19 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Piyasaların gözü merkez bankaları başkanlarında

Küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl iki kez faiz artırımına gidebileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle negatif bir seyir izlerken, gelecek hafta Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın sözle yönlendirmelerinin yanı sıra yoğun veri gündemi yatırımcıların odağında olacak.

Geçen hafta ABD Kongresi’nde sunum yapan Fed BaÅŸkanı Jerome Powell, Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) genel olarak faiz oranlarını bu yıl yeniden ve belki 2 kez daha artırmanın uygun olacağı görüşünde olduÄŸunu söyledi.

Powell’ın açıklamalarının ardından ABD’de enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan “ÅŸahin” politikaların beklenenden uzun sürebileceÄŸi endiÅŸesinin piyasalardaki fiyatlamaları zorlaÅŸtırdığı görüldü.

SıkılaÅŸma politikasında çok yol kat ettiklerini belirten Powell, son toplantıda faiz oranlarını sabit tutmalarının nedeninin “karar vermek için kendilerine daha fazla zaman tanımak” olduÄŸunu bildirdi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman da enflasyonun hala kabul edilemeyecek kadar yüksek olduğunun altını çizerek, yeterince kısıtlayıcı seviyeye ulaşmak ve enflasyonu kontrol altına almak için daha fazla politika faizi artışı gerekeceğini dile getirdi.

Söz konusu geliÅŸmelerin ardından, para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek ay politika faizini yüzde 74 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, yıl sonuna kadar bankanın politika faizini yüzde 5,50-5,75 seviyesine çıkarabileceÄŸi ihtimali de güç kazandı.

Öte yandan, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi haftayı yaklaşık 3 baz puan azalışla 3,74’ten tamamlarken, altının ons fiyatı 1.910 dolar ile son 14 haftanın en düşük seviyesini test etmesinin ardından haftayı yüzde 1,9 deÄŸer kaybıyla 1.921 dolardan kapattı. Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 2,5 düşüşle 74,4 dolara indi.

Powell ABD borsalarındaki yükselişe dur dedi

ABD’de pay piyasaları, Powell’ın ÅŸahin tonlu yönlendirmelerinin ön plana çıktığı haftada negatif bir seyir izlerken, gelecek hafta da Powell’ın açıklamalarının yanı sıra yoÄŸun veri gündemi yatırımcıların odağına yerleÅŸti.

Analistler, Fed’in ÅŸahin para politikasının beklenenden uzun sürebileceÄŸi endiÅŸesinin risk algısını artırdığını belirterek, gelecek hafta ABD’de açıklanacak olan büyüme ve kiÅŸisel harcamalar verilerinin önemini vurguladı.

ABD ekonomisinin bu yılın ilk çeyreÄŸinde yüzde 1,3 büyümesi tahmin edildiÄŸini aktaran analistler, Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduÄŸu çekirdek kiÅŸisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerinden alınacak sinyallerin ardından piyasalarda oynaklığın artabileceÄŸini ifade etti.

Geçen hafta açıklanan makroekonomik verilere göre, Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, haziranda aylık bazda 4,7 puan artışla 63,9 olurken, son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

ABD’nin konut piyasasının hala oldukça sıcak olması dikkati çekerken, ülkede konut baÅŸlangıçları, mayısta yüzde 21,7 artışla 1 milyon 631 bine, inÅŸaat izinleri de aylık bazda yüzde 5,2 artışla 1 milyon 491 bine çıktı. Aynı dönemde ikinci el konut satışları da aylık yüzde 0,2 artışla beklentileri aÅŸtı.

Ãœlkede, imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), haziranda 2,1 puan azalışla 46,3’e inerek 6 ayın en düşük seviyesini kaydetti.

Öte yandan, Barclays’in not indirimi sonrası Tesla hisseleri üst üste 5 haftalık yükseliÅŸini sonlandırırken, cuma günü ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun dava açmasının ardından Amazon hisseleri de yüzde 0,7 deÄŸer kaybetti.

Kripto para borsası Coinbase’in hisselerinin ise ABD Yüksek Mahkemesinden lehine karar çıkması sonrasında haftalık bazda yüzde 10,6 deÄŸer kazanması dikkati çekti. Bitcoin de hafta içinde 31 bin doların üzerine çıkarken yaklaşık son 1 senenin en yüksek seviyesini test etti.

