19 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Küresel piyasalar haftaya temkinli seyirle başladı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağına ilişkin beklentilerin artmasıyla haftaya temkinli bir seyirle başlarken, bu hafta, başta ABD'de enflasyon verileri olmak üzere yoğun makroekonomik veri gündeminin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı yatırımcıların odağına yerleşti.

Yılın geri kalanında Fed’in nasıl bir yol izleyeceÄŸine dair belirsizlikler varlığını korurken, daha önce banka yetkililerinin de vurguladığı gibi veri odaklı hareket edilmesi bekleniyor.

ABD’de son zamanlarda açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye iliÅŸkin güçlü sinyaller vermesinin ardından Fed’in politika faizini uzun bir süre yüksek tutabileceÄŸine yönelik öngörüler artarken, bu hafta ülkede açıklanacak aÄŸustos Tüketici Fiyat Endeksi (TÃœFE) verilerinden Banka’nın gelecek dönemde atacağı adımlara dair ipuçları aranacak.

Analistler, enerji sektöründe yaÅŸanan arz kesintilerinin bu haftaki enflasyon verilerinde etkisinin görülebileceÄŸini ifade ederek, yıllık TÃœFE’nin yüzde 3,6 artmasının beklendiÄŸini kaydetti. Temmuzda yıllık enflasyon yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleÅŸmiÅŸti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in eylül toplantısında politika faizini sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığını bildiren analistler, Banka’nın kasım toplantısında ise 25 baz puan faiz artırma ihtimalinin yüzde 44’e çıkarak belirsizliÄŸin arttığına iÅŸaret ettiÄŸine dikkati çekti.

Öte yandan, Hindistan’ın ev sahipliÄŸinde 18’incisi “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla düzenlenen G20 Liderler Zirvesi sonrası yayımlanan bildiride, iklim eylemiyle ilgili dinamik hedefler yer aldı.

G20 Zirvesi’nden sonra açıklamalarda bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, istihdam piyasasına zarar vermeden enflasyonu kontrol altına alabileceklerine giderek daha fazla güvendiÄŸini vurguladı.

YoÄŸun makroekonomik veri gündeminin olduÄŸu haftaya yüzde 0,4 azalışla 104,7 seviyesinden baÅŸlayan dolar endeksi, geçen hafta yüzde 0,8 artışla yükseliÅŸ eÄŸilimini üst üste 8 haftaya taşıyarak 2014’ten bu yana en güçlü yükseliÅŸ serisini yakaladı.

Arz kısıtlamalarının ardında geçen haftayı yüzde 1,6 artışla 90,2 dolardan tamamlayan Brent petrolün varil fiyatı, Kasım 2022’den bu yana en yüksek haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirdi. Brent petrol, yeni haftaya ise yatay seyirle baÅŸladı.

Cuma günü New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,22, S&P 500 endeksi yüzde 0,16 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,09 artış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar ise yeni haftaya karışık bir seyirle baÅŸladı.

Avrupa borsalarında da karışık bir seyir izlenirken, bu hafta gözler ECB faiz kararı ve ECB BaÅŸkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuÅŸmaya çevrildi.

Analistler, Avrupa’da enflasyon ve resesyon ikileminin varlığını korumaya devam ettiÄŸini belirterek, ECB’nin bu hafta gerçekleÅŸtirilecek eylül toplantısının ardından piyasalarda oynaklığın artabileceÄŸini söyledi.

Son dönemde bölgede açıklanan verilerin ekonomik aktiviteye dair karışık sinyaller verdiÄŸini ifade eden analistler, para piyasalarında, ECB’nin yüzde 62 ihtimalle faizi sabit bırakacağının fiyatlandığını kaydetti.

Banka yetkililerinin sözle yönlendirmeleri de geçen hafta devam etti. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Klaas Knot, para piyasalarında eylül toplantısına dair fiyatlamalarda faiz artışı ihtimalinin hafife alındığını düşündüğünü aktarmıştı.

Geçen haftanın son iÅŸlem gününde, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,14, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,62, Ä°ngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,49 ve Ä°talya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,28 deÄŸer kazandı. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise karışık bir seyirle baÅŸladı.

Asya piyasalarında karışık bir seyir öne çıktı.

Asya piyasalarında, Japonya Merkez Bankası (BoJ) BaÅŸkanı Kazuo Ueda’nın “ÅŸahin” tonlu sözle yönlendirmeleri ve Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) yuana müdahalesiyle karışık bir seyir izlenirken, bölge genelinde bu hafta açıklanacak sanayi üretim verileri yatırımcıların odağına yerleÅŸti.

BoJ BaÅŸkanı Ueda, yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşılırsa merkez bankasının negatif faiz oranı politikasına son verebileceÄŸini belirterek, olası faiz artırım sinyalini vermesinin ardından Japon yeni dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,7 deÄŸer kazandı.

Çin tarafında ise ekonomiye iliÅŸkin artan risk algısıyla geçen hafta deÄŸer kaybeden Çin yuanı, bugün PBoC’un müdahalesiyle dolar karşısında sert bir yükseliÅŸ sergiledi. Cuma günü yaklaşık son 16 yılın zirvesine çıkan dolar/yuan paritesi, ÅŸu sıralarda önceki kapanışının yüzde 1,4 altında iÅŸlem görüyor.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 ve olumsuz hava ÅŸartları nedeniyle cuma günü iÅŸleme kapatılıp bugün tekrar açılan Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 azalırken, Çin’de Åžanghay bileÅŸik endeksi yüzde 1 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,3 artış kaydetti.

Yurt içinde, cuma günü dalgalı bir seyir izleyen Borsa Ä°stanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,15 deÄŸer kaybıyla günü 8.325,30 puandan tamamlamasına karşın tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleÅŸtirdi. Endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 8.398,44 puana taşıdı.

Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra “negatif”ten “duraÄŸan”a çıkardı.

KuruluÅŸtan yapılan açıklamada, görünümün “duraÄŸan”a revize edilmesinin, kısa vadeli makrofinansal istikrar risklerini azaltan ve ödemeler dengesi baskılarını hafifleten daha geleneksel ve tutarlı bir politika bileÅŸimine dönüşü yansıttığı vurgulandı.

Dolar/TL, geçen haftanın son iÅŸlem gününde yatay bir seyirle 26,8448’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,8230 seviyesinden iÅŸlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde cari iÅŸlemler dengesi, iÅŸsizlik oranı ve sanayi üretimi, yurt dışında ise ABD’de tüketici enflasyon beklentisi verilerinin takip edileceÄŸini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.400 ve 8.500 seviyesinin direnç, 8.300 ve 8.200 puanın destek konumunda olduÄŸunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, temmuz ayı cari işlemler dengesi

10.00 Türkiye, temmuz ayı işsizlik oranı

10.00 Türkiye, temmuz ayı sanayi üretimi

18.00 ABD, ağustos ayı tüketici enflasyon beklentisi

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Serbest piyasada döviz açılış fiyatları

HIZLI YORUM YAP