24 Ocak 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Geçen hafta ABD BaÅŸkanı Joe Biden ile Temsilciler Meclisi BaÅŸkanı Kevin McCarthy’nin borç limiti krizine iliÅŸkin görüşmeleri piyasaların odak noktasında yer alırken, varlık fiyatlarında yön arayışı hakim oldu.
Biden ile McCarthy’nin temerrüde düşmenin bir opsiyon olmadığı konusunda anlaÅŸtıklarını duyurması, piyasalarda satış baskısını yumuÅŸatmasına karşın ABD’nin borçlarında temerrüde düşmesi halinde ödeme takviminde yaklaşık 1 aylık gecikmenin yaÅŸanabileceÄŸine yönelik riskler de öne çıktı.
Analistler, bu durumun ülkede ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebileceği endişesiyle varlık fiyatlarını baskıladığını bildirdi.
Cuma günü McCarthy, borç limiti görüşmelerinde ilerleme kaydedildiÄŸine iÅŸaret ederek, çalışmalara devam edileceÄŸini söylerken, ABD’de açıklanan makroekonomik veriler Fed’in para politikasına iliÅŸkin belirsizlikleri artırdı.
Buna göre, ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,3 ile beklentilerin üzerinde büyürken, aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 4,2 olarak kaydedildi.
Ülkede kişisel tüketim harcamaları, nisanda aylık yüzde 0,8 ile beklenenden fazla artarken, ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 4,7 yükseldi.
Söz konusu verilerin ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay yüzde 64 ihtimalle 25 baz puanlık faiz artırımına gideceÄŸi öngörülüyor.
Analistler, ABD’de enflasyonun istenilen hızda yavaÅŸlamadığına ve ekonomik aktivitenin güçlü kaldığına dikkati çekerek, gelecek hafta açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin piyasalarda oynaklığı daha da artırabileceÄŸini söyledi.
Ãœlkede halihazırda devam eden borç limiti krizinin risk algısını beslemeye devam ettiÄŸini aktaran analistler, buna karşın ekonomik aktivitenin yavaÅŸlamaması nedeniyle Fed’in politika alanının daraldığını bildirdi.
Söz konusu geliÅŸmeler emtia fiyatlarında satış baskısına neden olurken, Asya’da artan resesyon endiÅŸeleri sonrası bakırın libresi 3,53 dolarla Kasım 2022’den bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından haftayı yüzde 1,5 düşüşle 3,66 dolardan tamamladı.
Altının onsu geçen hafta yüzde 1,5 değer kaybıyla 1.947 dolara inerken, Suudi Arabistan yetkililerinin petrolde satış pozisyonu açanları uyarmasının etkisiyle Brent petrol haftayı yüzde 1,9 artışla 77,2 dolardan tamamladı.
ABD’de pay piyasalarında geçen hafta karışık bir seyir izlerken, Fed üyelerinin ÅŸahin açıklamaları da devam etti.
Bankanın en “ÅŸahin” üyelerinden St. Louis Fed BaÅŸkanı James Bullard, Fed’in politika faizinde bu yıl belki 50 baz puan daha artış yapmak zorunda kalabileceÄŸini aktardı.
San Francisco Fed BaÅŸkanı Mary Daly de Fed’in, para politikası kararlarını alırken verilere baÄŸlı kalması gerektiÄŸini belirterek, haziran toplantısından önce birçok verinin daha açıklanacağını anımsattı.
Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, haziran toplantısında faiz artırımına gidilip gidilmeyeceğinin gelecek üç haftalık verilere bağlı olacağını kaydetti.
ABD’de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), mayısta aylık bazda 1,7 puan azalışla 48,5’e inerek piyasa beklentilerinin altında kalırken, yeni konut satışları nisanda aylık bazda yüzde 4,1 artışla 683 bine çıkarak beklentileri aÅŸtı.
Ülkede dayanıklı mal siparişleri de nisanda aylık bazda yüzde 1,1 artarak beklentilerin aksine yükseliş kaydetti.
Öte yandan, Fed’in yayımladığı Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 2-3 Mayıs’ta düzenlenen toplantısına iliÅŸkin tutanaklar, bazı Fed yetkililerinin daha fazla faiz artışının gerekli olabileceÄŸini, bazılarının ise buna katılmadığını ortaya koydu.
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD’nin faiz oranının 2024 sonlarına kadar yüzde 5,25 ile yüzde 5,5 arasında olacağını öngördüğünü bildirdi.
Hafta içinde Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia’nın beklentileri aÅŸan gelir tahminleri sonrasında piyasa deÄŸerinin 1 trilyon dolara yaklaÅŸmasının Nasdaq endeksinin yükselmesinde etkili oldu.
Bu gelişmelerle, geçen hafta New York borsasında, S&P 500 yüzde 0,4, Nasdaq endeksi yüzde 2,5 yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 0,9 değer kaybetti.
ABD’de salı günü New York Fed tüketici güven endeksi, Dallas Fed imalat sanayi endeksi, çarÅŸamba Fed’in yayımlayacağı Bej Kitap raporu, perÅŸembe ADP istihdam raporu, haftalık iÅŸsizlik baÅŸvuruları, inÅŸaat harcamaları, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), ISM imalat sanayi PMI ve cuma tarım dışı istihdam takip edilecek. ABD’de piyasalar tatil nedeniyle pazartesi günü kapalı olacak.
