23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AB ülkeleri gaza tavan fiyatı belirlemeye çalışıyor

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, ithal gaza uygulanacak tavan fiyat seviyesini belirlemek üzere bir araya geldi.

AB üyesi 27 ülkenin enerji bakanları, Avrupa’daki enerji krizine karşı alınacak önlemleri ve ithal doÄŸal gaza tavan fiyat getirilmesini görüşmek üzere Brüksel’de toplandı.

Toplantı giriÅŸinde açıklamalarda bulunan AB Dönem BaÅŸkanı Çekya’nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, “Avrupa’daki hane halklarını ve iÅŸletmeleri gaz fiyatlarında geçen yaz gördüğümüz yüksek artışlardan koruyacak bir mekanizma üzerinde anlaÅŸmamız gerekiyor.” dedi.

“Bugün anlaÅŸma saÄŸlamamamız için bir sebep göremiyorum.” ifadesini kullanan Sikela, AB ülkelerinin liderlerinin de geçen hafta gerçekleÅŸtirildikleri zirvede, enerji bakanlarını gaza tavan fiyat konusunda anlaÅŸmaya çağırdıklarını anımsattı.

Sikela, bazı AB ülkelerinin gaza tavan fiyat uygulanması sonucunda Avrupa piyasasının rekabet gücünü kaybedeceÄŸi ve gaz kıtlığı yaÅŸanacağı endiÅŸesi duyduÄŸuna iÅŸaret ederek, bu nedenle gaz tavan fiyatına “acil durum freni” olacak bir mekanizma önerdiklerini, tavan fiyatın iÅŸe yaramadığını görmeleri durumunda buna son verebileceklerini anlattı.

AB Komisyonu, geçen ay piyasalardaki gaz fiyatlarına “tavan fiyat” olarak bilinen bir düzeltme mekanizması uygulanması teklifinde bulunmuÅŸtu.

Plan, Avrupa’da derinliÄŸi en fazla olan Hollanda merkezli sanal doÄŸal gaz ticaret noktası TTF’de iÅŸlem gören vadeli gaz kontratının iki hafta boyunca 275 avroyu aÅŸması ve Avrupa’da sıvılaÅŸtırılmış doÄŸal gazın (LNG) megavatsaat fiyatının küresel piyasaların 58 avro üzerine çıkması durumunda yürürlüğe girecekti.

AB Dönem BaÅŸkanı Çekya’nın üye ülkeler arasında uzlaşı saÄŸlamak için hazırladığı son teklif, doÄŸal gaz fiyatının megavatsaat başına 188 avroyu 3 gün boyunca aÅŸması ve küresel LNG fiyatlarıyla farkın da 35 avro olması durumunda tavan fiyatın devreye girmesini içeriyor.

Bu teklif, LNG ithalatında önemli bir düşüş veya gaz tüketiminde yüzde 15’lik bir artış olması durumunda da fiyat sınırını askıya almaya yönelik tedbir içeriyor.

Halihazırda, Almanya, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve Macaristan gibi ülkeler söz konusu tavan fiyat uygulamasına mesafeli yaklaşıyor. Bu ülkeler tavan fiyat uygulanmasının Avrupa’ya gaz tedarikini azaltmasından çekiniyor.

Öte yandan, TTF’de iÅŸlem gören vadeli gaz kontrat fiyatı, aÄŸustosta megavatsaat başına 340 avroya kadar çıkarken bugün ise 108 avrodan iÅŸlem görüyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ä°DO ve BUDO’dan sefer iptalleri

HIZLI YORUM YAP