23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bursa BB, tarlada kalan kavun karpuza alıcı oldu

Bursa’da üretim rekoru kıran bir çok sebze ve meyvenin satış fiyatları talep daralması nedeniyle dip yaptı. Satış fiyatları maliyetleri kurtarmadığı için çiftçi mahsulü tarlada bırakırken yerel yönetimler ürünleri ekonomiye kazandırmak için seferber oldu.

Türkiye’de bir yandan kuraklık sebebiyle tarımsal üretim konusunda endişe yaşanırken, bir yandan da rekolte rekoru kırılan pek çok sebze meyve ürünü tarlada kaldı.

Türkiye’nin en verimli ovalarından biri olarak kabul edilen Bursa’da kavun, karpuz, domates, şeftali ve biber gibi birçok ürün düşen fiyatlar yüzünden toplanmıyor. Mustafakemalpaşa’da alıcı bulamayan kavun ve karpuz için devreye giren Bursa Büyükşehir Belediyesi üreticiden aldığı ürünleri şehrin sokaklarında vatandaşlarına ücretsiz dağıtırken, Yenişehir’de ise coğrafi tescilli Yenişehir biberinin fiyatının maliyetinin altına inmesi nedeniyle hayvan yemi olarak kullanıldığı görüntüler sosyal medyaya düştü. Şeftalinin fiyatı neredeyse maliyetine indi.

Benzer bir durum Karacabey’deki domates üreticisinde de yaşanırken geçen yıl taze fasulyenin kilosunun 30 liraya satıldığını söyleyen üreticiler bu sene 12 liraya kadar düştüğünü belirtti. Sektör temsilcileri sürecin yakında hasadı başlayacak siyah incirde de benzer şekilde olacağını öngördüklerini belirtti.

Yerel yönetimler harekete geçti

Mahsulün tarlada kalmaması için harekete geçen yerel yönetimler ise çeşitli çalışmalara başladı. “Köylünün malını tarlada bırakmayacağız” diyerek bu konudaki tutumunu net bir şekilde ifade eden Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “10 liradan satılan kavun ve karpuzların şimdilerde 2-3 liraya alınmak istendiğini öğrendik. Bu sebeple de ürünler tarlada kalmış. Konuya kayıtsız kalamazdım. Hemen arkadaşlara talimat vererek ürünlerin değerinde alınmasını istedim. Köylünün malını tarlada bırakmayacağız, ürünlerini ucuz rakamlara satmasına da fırsat vermeyeceğiz. Tarım Peyzaj AŞ aracılığıyla alacağımız kavun ve karpuzları da ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya başladık” diye konuştu.

Şeftalinin fiyatının maliyetine yaklaştığını belirten İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “30 liradan giden malın bugün 17-18 lira civarına düştüğünü görüyoruz. Ürünün maliyeti 10 lirayı geçiyor. Çiftçi nereden para kazanacak. 1 haftada ne değişiyor biz de anlamadık. Bu aracıların kalkmasını özellikle söylüyoruz” dedi.

“Üretim arttı, tüketim düştü”

20 gün içinde biber fiyatının 50 TL’den 3 TL’ye düştüğünü belirten Yenişehir Belediye Başkanı Ercan Özel ise, “Kooperatiflerimizi desteklediğimiz proje kapsamında biber pazarında bulunan depolarımızda ürün işleme hacmimizi artırdık. Büyük market zincirlerine ürün satışına başladık. Sorunlara çözüm bulmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Kısa vadede çözüm önerileri kapsamında kooperatiflerimizi bir araya getirmeliyiz” diye konuştu.

Tanzim satışların yeniden başlaması gerektiğini söyleyen Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, “Bugün ne Yenişehir Belediyesi’nin ne de Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesi, bu kadar bibere gücü yeter. Bu sorunun çözümü için birlik olmamız ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. Yenişehir Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Aydın, sadece biberde değil, Yenişehir’de üretilen birçok üründe pazar sıkıntısı olduğunu söylerken “Üretimin artmasına rağmen tüketim oldukça düştü. Bugünlerde çok para kazanmayı değil, hayatımızı idame ettirmemiz gerekiyor. Bir an önce üretimi düşürüp verimli ürün almamız lazım” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kahraman, olimpiyat madalyasını garantiledi

HIZLI YORUM YAP