22 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bakan Işıkhan, Anadolu Yayıncılar Federasyonu (AYF) tarafından düzenlenen programda basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.
Göreve geldikleri andan itibaren en fazla önem verdikleri konuların başında dijital dönüşüm projelerinin yer aldığını dile getiren Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla yaptıkları dijital dönüşümle hizmet kalitelerini en üst seviyeye çıkardıklarını anlattı.
Yaptıkları reformlar ile sosyal güvenlik sistemi yapısında çok farklı yere geldiklerini ve sistemin ülke nüfusunun yüzde 99’unu kapsadığını bildiren Işıkhan, “Kamu kurumları arasında Türkiye’nin en büyük veri merkezinin bulunduÄŸu, 211 uygulamamızla e-Devlet sisteminde en çok uygulama ile hizmet veren ve en çok ziyaret edilen kurumuz. Anlık olarak 400 bin talebi gerçekleÅŸtiren ve aylık yaklaşık 10 milyar talebe cevap verebilen bir biliÅŸim altyapısına sahibiz.” dedi.
Son dönemlerde dijital alanda gerçekleştirdikleri yeniliklerle katma değeri yüksek hizmetlerin dijitalleştirildiğini, belge sayılarının azaltıldığını, zaman ve paradan tasarruf sağlandığını belirten Işıkhan, kamu hizmetlerinin geliştirilmesi, ilgili hizmetlerin daha etkili, verimli, hızlı ve güçlü bir şekilde sunulabilmesi amacıyla iş ve işlemlere yapay zeka, büyük veri analizi ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerle donatılmış SGK Co-Pilot uygulamasını kazandırdıklarını kaydetti.
Işıkhan, uygulama ile “kayıp-kaçak, suiistimal, anomali tespiti, veri ile karar alma, risk odaklı denetim, akıllı asistan, veri ile tahmin modelleme” uygulamalarının etkinleÅŸtirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Yaptıkları dijital hizmetler ve sahip oldukları vizyon ile bugün bakanlığın dünya çapında “model alınabilir” bir seviyeye ulaÅŸtığını ifade eden Işıkhan, “Ä°lerleyen yıllarda da yüksek standartlardaki hizmetleri aynı hızla sürdürecek, vatandaÅŸ odaklı hizmet anlayışıyla yolumuza devam edeceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Işıkhan, belediyelerin SGK’ye olan borçlarına iliÅŸkin soruya, “Belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumumuza olan borçlarını da 31 Mart’tan sonra tahsil etme sürecine baÅŸladık. Belediyelerimizin borçları seçim öncesinde de gündeme gelmiÅŸti. Bu konuda da tahsilat sürecini hızlandırdığımızı söyleyebilirim.” yanıtını verdi.
Uzaktan hasta deÄŸerlendirme konusuna iliÅŸkin bir soruya da, “Uzaktan hasta deÄŸerlendirme sistemleri, saÄŸlık hizmeti sunumunun düşük maliyetli, güvenilir bir yolu düşünülebilir. Tabii her hastalığı uzaktan deÄŸerlendirme ile yürütebilmek mümkün deÄŸil. Ancak bir çok hastalık ve tedavi, internet kullanımına uygun da olabiliyor.” dedi.
Işıkhan, uzaktan sağlık hizmeti sunumuna ilişkin olarak da buna yönelik devlet hastanelerince sunulan sağlık hizmetlerini geri ödeme kapsamına aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:
“Devlet hastanelerince, uzaktan saÄŸlık hizmetinin elverdiÄŸi ölçüde muayene, tetkik sonuçlarının, klinik bulguların deÄŸerlendirilmesi, izlenmesi, tedavi ve ilaç yönetimi yapılması, teÅŸhis edilmiÅŸ olan kronik hastalık kontrolü, e-reçete ve e-rapor düzenlenmesi olarak verilen sesli ve görüntülü saÄŸlık hizmetlerinin tutarlarını ödeme kapsamına aldık. Uzaktan muayene için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınacak. Randevu alınan hastane için uzaktan muayene günde bir adetle sınırlandırıldı.”
Emeklilerin ilaç yazdırma sürecinde de yeni bir adım attıklarını anımsatan Işıkhan, “Artık aile hekimlerine giderek kronik ilaçlar uzun süre hastaneye gitmeden aile hekimlerinden temin edilebilecek. MHRS üzerindeki yükü de azalttık.” bilgisini verdi.
Çalışma hayatında kamu tarafı olarak, çeyrek asra yaklaÅŸan hizmet süreleri boyunca hem yapısal anlamda hem de reform niteliÄŸinde sayısız adımlar attıklarına iÅŸaret eden Işıkhan, son olarak 29-30 Nisan’da CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın katılımıyla Çalışma Meclisi’ni yaptıklarını anımsattı.
