20 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Atatürk’ün emriyle hazırlandı, hâlâ kullanılıyor

Kastamonu Taşköprü'de 1927 yılında büyük bir yangın yaşadı, ilçenin yüzde 70'i zarar gördü. Yangını haber alan Atatürk'ün ilçeye Ankara'dan Taşköprü'ye gönderdiği mimar ve şehir plancıları Avrupa ekolü olarak bilinen Izgara Kent Sistemi'ne göre bir plan hazırladı. Ve Taşköprü, 96 yıl önce yapılan o imar planını kullanmaya hâlâ devam ediyor.

Kastamonu gezisi kapsamında 29 AÄŸustos 1925’te TaÅŸköprü ilçesini ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk, bölgeden çok etkilendi.

Aatatürk 1927 yılında çıkan büyük yangında ilçenin zarar gördüğünü öğrenince Ankara’dan mimar ve ÅŸehir plancılarını TaÅŸköprü’ye  gönderdi.

AVRUPA EKOLÜ SİSTEM UYGULANDI

Atatürk’ün gönderdiÄŸi mimarlar tarafından 1928 yılında Avrupa ekolü olarak bilinen ‘Izgara Kent Sistemi’ne göre ilçe planı çizildi.

Ä°lçe bu plana göre büyürken, 96 yıllık plan TaÅŸköprü Kent Tarihi Müzesi’nde sergileniyor.

Izgara yöntemi ile sokak ve caddeleri planlanan Taşköprü ilçesinin hem gece hem gündüz hali dron ile görüntülendi.

TaÅŸköprü Belediye BaÅŸkanın Hüseyin Arslan, “1925 yılında Atatürk TaÅŸköprü’ye ziyarette bulunuyor. Burada çok coÅŸkulu bir kalabalık tarafından karşılanıyor. Hatta ÅŸu anda planımızın bulunduÄŸu Kent Tarihi Müzesi’nin olduÄŸu binayı da ziyaret ediyor ve burada dinleniyor” dedi.

Atatürk’ün TaÅŸköprü yangınını üzüntüyle karşıladığını belirten Arslan, “O dönem Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu hadiseyi duyuyor ve bu ilçeye mimarlarını, ÅŸehir plancılarını gönderiyor. Ä°ÅŸte bu harita o zamandan kalma bir harita” dedi.

Plan hakkında bilgi veren Arslan, şunları kaydetti:

“Bu plan, teknik adı ızgara olan bir plan. Bütün sokaklar dikey olarak belli bir noktada birleÅŸir. Sokağı boydan boya görebilirsiniz ve birbirini karşılarlar. Bu anlamda ÅŸehircilikte önemli bir plandır. YaÅŸanan bir facianın arkasından ortaya çıkan bu plan, planlı ÅŸehirleÅŸmenin de çok önemli bir örneÄŸi.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bursa’da 30 AÄŸustos Zafer Bayramı nasıl kutlanacak?

HIZLI YORUM YAP