15 Mayıs 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

TOGG kredisi için paket oluşturuldu

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Togg bizim milli gururumuz. BDDK üzerinden bankalarımızla konuşarak bir paket oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettikten sonra ilan edeceğiz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TRT Haber televizyonunun Ä°stanbul Finans Merkezi’nde (Ä°FM) düzenlediÄŸi canlı yayında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı.

KonuÅŸmasına Ä°FM’nin yapısına ve iÅŸleyiÅŸine deÄŸinerek baÅŸlayan Nebati, merkezin 1 milyon 300 bin metrekarelik bir kullanım alanına sahip olduÄŸunu belirtti.

Nebati, Ä°FM’nin günlük 100 bin insanın faaliyette bulunabileceÄŸi ayrıca bir yaÅŸam merkezi olduÄŸuna iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

“Bugün açılışını yaptığımız bu finans merkezine bankalarımız yavaÅŸ yavaÅŸ taşınmaya baÅŸladılar. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıfbank taşınmaya baÅŸladı. Bu yılın sonuna kadar yaklaşık 85 bin kiÅŸilik bir taşıma iÅŸlemi gerçekleÅŸmiÅŸ olacak. Önümüzdeki yılın sonunda da 100-103 bin kiÅŸilik bir yaÅŸam alan oluÅŸmuÅŸ olacak. Burada sadece bankalar deÄŸil, finansı oluÅŸturan sigortacılık ve katılım gibi alanlar da Ä°FM’de olacak. Ayrıca burası bir taraftan finans merkezi olurken aynı zamanda ticaretin de merkezi haline dönüşecek. Çünkü Ä°stanbul aynı zamanda ticaretin de merkezi.”

Ä°FM’de kiralanabilir alanların yüzde 77’sinin hazır olarak müşterilerin hizmetine sunulduÄŸunu dile getiren Nebati, dolayısıyla da buraya Çinli ICBC ve Uluslararası Finans Kurumu gibi finansal kuruluÅŸların baÅŸvuru yaptıklarını anlattı.

Fiyatların düşüşü mayıs ayında hızlanacak

Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli kapsamında alınan tedbirler ve konulan hedeflere ilişkin yaptığı değerlendirmede, ortaya konulan hedeflerin büyük bir kısmına ulaşıldığını belirtti.

Ä°hracat, istihdam ve büyüme gibi makro ekonomik göstergelerde baÅŸarı yakalandığına iÅŸaret eden Nebati, Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduÄŸunu, büyük bir depreme raÄŸmen üretimin ve ihracatın durmadan devam ettiÄŸini ifade etti.

Nebati, temel gıda maddelerinde fiyatların aşağı yönlü bir seyir izlediğini belirterek, mayıs ayı itibarıyla da düşüşlerin hızlanacağını dile getirdi.

KOBÄ°’ler her alanda desteklenecek

“KOBÄ° yatırım bankacılığına” iliÅŸkin bir soru üzerine Nebati, Türkiye’deki üretimin yüzde 99,7’sinin KOBÄ°’ler tarafından yapıldığını ifade etti.

Ä°stihdamın da yarısından fazlasının KOBÄ°’ler tarafından gerçekleÅŸtirildiÄŸini anlatan Nebati, “Biz gerek kredi garanti fonu üzerinden gerekse KOSGEB üzerinden KOBÄ°’lerimizi desteklerken bir de bununla ilgili bir bankanın oluÅŸturulması ve bunun üzerinden buraya destek verilmesi noktasında hazırlıklarımız var. Åžimdi bir aÅŸağı yukarı 250 milyar sonra 100 milyar sonra bir 50 milyar lira KGF paketlerinde 14 baÅŸlık altında KOBÄ°’lerimizin her alanında desteklenebileceÄŸi ÅŸeklinde bir yapıyı oluÅŸturmuÅŸ durumdayız.” diye konuÅŸtu.

“TOGG için bankalarımızla konuÅŸarak bir paket oluÅŸturduk”

Togg ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Nebati, havaalanları, otoyollar ve köprüler gibi pek çok yatırım gibi yerli ve milli otomobil Togg’un da Türkiye yollarında olmasından büyük gurur ve mutluluk duyduÄŸunu ifade etti.

Nebati, bakanlar içerisinde Togg’u ilk kullananlardan biri olduÄŸunu belirterek, “Yola çıktığım zaman bir çok araç duruyor, vatandaÅŸlar alkışlıyor, fotoÄŸraf çekmeye çalışıyor. Ä°nsanlar bu aracın Türkiye’de üretiliyor olmasından dolayı çok mutlu. Togg bizim milli gururumuz. BDDK üzerinden bankalarımızla konuÅŸarak bir paket oluÅŸturduk. Sayın CumhurbaÅŸkanımıza arz ettikten sonra ilan edeceÄŸiz.” dedi.

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu’nun “300 milyar doları Türkiye’ye getireceÄŸiz” söyleminin hatırlatılması üzerine Nebati, göreve geldiÄŸi zamanlarda kendisinin de bir çok defa elçiliklerle yöneticilerle ve genel müdürlerle toplantılar yaptığını ve süreci bildiÄŸini ifade etti.

Nebati, KılıçdaroÄŸlu’nun bir lokantada fon yöneticileriyle görüştüğünü kaydederek, “Biliyoruz o konuları. Bir toplantı yapıyor ve sonra da çıkıp diyor ki ‘Ben 100 milyar sterlin getireceÄŸim’. Åžimdi de ‘300 milyar dolar getireceÄŸiz’ diyor, nasıl gelecek? 300 milyar dolarlık bir fonun gelmesi için çok ama çok özel bir ikramı olması lazım. Bu bunun Türkçesi tefeciliktir, ‘size tefeci faizi vereceÄŸim, bana o parayı getirin’ demektir. BaÅŸka türlü olması mümkün deÄŸil.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Programın sonunda seçimlere iliÅŸkin bir soru üzerine de Nebati, “14 Mayıs birileri tarafından 15 Temmuz’un intikamının alınacağı bir tarih olarak gözüküyor. Bizim açımızdan da 14 Mayıs, 15 Temmuz gibi giriÅŸimleri ve ipleri dışarıda olan giriÅŸimlerin bir daha bu ülkede tekrar aynı düşüncelere sahip olamayacağını göstermesi açısından önemli bir gün. Yani bu bir beka meselesi.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

HIZLI YORUM YAP