08 Nisan 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çok sayıda sektörde hareketlilik yaşanırken, yüzü gülen sektörlerden biri de e-ticaret oldu. Sektör profesyonelleri bayram öncesi yaşanan hareketlenmeden oldukça memnun.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, ramazan ayı ve bayram alışverişlerinin e-ticaret üzerinden yapılmaya devam ettiğini söyledi.
Tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının çevrim içi alışverişe yönelmesi, kampanyaların etkisiyle bu bayram alışverişlerinde de e-ticaretin ön planda olmasını beklediklerini vurgulayan Çevikoğlu, şöyle devam etti:
“Özellikle bayrama özel markaların ve pazar yerlerinin kampanyaları ile alışverişlerde yüzde 30 artış yaşandığını gözlemliyoruz. Bayram için hazırlanacak tatlı malzemeleri, çikolata, şeker, kahve gibi gıda alışverişleri ile giyim ve ayakkabı alışverişleri en fazla tercih edilen ürünlerin başında geliyor. Aynı zamanda bayram tatili nedeniyle insanlar yoğun olarak şehir dışına çıkacaklar. Yolculukları dolayısıyla internet üzerinden yaz lastiğine yöneldikleri için bu alanda da normal dönemlere göre artış görülüyor. Bununla beraber uçak rezervasyonlarında da benzer bir yoğunluğun olduğunu söyleyebilirim. Tüm ürün gruplarında yüzde 25-30 arasında indirimlerin yapıldığı Ramazan Bayramı döneminde 200-300 milyarlık bir satışın gerçekleşmesini bekliyoruz.”
Çevikoğlu, bu bayramda ortalama sepet tutarının 750 lira olarak gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi.
Bayram alışverişi yaparken tüketicilere önerilerde de bulunan Çevikoğlu, şunları kaydetti:
“Sektörümüze ait yeni bir yönetmelik, e-ticaret şirketlerinin kafalarına göre indirim yapmalarına müsaade etmiyor. Buna göre son 30 gün içerisinde satış aldığınız fiyatın altını yazmanız gerekiyor. Yani bu şu anlama geliyor; 100 TL’lik bir ürünün satış fiyatı önce 300 TL’ye çıkarılıp sonra o ürün üzerinden yüzde 80 indirim yapılarak satılamayacak. Bunu yapan şirketler ciddi cezalarla karşı karşıya kalacağı için, tüketiciler bu dönemde gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirler. Bununla beraber tüketicilere alışverişlerinde ‘Güven Damgası’ olan siteleri tercih etmelerini öneriyorum.”
AA
Kapadokya tatile yüzde 98 dolulukla giriyor
Bakan Şimşek: Gümrük vergilerinin bize yansımaları sınırlı olacak
Bursa Deniz Otobüslerinin tüm seferleri iptal edildi
Mahir Polat Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi
Gemi ihracatı alarm veriyor
Limon ihracatı durduruldu
Alparslan Türkeş’in vefatının 28. yılı
Bursa’daki yangında 2 kardeş hayatını kaybetti
İstanbul’da 455,2 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Elektrikte konut abonelerine yüzde 25 zam
Tatilcilerin dönüş haraketliliği başladı
Bakan Şimşek: Gümrük vergilerinin bize yansımaları sınırlı olacak
Bursa Deniz Otobüslerinin tüm seferleri iptal edildi
Mahir Polat Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi
Gemi ihracatı alarm veriyor
Limon ihracatı durduruldu
Alparslan Türkeş’in vefatının 28. yılı
Bursa’daki yangında 2 kardeş hayatını kaybetti
İstanbul’da 455,2 kilogram uyuşturucu ele geçirildi
Elektrikte konut abonelerine yüzde 25 zam
Tatilcilerin dönüş haraketliliği başladı