23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Teknolojik gelişmeler insanların hayatını kolaylaştırırken, yol açtığı hareketsiz yaşam tarzı kilo alımı ile obezite gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.
Dünya Obezite Atlası 2023 tahminlerine göre, mevcut eğilimler doğrultusunda 2035 yılına kadar küresel nüfusun yarısından fazlasının fazla kilolu veya obez olması bekleniyor.
Kilo kaybını sağlamak için daha fazla insan zayıflama ilaçlarına yöneliyor. Ünlüler ve TikTok gibi sosyal medya platformlarındaki fenomenler de kısa zamanda kilo vermek için bu ilaçları kullandıklarını anlattıkça zayıflama ilaçları daha çok dikkati çekiyor.
Zayıflama ilaçları geçen yıl en çok aranan sağlık trendlerinden olurken, Ozempic, Wegovy, Mounjaro, Zepbound, Phentermine, Rybelsus, Saxenda, Contrave, Victoza, Adipex-P ve Qsymia gibi markalar bu ilaçlardan öne çıkanlar arasında. Söz konusu ilaçlar, kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olmanın yanı sıra iştahı bastırıyor ve kalori alımını azaltıyor.
Tip 2 diyabet tedavisi için 2017’de ABD Gıda ve Ä°laç Ä°daresi (FDA) tarafından onaylanan Ozempic, geçen yıl en çok aranan zayıflama ilacı olarak dikkati çekiyor. JP Morgan’ın analizine göre, bu ilaçları kullananların sayısının ABD’de 2030’a kadar 30 milyona, yani nüfusun yaklaşık yüzde 9’una,ulaÅŸabileceÄŸi tahmin ediliyor.
Ozempic ve Wegovy ilaçlarının üreticisi Danimarkalı Novo Nordisk ise hedef pazarlarının dünya çapında 760 milyondan fazla obezite hastası olduğunu belirtiyor.
Morgan Stanley’nin analizine göre, obezite ilaçları için geri ödemelerin hızlı ÅŸekilde artmasıyla ABD’de 40 milyon kiÅŸi saÄŸlık sigortaları aracılığıyla bu ilaçlara eriÅŸebiliyor ve bu rakam diyabet hastası olduÄŸu tahmin edilen toplam Amerikalı sayısını (37 milyon) geride bırakıyor.
Ä°laçların maliyeti kiÅŸi başı yıllık 10 bin doları aÅŸarken ABD’deki 100 milyondan fazla obez ve fazla kilolu insanın çoÄŸunluÄŸunun bu ilaçlara eriÅŸimi engelleniyor.
Zayıflama ilaçlarına yönelik artan ilgi ilaç üreticileri arasındaki rekabeti de artırıyor.
Obezite karşıtı ilaç pazarı Danimarkalı Novo Nordisk ve ABD’li Eli Lilly’nin hakimiyetinde. Pfizer ve AstraZeneca dahil ilaç sektörünün büyük oyuncuları da pazara girmeye çalışıyor.
Obezite karşıtı ilaç pazarına yönelik artan ilginin etkisiyle Novo Nordisk ve Eli Lilly’nin hisselerindeki yükseliÅŸ dikkati çekiyor. Novo Nordisk’in hisseleri geçen yıl yüzde 52,9 deÄŸer kazanırken, Eli Lilly’nin hisseleri yüzde 59,3 yükseldi.
Novo Nordisk, geçen yıl Avrupa’nın borsaya kote en deÄŸerli ÅŸirketi olarak Louis Vuitton markasının da içinde bulunduÄŸu Fransız lüks tüketim ürünleri grubu LVMH’i zirvedeki yerinden etti. Novo Nordisk’in hakim olduÄŸu Danimarka’daki ilaç endüstrisinin, ülke ekonomisinin yaklaşık yüzde 5’ini oluÅŸturduÄŸu tahmin edilirken ülke ekonomisinin büyümesine de katkı sunduÄŸu görüldü. Geçen yılın ilk altı ayında Danimarka ekonomisi yıllık bazda yüzde 1,7 büyürken, ilaç sektörünün katkısı olmasaydı bu oranın yüzde 0,3’e düşeceÄŸi kaydedildi.
Zayıflama ilaçlarına yönelik artan talep Wall Street’in de radarına girerken, ABD’nin büyük yatırım bankaları obezite ilaçlarının pazarına iliÅŸkin analizlerde bulunuyor. Analizlerde zayıflama ilaçları pazarının büyüyeceÄŸi öngörülürken, tahminler farklılık gösteriyor.
