22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Enflasyon %20’li Düzeylere İner mi?

enflasyonun özellikle de seçim sonrası ahvalini tahmin çok kolay değil. Ama şunu söylemek yanlış olmaz, yılın ikinci yarısında enflasyon için yukarı yönlü riskler aşağı yönlü risklere göre daha ağır basıyor.

2023 Yılı Sonunda Enflasyon %20’li Düzeylere İner mi?

Merkez Bankası bu hafta 2023 yılının ilk enflasyon raporunu açıkladı. Bu enflasyon raporunda bir önceki enflasyon raporunda %22,3 olan yılsonu enflasyon tahmininde bir değişiklik yapmadan aynen sabit bıraktı. Sabit bıraktığı tek oran 2023 yılsonu tahmini değildi. Aynı zamanda bir önceki enflasyon raporunda %8,8 olan 2024 yılı sonu enflasyon tahmininde aynen sabit bırakıldığını görüyoruz.

Grafik 1. TCMB Enflasyon Tahminleri

Kaynak: TCMB

Tabi bu durumda ilk olarak akla şu soru geliyor; şu an %64,2 olan enflasyonu sene sonunda %22’ye düşürecek olan nedenler neler olacak? Merkez Bankası hem son dönemdeki enflasyondaki gerilemenin nedeni hem de önümüzdeki süreç için enflasyondaki düşme yaratacak en önemli gelişmenin resesyon fiyatlaması nedeniyle enerji ve emtia fiyatlarındaki düşüş olacak diyor. Ayrıca hem cari dengede bu yıl gerçekleşecek iyileşme hem de TCMB’nin uyguladığı liralaşma stratejisi ile kurda sağlanan istikrarın da enflasyonu düşürücü etki yaratacağını dile getiriyor. Yine TCMB Kasım ve Aralık’ta baz etkisiyle başlayan ve önümüzdeki aylarda düşmeye devam edecek olan enflasyon ile enflasyon beklentilerinde yaşanan geri çekilmenin de enflasyonu düşürmeye devam edeceğini söylüyor.

Gelelim enflasyon raporuna ilişkin piyasanın tepkisine. Piyasa bu yılsonu için açıklanan %22,3’lük enflasyon tahminini oldukça iyimser buldu diyebilirim. TCMB’nin Ocak ayı piyasa katılımcıları anketinde yılsonu enflasyon beklentisinin %32,6. Yine ülke içi birçok kurumun yılsonu enflasyon tahmininin ağırlıklı olarak %35-%40 aralığında yoğunlaştığını görüyoruz. Bu yönü itibariyle TCMB’nin %22,3’lük tahmini iyimser kalıyor. Hemen şunu da belirteyim TCMB’nin bir önceki rapordaki tahminini aynen koruması da oldukça eleştirildi. Bu noktada yaklaşık 3 aylık sürede hiç mi bir şey değişmedi de enflasyon tahmini aynen korundu şeklinde sorgulamalar olduğunu görüyoruz. Piyasaya göre enflasyon baz etkisi ile Mayıs ayı gibi %40’lara kadar gerileyebilir. Fakat sonrasında ciddi bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin en önemli sebebi hiç kuşkusuz seçimin olması. Seçim sonrası nasıl bir ekonomi yönetimi gelecek ve nasıl politikalar uygulayacak ve yine seçim öncesi dönemde uygulanacak politikalar enflasyonu yukarı çekecek mi gibi soruların cevapları bilinmiyor. Ayrıca küresel taraf kaynaklı enerji emtia ve aynı zamanda iç kaynaklı döviz kurunun seçim sonrası nasıl bir seyir izleyeceği tam kestirilemiyor. Haliyle enflasyonun özellikle de seçim sonrası ahvalini tahmin çok kolay değil. Ama şunu söylemek yanlış olmaz, yılın ikinci yarısında enflasyon için yukarı yönlü riskler aşağı yönlü risklere göre daha ağır basıyor.

Enflasyon raporu sunumunda TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu’na en çok sorulan sorulardan biri seçim öncesi dönemde bir faiz indiriminin gelip gelmeyeceği oldu. Başkan bu soruya çok net cevap vermedi. Bir diğer deyişle cevabı ne tam olarak evet ne de hayırdı. Elbette netlik olmaması bir yönü itibariyle doğal bir durum aslında. Çünkü merkez bankalarının faiz artırım, faiz indirim ya da faizi sabit bırakma yönündeki kararları gelecek verilere bağlı olmalı. Ama benim sunum sırasında hissettiğim şey başkanın net cevap vermemesinin arkasında faiz indiriminin gelme ihtimalinin yüksek olması olasılığının güçlü olması yatıyor olabilir. Zaten piyasada sunum sonrasında seçim öncesinde faiz indirimi gelme olasılığını daha güçlü görmeye başladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Stresle başa çıkmak için beynimizi nasıl besleyeceğiz?

HIZLI YORUM YAP