06 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ekonomik Güven Endeksi Bize Ne Anlatıyor?

Ekonomik güven şimdilik aynı seviyeyi korumuş ama son çeyrekte dış pazarlarda yaşananlara bağlı olarak düşmesi de muhtemel.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) güven endeksini yayınladı. Ekonomik güven endeksi geçen ay olduğu gibi 94.3 düzeyinde kalmış. Daha detaylı analiz yapabilmek için ekonomik güven endeksini alt endekslerine bakmakta fayda var.

Ekonomik güven endeksi; tüketici, reel kesim, hizmetler, perakende ticaret ve inşaat güven endekslerinden oluşuyor. Tabii bunlar arasında tüketici güven endeksi detaylı alt endekslerin toplanması ile hesaplanıyor. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması ekonomiye karşı güvenin iyimser olduğunu 100’ün altında olması ise kötümser bir yaklaşım olduğunu gösteriyor.

Tüketici güveninde genel olarak geçen aya göre ufak da olsa bir artış var. Bu artışın nereden kaynaklandığına baktığımızda ise artışın yarı dayanıklı ve dayanıklı mallara harcama yapma düşüncesinde bir artıştan kaynaklandığını görüyoruz. Bu da aslında tam bir enflasyonist ortamın ruhuna uygun bir durum. Fiyat artışı beklentisi ile birlikte dayanıklı ve yarı dayanıklı malların talebi öne çekiliyor. Diğer taraftan ise talebin daha fazla olmasına yol açarak enflasyonu körüklüyor. Maalesef enflasyonla mücadelede ipin ucu kaçtığında bu durum oluşabiliyor.

Hizmet sektörü güven endeksi %1.7 artmış ve endeks 118.2 olmuş. Hizmet sektöründe güvenin güçlü bir turizm sezonunda artmış olması da doğal. Hizmet sektörünün önümüzdeki dönemde de iyimser olacağı bekleniyor. Perakende ticaret güven endeksinde ise %2.7’lik bir artış var. Endeks değeri de 115.9 olmuş.

İnşaat sektöründe endeks değeri düşük olsa da bu ay biraz toparlanma var. Bu ay endeks %2.1 artmış ve 88.1 olmuş. İnşaat sektörü uzun zamandır artan maliyetler, kredi maliyetlerinin  artması nedeniyle  sıkıntılı dönemler geçiriyor. Ancak görünen o ki toplu konut projelerinin devreye alınması sektörde de hareketlenmelere neden olmuş.

Reel kesim güven endeksine baktığımızda ise endekste %1.2’lik bir azalma ile 100.2 olmuş. Reel kesim ile kastedilen imalat sanayii. Yani diğer sektörlerde toparlanma olmasına rağmen imalat sanayiinde güven azalmış görünüyor. Reel sektörde güvenin azalmasının oldukça önemli nedenleri var aslında. Öncelikle enerji maliyetleri Rusya ve Avrupa arasındaki gerginlikten dolayı yükselmiş durumda. Her ne kadar petrol fiyatında bir düşüş olsa da doğal gaz fiyatları yüksek seviyesini koruyor. Türkiye elektrik enerjisinin hemen hemen üçte birini doğalgaz santrallerinden karşılıyor. Dolayısıyla enerji maliyetlerinin artacağına dair bir bekleyiş hakim. İkinci olarak da en önemli ticaret partnerlerimizde resesyon beklentisi artık çok yakın. Avrupa’da bir enerji krizi tüm hızıyla geliyor. İngiltere’de yeni iş başına gelen hükümetin mini bütçesi tepki çekiyor, her ne kadar geçici olarak varlık alımına başlasa da sıkılaştırmaya geri dönecek. Almanya çok uzun süredir görmediği iki haneli enflasyonu tecrübe ediyor. Bu da Avrupa Merkez Bankasının daha şahin davranacağını gösteriyor. ABD de farklı değil. Bu sene sonu için FED büyüme tahminini %0.2 olarak açıkladı. Yani en çok ticaret yaptığımız üç ülkede işler iyi gitmiyor. Bu da reel sektör güven endeksine yansıyor.

Her ne kadar tüketici güveninde ve diğer güven endekslerinde artış olsa da reel kesim güven endeksinin ağırlığı daha fazla bu nedenle ekonomik güven endeksi aynı seviyesini korumuş. Kısaca imalat sanayiinde olan biten tüm ekonominin gidişatı için oldukça önemli. Ekonomik güven şimdilik aynı seviyeyi korumuş ama son çeyrekte dış pazarlarda yaşananlara bağlı olarak düşmesi de muhtemel.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ABD: Erbil’e yönelen Ä°ran’a ait bir Ä°HA’yı düşürdük

HIZLI YORUM YAP