JP Morgan obezite karşıtı ilaç pazarının 2030 yılına kadar 100 milyar doları aÅŸacağını tahmin ediyor. Goldman Sachs da bu ilaçlara yönelik küresel pazarın 100 milyar dolara ulaÅŸabileceÄŸini öngörürken, Morgan Stanley pazar büyüklüğünün 2030’a kadar 77 milyar dolara ulaÅŸmasını bekliyor.
Morgan Stanley, obezite karşıtı ilaçlara yönelik küresel pazarın 2022’de 2,4 milyar dolar olduÄŸunu kaydederken, Goldman Sachs pazarın geçen yılın başında 6 milyar dolara ulaÅŸtığı tahminine yer verdi.
Goldman Sachs’ın analizinde, obezite oranlarının azaltılmasının yalnızca genel saÄŸlığı iyileÅŸtirmekle kalmayıp hastalığın neden olduÄŸu ekonomik yükün bir kısmını da hafifletebileceÄŸi belirtiliyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), ABD’de obeziteye baÄŸlı tıbbi maliyetlerin 2019’da yaklaşık 173 milyar dolar olduÄŸunu tahmin ediyor. Dünya Obezite Atlası’na göre ise hem saÄŸlık hem de üretkenlikle ilgili olarak obeziteye baÄŸlı toplam maliyetin 2035 yılına kadar dünya genelinde 4 trilyon doları aÅŸacağı öngörülüyor.
Öte yandan zayıflama ilaçlarına yönelik artan iştahın biyoteknoloji gibi sektörleri canlandırırken, yiyecek ve içecek gibi endüstriler için ise ters rüzgarlara neden olabileceği belirtiliyor.
Bu ilaçların yiyecek ve içecek tüketimi üzerinde önemli bir etkisinin olabileceğine işaret edilirken, gıda sektöründe uzun vadeli etkileri olabileceği ve sektörü yeniden şekillendirebileceği kaydediliyor.
Walmart gibi bazı şirketler, şimdiden bu ilaçları kullananların diğer müşterilere kıyasla daha az yiyecek satın aldığının tespit edildiğini bildiriyor. Barclays analistleri bu ilaçların fast food sektörü için önemli bir tehdit oluşturduğuna dikkati çekerken, Morgan Stanley taze meyve ve sebze satışlarında büyük bir artış beklediğini belirtiyor.
Bazı analistler ise bu ilaçların yalnızca insanların yeme alışkanlıklarında değil, aynı zamanda kıyafet seçimlerinde, hatta yolcu uçaklarında oluşturdukları yük konusunda, dahi değişikliklere yol açabileceğini savunuyor.
Finansal hizmetler ÅŸirketi Jefferies Financial’ın analizinde, zayıflama ilaçlarının hava yolu ÅŸirketlerinin milyonlarca dolarlık tasarruf saÄŸlamasına yardımcı olabileceÄŸi belirtiliyor. Söz konusu analizde, United Airlines’ın ortalama yolcu ağırlığının yaklaşık 4,5 kilogram azalması halinde yakıt ihtiyacının azalmasıyla yılda 80 milyon dolar tasarruf edeceÄŸi tahmin ediliyor.
Koç Holding, Tat Gıda ile vedalaştı
Ä°stanbul’da saÄŸanak, rüzgar ve kar hayatı olumsuz etkiliyor
Bursa’da fırtına sahil kenarını vurdu
Bursa’da şehir merkezine ilk kar düştü
Piyasalarda gözler ABD’nin büyüme verisinde
“YenidoÄŸan çetesi” davasında kritik gün
Bu hafta altın yatırımcısının yüzü güldü
Meteorolojiden Bursa dahil 44 ilde turuncu ve sarı uyarı
Bakanlıktan hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
Kuyu operasyonlarında 50 şüpheli tutuklandı
Yedigöller yolu buzlanma nedeniyle kapatıldı
Ä°stanbul’da saÄŸanak, rüzgar ve kar hayatı olumsuz etkiliyor
Bursa’da fırtına sahil kenarını vurdu
Bursa’da şehir merkezine ilk kar düştü
Piyasalarda gözler ABD’nin büyüme verisinde
“YenidoÄŸan çetesi” davasında kritik gün
Bu hafta altın yatırımcısının yüzü güldü
Meteorolojiden Bursa dahil 44 ilde turuncu ve sarı uyarı
Bakanlıktan hızlı kargo dolandırıcılığı uyarısı
Kuyu operasyonlarında 50 şüpheli tutuklandı
Yedigöller yolu buzlanma nedeniyle kapatıldı