Avrupa tarafında ise ECB üyeleri sözle yönlendirmelerinde “ÅŸahin” tonu kullanmaya devam ediyor. ECB üyesi Pablo Hernandez de Cos, ECB’nin faiz artışlarının henüz bitmediÄŸini vurgulayarak, faiz oranlarının hem daha da yükselmesi hem de bir süre bu seviyelerde kalması gerektiÄŸini ifade etti.
ECB üyesi Bostjan Vasle, ECB’nin faiz artışlarına devam etmek zorunda olduÄŸunu ancak gelecek ay yapılacak faiz artışının bir öncekinde düşük olabileceÄŸini dile getirirken, Klaas Knot da bankanın faiz oranlarını temmuz toplantısı da dahil olmak üzere yükseltmesi ve uzun bir süre bu seviyelerde tutması gerektiÄŸini bildirdi.
Avrupa’da ekonomik aktivitede gözlemlenen yavaÅŸlama risk algısının güçlenmesine sebep oluyor. Bölge genelinde imalat sanayi PMI 50 seviyesinin altındaki seyrini sürdürerek daralmaya iÅŸaret ederken, ECB’nin enflasyonla mücadele kapsamında faiz artışlarına devam edeceÄŸi beklentileri güçlü kalmaya devam ediyor.
Almanya ekonomisi, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılamasının etkisiyle bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak, teknik olarak resesyona girdi.
Analistler, bölgede yavaşlayan ekonomik aktiviteye karşın enflasyon tarafında istenilen sonuçların alınamamasının ECB politika alanını daralttığını belirterek, bu durumun bölgede fiyatlamaları zorlaştırdığını ifade etti.
Geçen hafta Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,7, Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,8, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,3 deÄŸer kaybederken, Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 0,7 yükseldi.
Avrupa’da haftaya pazartesi günü Ä°ngiltere’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak. Bölgede salı günü Avro Bölgesinde tüketici güven endeksi, çarÅŸamba Almanya’da enflasyon ve iÅŸsizlik oranı, perÅŸembe ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları, ECB toplantı tutanakları, Avro Bölgesi’nde enflasyon, iÅŸsizlik oranı, imalat sanayi PMI, Almanya’da ve Ä°ngiltere’de imalat sanayi PMI izlenecek.
Asya’da pay piyasalarında ABD BaÅŸkanı Joe Biden’ın, Çin ile iliÅŸkilerin çok yakın zamanda normale dönebileceÄŸini dile getirmesine karşın ABD’deki borç krizine iliÅŸkin belirsizlikler öne çıktı.
Çin’de ekonomik aktiviteye iliÅŸkin endiÅŸeler güçlenmeye devam ediyor. Analistler, Çin’in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik önlemleri kaldırmasının ardından ekonomik aktivitede görülen güçlenmenin hız kestiÄŸini aktararak, bu durumun fiyatlamaları zorlaÅŸtırdığını ifade etti.
Çin Merkez Bankası (PBoC), bugün, 1 ve 5 yıllık kredi faiz oranını sırasıyla yüzde 3,60 ve yüzde 4,30’da sabit bıraktı.
Japonya’da çekirdek makine sipariÅŸleri aylık yüzde 3,9 azalarak beklentileri karşılayamadı. Ãœlkede, imalat sanayi PMI 50,8’e, hizmet sektörü PMI ise 56,3’e çıkarken, Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) mayısta yüzde 3,2 artarak beklentilerin gerisinde kaldı.
Analistler, Japonya’da ülkenin yarı iletken çip ihracatına 23 Temmuz itibarıyla sınırlama getireceÄŸine yönelik haber akışının da takip edildiÄŸini söyledi.
Öte yandan, Yeni Zelanda Merkez Bankası, beklentiler dahilinde politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,50 seviyesine çıkarırken, politika metninde, faiz artışlarının sonuna gelindiği mesajı verildi.
Bu geliÅŸmelerle, haftalık bazda Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8 deÄŸer kazanırken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 2,2, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 3,6 deÄŸer kaybetti.
Haftaya Asya tarafında Japonya’da çarÅŸamba sanayi üretimi, perÅŸembe Çin’de imalat sanayi PMI verileri öne çıkacak.
Yurt içinde geçen hafta BIST 100 endeksi yüzde 1,8 artışla 4.580,67 puandan kapanırken, gelecek hafta gözler çarşamba günkü büyüme verisine çevrildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını deÄŸiÅŸtirmeyerek yüzde 8,50’de tuttu.
Dolar/TL ise haftayı yüzde 0,8 artışla 19,9730’dan tamamladı.
Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 4.400 ve 4.200 seviyelerinin destek, 4.600 puanın direnç konumunda olduğunu kaydetti.
Gelecek hafta yurt içinde büyüme verisinin yanı sıra pazartesi ekonomik güven endeksi, salı dış ticaret dengesi, perşembe imalat sanayi PMI ve TCMB Para Politikası Kurulu toplantı özeti takip edilecek.
AA
Demokrasiye vurulan darbe: 27 Mayıs
2025’in ilk faiz kararı borsa ve doları hareketlendirdi
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Çalışan annelere 21 bin liraya kadar bakıcı desteği
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir
2025’in ilk faiz kararı borsa ve doları hareketlendirdi
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı
Çalışan annelere 21 bin liraya kadar bakıcı desteği
Otel faciasında rapor kavgası
Yeni yargı reformu paketi bugün açıklanıyor
Bedelli askerlik yerleri açıklandı
Tanju Özcan, Bakan Ersoy’u canlı yayına davet etti
Ümit Özdağ cezaevinden mektup yazdı
Oda başına 6 bin TL ölümleri önleyecekti
Rusya gıda ürünlerinde ihracat kısıtlaması yapabilir