Söz konusu gelişmelerle geçen hafta New York borsasında üst üste 5 haftalık yükseliş eğilimini sonlandıran S&P 500 endeksi haftayı yüzde 1,4 azalışla tamamlarken, Dow Jones endeksi de 3 haftalık yükseliş serisini yüzde 1,7 düşüşle noktaladı. 8 hafta üst üste yukarı yönlü hareket eden Nasdaq endeksi de haftayı yüzde 1,4 değer kaybıyla kapattı.

26 Haziran ile baÅŸlayan haftanın veri takviminde, salı günü dayanıklı mal sipariÅŸleri, inÅŸaat izinleri, yeni konut satışları ve CB Tüketici Güven Endeksi, çarÅŸamba ve perÅŸembe günü Powell’ın açıklamalarının yanı sıra birinci çeyreklik büyüme, bekleyen konut satışları ve haftalık iÅŸsizlik baÅŸvuruları, cuma günü de kiÅŸisel gelirler ve tüketim harcamaları, Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri takip edilecek.

Avrupa enflasyon verileri ve Lagarde’ın açıklamalarına odaklandı

Avrupa borsalarında da geçen hafta satış ağırlıklı seyir öne çıkarken, hafta içinde Ä°ngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) 25 baz puanlık beklentilerin aksine politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 5’e yükseltmesi satış baskısını artıran etkenlerden biri oldu. Gelecek hafta ise gözler ECB BaÅŸkanı Lagarde’ın yapacağı açıklamaların yanı sıra yoÄŸun veri gündeminde olacak.

Geçen hafta, BoE’nin yanı sıra Ä°sviçre Merkez Bankası, enflasyonist baskının yeniden arttığını vurgulayarak, politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1,75’e, Norveç Merkez Bankası da politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 3,75 seviyesine çıkardı.

BoE Başkanı Andrew Bailey, toplantı sonrası yaptığı açıklamalarda, enflasyonun düşmesini beklediklerini ancak fiyat ve çalışan maaşlarındaki mevcut artış seviyelerinin sürdürülemez olduğunu bildirdi.

Ekonominin beklenenden güçlü performans sergilediğini ve işsizliğin düşük seyrettiğini ifade eden Bailey, bu gelişmelerin ülkede enflasyonun inatçı kalmasına neden olduğunu dile getirdi.

Öte yandan, ECB yetkililerinin de “ÅŸahin” tonlarını koruması risk algısını güçlendirmeye devam ederken, Isabel Schnabel, Avro Bölgesi’nde kar ve ücret artışlarının enflasyonda düşüşü sınırladığını söyledi. ECB BaÅŸkan yardımcısı Luis de Guindos de çekirdek enflasyondaki gerilemenin kısıtlı olabileceÄŸini belirtti.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, Ä°ngiltere’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) mayısta aylık yüzde 0,7 ve yıllık yüzde 8,7 artışla beklentiler doÄŸrultusunda gerçekleÅŸirken, ülkede aynı dönemde perakende satışlar aylık yüzde 0,3 artışla tahminleri aÅŸtı.

Analistler, bölge genelinde açıklanan imalat sanayi, hizmet sektörü ve bileşik PMI verilerinin öngörülerin altında kaldığını anımsatarak, ekonomik aktiviteye yönelik risklerin günden güne arttığını bildirdi.

Ayrıca, dün akÅŸam Rus devleti ile Wagner grubu arasında çıkan krize dair haber akışları gündemin odağında bulunuyor. Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner’e saldırı düzenlemekle suçlayıp cevap vermek için harekete geçtiklerini öne sürerken, Rusya Federal Güvenlik Servisi, “silahlı isyan” olarak nitelediÄŸi olayla ilgili ceza davası açtı.

Bu geliÅŸmelerin ardından Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, TV ekranlarından halka seslenerek, Wagner’in eylemini “silahlı isyan” olarak nitelendirdi. Putin, “KarşılaÅŸtığımız ihanettir. FahiÅŸ hırslar ve kiÅŸisel çıkarlar, ülke ve halka yönelik ihanete yol açtı” ifadelerini kullandı.