Işıkhan, Meclisin sonuç bildirgesinin hazırlandığını ve çıktılarının detaylı şekilde yakında kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Türkiye’nin büyüme ve istihdam rakamlarına dikkati çeken Işıkhan, “Ãœlkemiz, son dönemde istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaÅŸmış durumdadır. Bu, ekonomimizin saÄŸlamlığı ve büyüme potansiyelinin bir yansımasıdır.” dedi.
Göreve geldikten sonra Aktif Ä°ÅŸgücü Programı’nda deÄŸiÅŸiklik yaptıklarını ve deprem bölgesine daha ayrıcalıklı bir düzenlemeyi hayata geçirdiklerini anlatan Işıkhan, ÅŸu bilgileri verdi:
“11 deprem ilinde depremden bu yana 150 bin vatandaşımızın iÅŸe yerleÅŸtirilmesine aracılık ettik. 2023 yılında Ä°ÅžKUR olarak 1 milyon 237 bin 26 kiÅŸinin iÅŸe yerleÅŸtirilmesine aracılık ettik. Bu yıl da bu sayı an itibariyle 540 binin üzerine çıkmış durumda. 2024 yılı sonuna kadar da 1,5 milyon kiÅŸinin istihdamına aracılık etmeyi hedefliyoruz. Bakanlık olarak uyguladığımız politikalar ile birlikte 2023 yılında 31,6 milyon kiÅŸi ile cumhuriyet tarihinin en yüksek istihdam edilen kiÅŸi sayısına ulaÅŸtık. Bugün bu rakam 2024 yılı Mart ayı itibarıyla 32,5 milyona ulaÅŸmıştır. Ä°ÅŸsizlik oranı ise son 10 yılın en düşük seviyesinde yüzde 9,4 olarak gerçekleÅŸti. 2024 yılı Mart ayı itibarıyla yüzde 8,6 seviyelerine kadar geriledi. Ä°ÅŸgücüne katılma oranında yine tarihi bir rekor kırılmış olup 2023 yılında yüzde 53,3 oranında gerçekleÅŸme saÄŸlandı. Bugün ise yüzde 53,7 seviyesine yükseldi.”
Bakan Işıkhan, Ä°ÅŸ Pozitif Programı’na iliÅŸkin de bilgi vererek, bu proje ile 9 Åžubat’tan bu yana, 195 binin üzerinde kadının iÅŸe yerleÅŸtirilmesine aracılık ettiklerini vurguladı.
Ayrıca 36 bin kadını toplum yararına programlarından, 10 bin kadını ise aktif işgücü programlarından faydalandırdıklarını anlatan Işıkhan, şu değerlendirmede bulundu:
“Böylece 240 binin üzerinde kadını istihdamla buluÅŸturmuÅŸ olduk. Bu yıl sonu itibarıyla daha yüksek istihdam ve iÅŸgücüne katılma oranını hedeflemekteyiz. Bu tür istihdam projeleri ve sosyal güvenlik sistemimizde devreye aldığımız yapay zeka sistemi ile kayıt dışılıkla mücadelede 2002 yılında yüzde 50’lerde olan oran ÅŸu anda yüzde 25,04 seviyesine geriledi. Ancak biz bunu da yeterli görmüyoruz, bu oranı yaptığımız uygulamalarla daha da aÅŸağılara çekeceÄŸiz.”
İşçisiyle, iÅŸvereniyle, emekçisiyle, memur ve emeklisiyle 85 milyon vatandaşın refahının aynı zamanda Türkiye’nin refahı ve gücü demek olduÄŸunu dile getiren Işıkhan, “Hiç kuÅŸkusuz emeklilerimiz bu refahı en çok hak edenlerimiz arasında yer almaktadır. Malumunuz emeklilik insanın hayat yolculuÄŸundaki en önemli noktalardan bir tanesidir. EYT kapsamında yaklaşık 2 milyona yakın vatandaşımız emekli oldu. Yaklaşık 2,5 milyon vatandaşımızın da 5 yılda sisteme girmesini bekliyoruz. Åžu anda da EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden 1 milyon vatandaşımız var.” diye konuÅŸtu.
Işıkhan, 2002’den beri emekliler için devrim niteliÄŸinde adımlar attıklarına iÅŸaret ederek, ÅŸu bilgileri verdi:
“Emeklilerimiz bizim için çok deÄŸerli, kıymetli. Yaklaşık 22 yıllık iktidarımızda emeklilere yönelik çalışmalara tanıklık ettiniz. Son dönemde gündemde tutulan tartışmalar dolayısıyla bu yaptıklarımız görülmeyebiliyor. Emeklileri sadece oy deposu olarak gören, seçimden seçime hatırlayan, oy devÅŸirmek için emeklilerimiz hakkında her türlü yalana yanlışa baÅŸvuran muhalefetin aksine biz emeklilerimizi her anlamda eskisinden daha iyi hale getirdik. Bundan sonra da hizmetlerimizi sürekli geliÅŸtirmeye ve emeklilerimizi sadece ekonomik olarak deÄŸil sosyal olarak da güçlendirmeye devam edeceÄŸiz.”
SGK’yi sosyal açıdan emeklilere hizmet verecek, sosyal yönü de olan bir kurum haline dönüştürdüklerine dikkati çeken Işıkhan, “Bu çerçevede emeklilerimizin ekonomik refahı, sosyal refahı, çalışma yaÅŸamıyla ilgili kültürel miras ve kuÅŸaklar arası aktarım ve bilimsel faaliyetler olmak üzere 4 ana baÅŸlık altında çalışmalarımızı yürüteceÄŸiz. Öncelikle bayram ikramiyelerini 3 bine yükselttik, takvimlendirme çalışması devam ediyor, bayramdan önce vereceÄŸiz. Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz, yakın zamanda takvim açıklanacak.” ifadesini kullandı.
Bakan Işıkhan, “Kök aylığı 10 bin liranın altında olan 3 milyon 601 bin 551 emeklimiz var. Bunların dışında özellikle sosyal hayata dair, emeklerimizin yararlanabilecekleri hizmetler için dinamik ve kullanışlı bir altyapı oluÅŸturacağız.” dedi.
Emekliler için hazırladıkları projeleri de hayata geçirdiklerine deÄŸinen Işıkhan, “Emeklilerimizin lehine olacak projelerde kamu kurumlarının yanı sıra bankalarla, özel ÅŸirketlerle de protokoller imzalayacağız. Program kapsamında emeklilerimize konaklamadan ulaşıma, gıdadan, giyime, saÄŸlığa, sosyal ve eÄŸitim faaliyetlerine kadar birçok hizmette ayrıcalık, öncelik, indirim gibi uygulamaların yapılmasını saÄŸlayacağız.” ifadelerini kullandı.
Sunacakları bu sosyal imkanlarla vatandaÅŸların emeklilik dönemlerini daha aktif, daha saÄŸlıklı ve baÅŸarılı bir ÅŸekilde yaÅŸlanarak sürdürmelerine katkı saÄŸlayacaklarına deÄŸinen Işıkhan, “Emeklilerimizin yaÅŸamlarını kolaylaÅŸtıracak teknolojik çözümleri devreye alacağız. Online hizmetlerimizi geniÅŸleterek, iÅŸlemlerini daha hızlı ve kolay yapabilmelerini saÄŸlayacağız.” diye konuÅŸtu.
Emeklilere özel sosyal tesislerde konaklama, PTTcell gibi indirimleri anımsatan Işıkhan, şöyle devam etti:
“Ayrıca yine haberleÅŸme, ulaşım, kültürel faaliyetlerden zincir marketlere, online pazar yerlerine kadar birçok anlaÅŸmayı emeklilerimiz için hayata geçireceÄŸiz. Bu yeni SGK hizmet modelimiz ile emeklilerimizin topluma aktif olarak katılabildiÄŸi, sosyal yaÅŸamın içinde yer aldığı, hatta katma deÄŸer üretebildiÄŸi bir sistemi hedefliyoruz. Bakanlıklarımızla, kurumlarımızla görüşmelerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde, bu ve benzeri daha pek çok yeniliÄŸi, emekli danışmanlarımızla yüz yüze, iletiÅŸim araçlarıyla ve kurduÄŸumuz platformla, bizzat emeklilerimize ulaÅŸtırmayı planlıyoruz. Bu konuda hayata geçireceÄŸimiz protokolleri ve geliÅŸmeleri emekli.gov.tr’de paylaÅŸacağız. Hep birlikte, daha saÄŸlıklı, daha mutlu ve daha huzurlu bir emeklilik dönemi için çalışmaya devam edeceÄŸiz. Temel hedefimiz hem Türk lirasının verimini arttırmak hem de satın alma gücünü yükseltmek çünkü paranızın deÄŸeri arttıkça enflasyon düştükçe refah düzeyi yükseliyor. Biz bu çerçevede kalıcı refahı hedefliyoruz.”
Bakan Işıkhan, bir süre önce açıklanan Kamuda Tasarruf Tedbirleri Paketiyle ilgili soruyu, “Tasarruf tedbirleri ile ilgili ne gerekiyorsa hep birlikte elimizi taşın altına koymak zorundayız.” ÅŸeklinde yanıtladı.
Küresel piyasalarda gözler ABD’nin büyüme verisinde
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu
Bursa’da “YeÅŸil Sanayi YeÅŸil OSB” Zirvesi
Kemal Kılıçdaroğluhakim karşısında
İçki ve sigara satılan her yere kamera konulacak
Fatih Altaylı ile Ä°smail Saymaz’a soruÅŸturma
Motorine zam bekleniyor
Silecek kaldırmaya hapis cezası
Yangında matematik öğretmeni yaşamını yitirdi
UludaÄŸ’da 1000 liraya satılan çorbaya ceza
Bursa ve Balıkesir’de sağanak ve lodos etkili oluyor
Gemlik’te huzur operasyonu