19 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TCMB 2022 enflasyon tahminini yüzde 60,4’e yükseltti

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükselttiklerini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) BaÅŸkanı Åžahap KavcıoÄŸlu, yılın üçüncü enflasyon raporunun tanıtımı amacıyla Merkez Bankası Ä°dare Merkezi’nde düzenlediÄŸi bilgilendirme toplantısında, orta vadeli tahminler üretilirken, baÅŸlangıç noktası olarak iktisadi görünümü esas aldıklarını söyledi.

Ä°thalat fiyatları, gıda fiyatları, küresel büyüme ve maliye politikası gibi dışsal unsurlar için varsayımları gözden geçirdiklerini ve güncellediklerini belirten KavcıoÄŸlu, “Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin sıcak çatışma ortamına dönüşmesiyle tarihi yüksek seviyelere ulaÅŸan emtia fiyatlarında son dönemde düşüşler gözlendi. Ayrıca Çin’deki salgın tedbirlerinin gevÅŸetilmesi ve navlun kapasitelerinin artırılması da emtia fiyatlarındaki düşüşü destekledi. Böylece mevcut rapor döneminin başında oluÅŸan yukarı yönlü tahmin sapması son dönemdeki olumlu geliÅŸmelerle bir miktar telafi edildi. Petrol fiyatları üzerinde ise küresel talebe yönelik endiÅŸeler ile birlikte Rusya’ya yönelik yaptırım taahhütlerinin sürmesi, bazı enerji tesislerinin bakım ve onarımları gibi arz yönlü unsurların azalarak da olsa sürdüğü bir görünüm mevcut. Bu çerçevede, ham petrol fiyatlarına ve emtia fiyatlarının genel seviyesine iliÅŸkin yıl ortalaması varsayımlarımızı 2022 yılı için büyük oranda korurken 2023 yılı için aÅŸağı yönlü güncelledik. Jeopolitik riskleri, tarımsal emtia ve enerji fiyatlarındaki yüksek seviyeleri, ticaret kısıtlamalarını ve arz kısıtlarını dikkate alarak gıda fiyatlarına yönelik varsayımlarımızı 2022 ve 2023 yılları için yukarı yönlü güncelledik.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

KavcıoÄŸlu, küresel iktisadi faaliyet üzerinde, jeopolitik riskler, artan enerji maliyetleri ve olası arz sıkıntılarına dair belirsizliklerin artmasına baÄŸlı olarak dış talebe iliÅŸkin varsayımları geçen rapor dönemine göre aÅŸağı yönlü revize ettiklerinin altını çizerek, “Ayrıca, küresel enflasyondaki artışa baÄŸlı 14 olarak önümüzdeki dönemde finansal koÅŸulların bir önceki rapor döneminde öngörülenden daha sıkı olacağını varsaydık. Tahminler üretilirken, makroekonomik politikaların orta vadeli bir perspektifle enflasyonu düşürmeye odaklı, liralaÅŸma adımları kapsamında koordineli bir ÅŸekilde belirlendiÄŸi bir görünüm esas aldık.” ifadelerini kullandı.

Enflasyon tahminlerini paylaşan Kavcıoğlu, şunları kaydetti:

“Temel varsayımlarımız ve kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde, para politikası duruÅŸunun sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefi doÄŸrultusunda belirleneceÄŸi bir görünüm altında, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve negatif arz ÅŸoklarının sona ererek enerji dahil emtia fiyatlarının normalleÅŸmesiyle enflasyonun kademeli olarak azalacağını ve hedeflere yakınsayacağını öngörüyoruz.

Tahminlerimize iliÅŸkin belirtmek istediÄŸim önemli bir unsur da tahmin aralıklarımıza iliÅŸkindir. Enflasyon yükseldikçe enflasyon beklentilerindeki dağılım açılmakta, dolayısıyla enflasyonun tahmin edilebileceÄŸi aralık geniÅŸlemektedir. Bu durum tahmin patikamıza yansıtılmıştır. Bu çerçevede, enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 60,4, 2023 yıl sonunda yüzde 19,2 ve 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 seviyelerine tekabül etmektedir. Böylece 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 17,6 puanlık güncellemeyle yüzde 42,8’den yüzde 60,4’e, 2023 yıl sonu tahminimizi ise 6,3 puanlık bir güncelleme ile yüzde 12,9’dan yüzde 19,2’e yükselttik. Her iki yıl için baÅŸlangıç koÅŸullarındaki güncelleme tahminler üzerinde sırasıyla 4,1 ve 4,4 puan kadar etkili oldu. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları ve gıda fiyatları varsayımlarındaki güncellemeler 2022 yılı enflasyon 15 tahminlerini sırası ile 7,4 ve 3,0 puan kadar yukarı çekerken, 2023 yılı enflasyon tahminlerini 0,1 ve 1 puan yükseltti. Yönetilen yönlendirilen fiyatlardaki ayarlamalar ve reel birim ücretlerdeki artışın 2022 yıl sonu enflasyon tahminini toplamda 2,8 puan artırıcı etkisi oldu. Bu kalemlerdeki güncellemenin 2023 yıl sonu enflasyon tahminine katkısı ise 0,9 puan ile daha düşük kaldı. Öte yandan, 2022 ve 2023 yılları için çıktı açığındaki güncellemenin tahminlere etkisinin oldukça sınırlı kalacağını hesaplıyoruz.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Çin’e beyaz et ihracatında artış

HIZLI YORUM YAP