Söz konusu geliÅŸmelerle geçen hafta Almanya’da DAX endeksi de yüzde 3,2, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 2,4, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 2,9 ve Ä°talya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,3 deÄŸer kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi günü Almanya’da Ifo Ä°ÅŸ Ortamı Güven Endeksi, çarÅŸamba günü Almanya’da GfK Tüketici Güven Endeksi ve ECB BaÅŸkanı Lagarde’ın konuÅŸması, perÅŸembe günü Almanya’da TÃœFE ve Avro Bölgesi’nde Tüketici Güven Endeksi, cuma günü Ä°ngiltere’de büyüme, Almanya’da iÅŸsizlik oranı ve Avro Bölgesi’nde enflasyon verileri takip edilecek.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi 10 haftalık yükseliÅŸ serisini sonlandırdı

Asya borsalarında geçen hafta negatif bir seyir izlenirken, Çin’in ekonomiyi destekleme adımlarının yetersiz kalacağı endiÅŸesi risk algısını güçlendirdi. Gelecek hafta bölge genelinde yoÄŸun veri takvimi yatırımcıların odağında olacak.

Geçen hafta, Çin Merkez Bankası (PBoC), 1 yıllık kredi faiz oranını (LPR) yüzde 3,65’ten yüzde 3,55’e, 5 yıllık kredi faiz oranını ise yüzde 4,30’dan yüzde 4,20’ye indirdi. PBoC, daha önce de politika faizlerinde indirime gitmiÅŸti.

Analistler, Çin’de kredi ve politika faizlerinde gerçekleÅŸtirilen indirimlerin maliye politikalarıyla desteklenip desteklenmeyeceÄŸi sorusunun öne çıktığını belirterek, konuya iliÅŸkin haber akışının yakından takip edildiÄŸini bildirdi.

Ayrıca, Çin Başbakanı Li Çiang, ülkeler arasındaki finansman uçurumunun çözülmesi için küresel mali yönetimde reform ve kırılgan durumdaki ekonomilere destek için uluslararası topluma çağrı yaptı.

Öte yandan, bölgede açıklanan verilere göre, Japonya’da TÃœFE yıllık bazda yüzde 3,2 artarken, imalat sanayi PMI 49,8’e, hizmet sektörü PMI ise 54,2’ye geriledi. Ãœlkede, sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 0,7 gerilerken, kapasite kullanım oranı aylık bazda yüzde 3 yükseldi.

Söz konusu geliÅŸmelerle haftalık bazda Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 2,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 5,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi de yüzde 2,1 deÄŸer kaybetti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi de üst üste 10 hafta sürdürdüğü yükseliÅŸ serisini bu hafta yüzde 2,7 azalışla sonlandırdı.

26 Haziran ile baÅŸlayan haftada, çarÅŸamba günü endüstriyel satış karları, perÅŸembe günü Japonya’da perakende satışlar, cuma günü de Japonya’da Tokyo TÃœFE ve Çin’de PMI verileri takip edilecek.

TCMB politika faizini yüzde 15’e yükseltti

Yurt içinde geçen hafta yükseliÅŸ eÄŸiliminde hareket ederek küresel piyasalardan pozitif ayrışan BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,96 artışla 5.582,75 puandan tamamladı. PerÅŸembe günü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 15’e çıkardı.

TCMB, Dr. Hafize Gaye Erkan’ın ilk kez baÅŸkanlık ettiÄŸi haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 8,50’den yüzde 15’e yükseltme kararı aldı.

Karar metninde, “Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaÅŸtırma sürecinin baÅŸlamasına karar vermiÅŸtir.” ifadeleri dikkati çekti.

TCMB Başkanı Erkan, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) yönetimiyle​​​​​​​ gerçekleştirdiği toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Fiyat istikrarının finansal istikrar için çok önemli olduğunu belirten Erkan, hem fiyat istikrarını hem finansal istikrarı sağlayarak enflasyonla mücadele edeceklerini vurguladı.

Ayrıca geçen hafta, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 6 şirketin sermaye artırımı ile 8 şirketin borçlanma aracı ihraç talebini onayladı.

Öte yandan, geçen hafta yurt içinde açıklanan verilere göre, kapasite kullanım oranı haziranda 76,6 olurken, reel kesim güven endeksi haziranda 108,2’ye yükseldi.

Dolar/TL, haftayı bir önceki haftalık kapanışın yüzde 6,9 üzerinde 25,2383’ten tamamladı.

Analistler, BIST 100 endeksinde teknik açıdan 5.500 ve 5.400 seviyelerinin destek, 5.700 ve 5.800 puanın ise direnç olarak öne çıkabileceğini ifade etti.

Gelecek hafta Kurban Bayramı Tatili nedeniyle yurt içi piyasaları pazartesi tam gün, salı ise yarım gün işleme açık olacak.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Merkez Bankası BaÅŸkanı’ndan ilk açıklama

HIZLI YORUM YAP