22 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Deniz ticaretinde “Kızıldeniz” krizi

Kızıldeniz'deki saldırılar küresel ticareti aksattı, sevkiyat rotalarını değiştiren şirketlerin sayısı artıyor. Nakliye şirketleri Alman Hapag-Lloyd ve Hong Konglu OOCL de Kızıldeniz'i kullanmama kararı aldı.

Yemenli Husi grubunun Kızıldeniz’deki ticari gemilere saldırılarının küresel ticareti aksatmasının ardından Kızıldeniz’i kullanmama kararı alan nakliyat ÅŸirketlerinin arasına dün Alman Hapag-Lloyd ve Hong Konglu OOCL de katıldı.

Maersk ve HMM gibi bazı şirketler Kızıldeniz rotası yerine Ümit Burnu rotasını kullanacağını açıklamıştı.

Husilerin gemilere düzenledikleri saldırılar ABD öncülüğünde bir deniz koruma gücü oluşturulmasına yol açmıştı.

Çatışmalar, küresel ticari geçiÅŸlerin yaklaşık yüzde 12’sinin yapıldığı SüveyÅŸ Kanalı’ndan gemilerin geçmesini engelledi. SüveyÅŸ Kanalı, Asya ile Avrupa arasındaki ticari taşımacılık için hayati öneme sahip.

Küresel lojistik yöneticileri, gemilerin alternatif rotalar kullanmasının küresel tedarik zincirini altüst edebileceği, gemi, konteyner ve ekipman eksikliklerine yol açabileceği uyarısında bulundular.

C.H. Robinson Worldwide’ın küresel okyanus hizmetlerinden sorumlu baÅŸkan yardımcısı Matthew Burgess, “Durum hareketli kalmaya devam ediyor, hızla deÄŸiÅŸiklik yaÅŸanabilir. Bu nedenle A, B ve C planları içeren acil durum planları tedarik zincirlerinin devamlılığı için hayati önem taşıyor” dedi.

MALÄ°YET YÃœZDE 44 ARTTI

Ä°ran’ın desteklediÄŸi Husiler, Ä°srail’in Gazze’deki saldırılarına karşılık olarak Kızıldeniz’in güneyindeki Babülmendep BoÄŸazı’ndan geçen gemilere haftalardır saldırmaktaydı.

Tüccarlar ise ürünleri perakendecilere ulaÅŸtırabilmek için hava yolu da dahil olmak üzere alternatif yollar bulmaya çalışıyorlar. Gemilerin Afrika’nın etrafından dolaÅŸması sevkiyat süresini yaklaşık 10 ila 14 gün uzatabiliyor.

Freightos hafta başında yaptığı açıklamada, Kızıldeniz’deki aksamalar nedeniyle Çin’den Akdeniz’e bir konteyner göndermenin maliyetinin aralık ayında yüzde 44 artarak 2 bin 413 dolara yükseldiÄŸini belirtmiÅŸti.

‘Ä°KÄ° YA DA ÜÇ KATINA ÇIKABÄ°LÄ°R’

Unique Logistics’in deniz taşımacılığından sorumlu baÅŸkan yardımcısı Christian Sur, çatışmaların devam etmesi ya da ÅŸiddetlenmesi hâlinde kontrat kapsamında olmayan yükler için spot fiyatların “mevcut seviyelerin iki ya da üç katına çıkabileceÄŸini” söyledi.

İsveçli küresel mobilya üreticisi IKEA da olası kargo gecikmeleri ve ürün yetersizliği konusunda uyarıda bulundu.

Finlandiyalı asansör üreticisi Kone ise bazı sevkiyatların iki ila üç hafta gecikebileceği tahmininde bulundu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MSTuzla Piyade Okulu’ndaki “Atatürk” tartışmasına iliÅŸkin açıklama

HIZLI YORUM YAP