalışanları baÅŸta olmak üzere jandarma, polis, AFAD, AKUT, Kızılay gibi kurumlara şükranlarımı sunuyorum. Koordinasyon ve uyum içerisinde bu çalışmaları yürüttük.” dedi.
Kirişci, geçen yıl yaşanan orman yangınlarıyla kıyaslayınca vatandaşların daha duyarlı ve özenli davrandıklarını, kamu kurum ve kuruluşlarına önemli destek sunduğunu, kargaşanın olmadığını söyledi.
Birkaç ay önce ilana çıktıkları orman teşkilatına aldıkları 5 bin civarında personel olduğunu anlatan Kirişci, şöyle devam etti:
“Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 150 bine ulaÅŸmış bir sayımız var. Bu yönüyle de Türkiye’nin 5. büyük bakanlığı konumundayız. Aslan payını orman teÅŸkilatımız alıyor. Orman teÅŸkilatımız bu çalışanlarının yanı sıra eÄŸitmiÅŸ olduÄŸu ‘Ben bu iÅŸi yaparım, gönüllüyüm.’ diyenlerle de 100 binin üzerinde gönüllü grubu var. Ben bunları da çok anlamlı buluyorum. Önemli olan farkındalık oluÅŸturmak. GeçtiÄŸimiz yıla göre 139 bin hektar orman alanlarının yanmasıyla birlikte 1945 sonrası en büyük orman kaybımız yaÅŸandı ama son 10 yılda biz Avrupa ile mukayese edildiÄŸinde bu Akdeniz çanağı için söylüyorum 130 bin hektarlık yıllık orman kaybıyla Türkiye 21 bin hektar civarındaki bu 10 bin hektarlardaydı. GeçtiÄŸimiz yılki yangından dolayı bu ortalama bir miktar yukarı çıkmış oldu. 21 bin hektar olmasına raÄŸmen Türkiye, Akdeniz çanağındaki ülkelere göre oldukça iyi durumdadır.”
Kirişci, konuşmalarını kesen helikopter ve uçak noktasında bir hava aracının olmamasının yangının kontrol altına alındığı anlamına geldiğini hatırlattı. Bakan Kirişci, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özellikle uçuÅŸ süresi bakımından 1069 saat uçak ve helikopter uçuruldu. Bu 1 Mart 2022 tarihinden itibaren yangınlardaki uçuÅŸları 1241 saat olarak alacak olursak bunun yüzde 80’inin bu yangın için uçurulan helikopter ve uçakların yaptığını ifade etmemizde yarar var. 4 bin 48 adet sorti yapılmıştır an itibarıyla. 1 Mart’tan bugüne yapılan sorti sayısı 4 bin 472’dir. Bu da neredeyse yüzde 90’ı bu yangın için sorti olarak deÄŸerlendirilmiÅŸtir. Atılan su miktarı da önemli. Toplam 13 bin 384 ton su atılmışken 1 Mart’tan bugüne bu yangında 12 bin ton su atılmıştır.”
Dün öğleden sonra yangının saat 15.30-16.00 sıralarında büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirten Kirişci, 72 saatin altında bu sürecin kontrol altına alınma noktasında tamamlandığını kaydetti.
Tüm dünyada yangın söndürmede aslolanın kara mücadelesi olduğuna dikkati çeken Kirişci, kara mücadelesini değerli kılacak olanın onunla entegre hava mücadelesi olduğunu aktardı.
“Dünyada gerçekten geceleyin orman alanlarına girip müdahale eden baÅŸka ülke yoktur, desek bu aziz milletimize bir lütuf olarak deÄŸil bir hakkın teslimi olarak abartmadan söylemiÅŸ oluruz.” diyen KiriÅŸci, dünyada kendini bu topraklara, bayraÄŸa, aziz millete her bakımdan adamış olan insanların, OGM çalışanları baÅŸta olmak üzere polis, jandarma, akredite olmuÅŸ sivil toplum kuruluÅŸlarının bu mücadeleyi gece vakti de olsa da sürdürdüğünü söyledi.
“SoÄŸutma çalışmalarından sonra tıpkı geçen yılki gibi hiç zaman kaybetmeden bölgede çalışmalara baÅŸlayacağız.” diyen KiriÅŸci, sözlerini şöyle tamamlandı:
“Önce kendi içinde kendi kendine aÄŸaçlandırılmasına müsaade edeceÄŸimiz alanlar için bu çalışmalar yürütülecek. Yine geçtiÄŸimiz yıl 510 hektarlık alanda yaptığımız ve halen devam eden çalışmalarımız gibi fidan dikme çalışmalarımız da olacak. Bu alanların hiçbir ÅŸekilde geçmiÅŸte de aynısını yaptık bundan sonra da aynısını yapacağız, bir istismarına müsaade etmeyeceÄŸiz. Kimsenin bu konuda laf söylememeleri konusunda pozisyon almalarını istiyorum.”
AA
Marmaris’te yanan alanlar havadan görüntülendi
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu