23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi BuluÅŸması’ndaki konuÅŸmasında, bugünkü toplantıda hem çiftçilerle hasret gidereceklerini hem de müjdeleri paylaÅŸacaklarını söyledi.
Çiftçi ve toprak denilince Aşık Veysel’i anmamanın mümkün olmadığını dile getiren ErdoÄŸan, Veysel’in ÅŸarkısındaki “Dost dost diye nicesine sarıldım/Benim sadık yarim kara topraktır.” sözlerini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, insanoğlu ne kadar beyhude dolaşırsa dolaşsın ne kadar başka meşgalelerle oyalanırsa oyalansın tek sadık yarinin toprak olduğunu anlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Sanayi devrimi ve ardından yaÅŸanan teknoloji devrimi, insanların günlük hayatını ne kadar kolaylaÅŸtırırsa kolaylaÅŸtırsın toprak asıl hayat kaynağı olarak önemini halen koruyor. Biz de tahılı, meyvesi, sebzesi, hayvanı baÅŸta olmak üzere altında ve üstünde yetiÅŸen tüm deÄŸerleriyle toprağımıza sahip çıkmanın, onu iÅŸleyen çiftçilerimize destek olmanın gayreti içindeyiz. Ãœlkemizin nüfusunun 85 milyonu, dünya nüfusunun 8 milyarı bulduÄŸu bir dönemde toprağı ve onu iÅŸleyen çiftçiyi ihmal eden, geleceÄŸini ihmal etmiÅŸ demektir. Her küresel kriz, gıda üretimi ve tedariÄŸinin ne kadar stratejik bir alan olduÄŸunu bizlere tekrar tekrar hatırlatmaktadır.”
Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizi sebebiyle tahıl sevkiyatının sekteye uğramasının dünya çapında bir açlık tehdidini ortaya çıkardığına vurgu yaparak, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye olarak yürüttüğümüz çok yönlü diplomasiyle tahıl sevkiyatının baÅŸlamasını saÄŸlayarak, insanlığı büyük bir krizin eÅŸiÄŸinden döndürdük. Elbette bu durum, kendi tarım üretimi kapasitemizin önemini de gösterdi. Hükümetlerimiz döneminde çiftçilerimize verdiÄŸimiz desteklerin, saÄŸladığımız kolaylıkların, yaptığımız düzenlemelerin ne kadar isabetli olduÄŸunu bir kez daha ortaya koydu. Bugünkü buluÅŸmamız da aynı çabanın bir tezahürüdür. BaÄŸlantı tüm alanlarıyla birlikte tarım sektörü ve onun ana unsuru olan çiftçilerimizi bir bütün olarak görüyoruz. Gübreyi, ilacı, yemi kullanan çiftçimiz ile onu üreten, satan, finansmanını saÄŸlayan kurumları birlikte deÄŸerlendiriyoruz. Tarlasını en modern ekipmanlarla süren çiftçimiz ile bu makineleri üreten, satan, finansmanını saÄŸlayan kurumları ayrı tutmuyoruz. Kooperatiflerimizden tarım ürünlerini girdi olarak kullanan gıda, tekstil, ilaç, kozmetik sanayisine, meslek örgütlerinden üniversitelere kadar bu alanda özellikle ilgili tüm yapıları aynı sistemin bir parçası olarak görüyoruz. Politikalarımızı ve uygulamalarımızı bu büyük ekosistemin unsurlarının tamamını gözeterek oluÅŸturuyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zincirin herhangi bir halkasındaki kopmanın tüm sistemi etkileyeceğini iyi bildiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:
“Bunun için çiftçiden tüketiciye uzanan aÅŸamanın hiçbir halkasını atlamadan sistemi bir bütün olarak geliÅŸtirecek adımları atıyoruz. Ziraat Bankamızın tarım sektörüne yönelik hizmetleri de aynı yelpaze geniÅŸliÄŸine sahiptir. Tarım sektörünü yeni düzenlemelerle desteklerle teÅŸviklerle güçlendirirken aslında sistemin tamamına hitap ediyoruz. Örnek uygulamalar, baÅŸarı hikayeleri, tecrübe paylaşımı gibi yöntemlerle özellikle gençlerimizi ve kadınlarımızı tarıma yönlendirmeye çalışıyoruz. Ãœlkemizin 81 ilinden 2 bine yakın çiftçimizle iÅŸletme sahibimizle kooperatif ve kurum temsilcilerimizle gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz bugünkü buluÅŸmamızı da tüm bu gayretlerin özeti, bir sunumu olarak deÄŸerlendiriyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, biraz önce genç çiftçilerin, kadın çiftçilerin, tarıma değer katanların konuşmalarının özetini dinlediklerini, toplantıya girerken de çiftçilerin ürünlerini sergiledikleri stantları ziyaret ettiklerini dile getirdi.
ErdoÄŸan, gördükleri ve duyduklarının kendilerine sadece Ziraat Bankası aracılığıyla kullandıkları 232 milyar lirayı aÅŸkın tarım kredilerinin yerine ulaÅŸtığını, toplam kredi miktarının yüzde 88’ine karşılık gelen 204 milyar liraya uyguladıkları faiz desteÄŸinin doÄŸruluÄŸunu, bilhassa 634 bin çiftçinin 60 milyar lira tutarındaki kredi faizinin tamamını karşılamalarının isabetini, toprağı aÅŸkla sevgiyle iÅŸleyen 1 milyonu aÅŸkın çiftçinin kendilerine sunulan kredi imkanını üretime dönüştürdüğünü, velhasıl tarım sektörüne bugüne kadar verdikleri desteklerin ve emeklerin boÅŸa gitmediÄŸini ispatladığını ifade etti.
Bu tablo karşısında kendilerinin de Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve diğer kurumlarla yürüttükleri çalışmaları sadece sürdürmekle kalmayıp, daha ileri seviyeye çıkartma şevki kazandıklarını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu:
“Tarım arazilerinin toplulaÅŸtırılmasından sulama tesisleri yapımına, meraların korunmasından depolama ve satış kanallarının geliÅŸtirilmesine kadar her alanda sürekli hedef büyütüyoruz. Ãœlkemizin tarıma uygun her karış toprağının en yüksek verimle ekilmesini ve çiftçilerimizin alın terlerinin karşılığını alabilmesini saÄŸlamayı hedefliyoruz. Savunma alanında nasıl kendi kendimize yeterliliÄŸi stratejik öncelik olarak görüyorsak, tarımsal üretime de aynı anlayışla bakıyoruz. Bunun için devletimizin tüm imkanlarını seferber ediyor, her talebi dikkatle ele alıyor, her imkanı kullanıyoruz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün verecekleri müjdelerin ülkenin toprak muhafızları, üretim akıncıları olan çiftçileri daha da güçlendirmeyi amaçladığına dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Ä°lk olarak Çiftçi Destek Kredisi’ni uygulamaya geçireceÄŸimizin müjdesiyle baÅŸlıyoruz. Bu krediyi çiftçilerimiz, hasat dönemine kadar yapacakları her türlü harcamaları için kullanabilecekler. Böylece çiftçilerimiz gelir elde edemedikleri dönemdeki ihtiyaçlarını rahatça karşılayabilecekler. KiÅŸi başına 250 bin liraya kadar verilecek bu kredinin yıllık faiz oranı yüzde 9,75 ve vade süresi 36 aya kadar olacaktır. Ä°kinci müjdemiz Tarımsal KOBÄ° Kredisi’dir. Tarım ürünlerini iÅŸleyen küçük ve orta boy iÅŸletmeleri destekleyeceÄŸimiz bu kredi sayesinde nihai malın katma deÄŸerinin üreticimizde kalmasını saÄŸlamak istiyoruz. Tarımsal KOBÄ° Kredimizin üst limiti 15 milyon lira, devlet tarafından ödenen kısmı dışında kalan yıllık faiz oranı yüzde 4,75’tir. Yatırım kredilerinde 10 yıla, iÅŸletme kredilerinde 24 aya kadar vade uygulanabilecektir. Süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze kurutma-dondurma, meyve suyu, salça, turÅŸu, konserve, reçel, marmelat, pekmez, zeytin, su ürünleri paketleme, tütsüleme, organik tarım ürünleri gibi pek çok baÅŸlıktaki iÅŸletme faaliyetinde bu kredi kullanılabilecektir.”
Üçüncü baÅŸlıklarının Tarım Borç Transferi Kredisi olduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, “Bu krediyle baÅŸka bankalardan yüksek faizle kredi kullanmış çiftçilerimizi Ziraat Bankamızda saÄŸlayacağımız uygun ÅŸartlarla bu yükten kurtarmayı amaçlıyoruz. Ãœst limiti 5 milyon lira olacak bu kredinin de faiz oranı yüzde 9,75 ve vadesi 60 aydır. Önümüzdeki günlerde Ziraat Bankamız yanında Ziraat Katılımın da çiftçilerimize düşük maliyetli finansman saÄŸlayabilmesini temin edecek bir düzenlemeyi inÅŸallah hayata geçireceÄŸiz.” dedi.
Erdoğan, tüm bu kredi imkanlarının çiftçilere ve işletmelere hayırlı olmasını diledi.
Genç çiftçi ve kadın çiftçi kredi limitlerinin halihazırda 500 bin lira olduÄŸunu bildiÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, “Biz gençlerimizin ve kadınlarımızın tarımın geleceÄŸinde çok daha fazla söz sahibi olmalarını istiyoruz. Bunun için buradan Ziraat Bankası Genel Müdürü’müze genç ve kadın çiftçi kredi limitlerini 500 bin liradan 1 milyon liraya çıkaralım diyorum. Alpaslan Bey, anlaÅŸtık deÄŸil mi? Bir yanlışlık olmasın.” ifadelerini kullandı.
ErdoÄŸan, Ziraat Bankası’nın tarım kredilerindeki takip oranının yüzde 1’in altında olmasının çiftçilerin borçlarına sadık olduklarını, ödemelerini hassasiyetle yaptıklarını gösterdiÄŸini söyledi.
Buna raÄŸmen yüzde 1’in altında bile olsa borcunu ödemekte zorlanan bir çiftçi varsa onlara destek olmanın da boyunlarının borcu olduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan, tarım kredisi takip hesabındakilerden ana parasını peÅŸin ödeyenlerin faizlerinin silinmesinin bu çiftçileri rahatlatacağını belirtti.
Ana para ödemesini peÅŸin yapmakta zorlananların olacağını aktaran ErdoÄŸan, “PeÅŸin parası olmayanların borçlarını herhangi bir gecikme ve temerrüt faizi uygulanmadan taksitle yapabilmelerine de imkan tanımak lazım. Bu konuda da mutabık mıyız (Ziraat Bankası Genel Müdürü) Alpaslan Bey? Åžahit oldunuz, duydunuz. Evet gördüğünüz gibi konu çiftçilerimizin, üreticilerimizin, milletimizin meselesi olduÄŸunda çözümler anında geliyor.” ifadelerini kullandı.
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, geçen 20 yılda ülkeyi asırlara bedel eser ve hizmetlere kavuÅŸturmuÅŸ bir hükümet olarak Türkiye Yüzyılı’nın hazırlıklarını da dört bir koldan süratle yürüttüklerine iÅŸaret etti.
Türkiye Yüzyılı’nın baÅŸlıklarından birinin de “üretimin yüzyılı” olduÄŸunu aktaran ErdoÄŸan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konu üretim olduÄŸunda hele hele toprağın bereketi olduÄŸunda bizim için akan sular durur. Ãœlkemizi yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazla yoluyla büyüme üzerine inÅŸa eden bir iktidar olarak, bir hükümet olarak bu 5 temel esas üzerine Türkiye’mizi büyüteceÄŸiz. Ve bu mücadelede çiftçilerimizden alacağımız destek hayati öneme sahiptir. Ne diyor gönül dostu; ‘Gökte uçan hüma kuÅŸu ne bilir dalın kıymatın/Kargayı kondurman dala ne bilir gülün kıymatın/Çift sürüp ekin ekmeyen, meydana sofra dökmeyen, arının kahrını çekmeyen ne bilir balın kıymatın.’ Biz ülkenin ve milletin sahip olduÄŸu deÄŸerlerin, zenginliklerin, imkanların kıymetini bilmeyenleri asla muhatap almıyoruz. Çifti çubuÄŸu, bağı bahçeyi, ekini hasadı, davarı malı bilmeyenlere dönüp bakmıyoruz. Bizim onlarla iÅŸimiz yok. Oturdukları yerden esip gürleyerek avara kasnak gibi boÅŸa dönüp duranları gülerek izlemekle yetiniyoruz. Zihninde vizyon, gönlünde eser ve hizmet, dilinde hayırlı söz olmayanların topunu bir araya getirseniz ÅŸuradaki buluÅŸmamızın hasılasının yanına bile yaklaÅŸamazlar.”
CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, “Çalışmak için dertli olmak lazım dertli. Mücadele etmek için yaÅŸamış olmak lazım yaÅŸamış olmak. Ãœretmek için de ter dökmek lazım ter. BaÅŸarı kazanmak için tecrübe ve hazırlık lazım. Hepsinden önemlisi tüm bunlar için sarsılmaz bir inanç, mangal gibi bir yürek, çelikten bir irade lazım. Hamdolsun biz üstadın deyimiyle akrebin kıskacında yoÄŸrula yoÄŸrula Yunus gibi piÅŸe piÅŸe Hacı BektaÅŸ’tan aldığımız ilhamla bir olarak, iri olarak, diri olarak, kardeÅŸ olarak hep birlikte bugünlere geldik.” diye konuÅŸtu.
Çiftçilerin, Türkiye’yi 1990’ların güvensizlik ve istikrarsızlık ikliminden 2023 hedeflerine, Türkiye Yüzyılı vizyonuna getirene kadar hangi badireleri atlattıklarının, hangi engelleri aÅŸtıklarının, hangi oyunları bozduklarının ÅŸahidi olduklarını dile getiren ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:
“Ä°nÅŸallah Cumhuriyetimizin ilk asrını geride bırakıp yeni yüzyılına gireceÄŸimiz 2023’ü de güven ve istikrardan taviz vermeden geçirerek hep birlikte hayallerimizi gerçeÄŸe dönüştüreceÄŸimiz bir döneme gireceÄŸiz. Sizlerden ve tüm milletimden ricam ÅŸudur; geçtiÄŸimiz 20 yılda ülkemizin asırlık eksiklerini nasıl tamamlamışsak milletimizin asırlık hak ve özgürlük taleplerini nasıl karşılamışsak Türkiye Yüzyılı’nın inÅŸasını da aynı inanç ve azimle baÅŸlatalım istiyoruz. Çiftçi kardeÅŸlerimizin bu kutlu yolda bugüne kadar hep olduÄŸu gibi yine en güçlü ÅŸekilde yanımızda yer alacaklarına yürekten inanıyorum.”
Verdikleri müjdelerin hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, çiftçilere bu imkanların sağlanmasında emeği geçenleri tebrik etti.
Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi BuluÅŸması’na Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit KiriÅŸci, Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, tarım ve bankacılık sektörlerinin temsilcileri katıldı.
Çakar, konuÅŸmaların ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a Ziraat Bankası’nın kurulmasına yönelik Sultan 2. Abdülhamid’in kararının bir örneÄŸini takdim etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, program öncesi çiftçi stantlarını ziyaret etti.
AA
Devlet memurlarının yemek bedelleri belli oldu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu