15 Ekim 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

AB’den Çin’e yaptırım talebi

Avrupa Parlamentosu, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesinde Uygur Türklerine ve diğer Müslümanlara yönelik kötü muameleyi ve zorla çalıştırma uygulamasını kınayarak, bundan sorumlu tutulan Çinli yetkililere yaptırım için AB ülkelerine çağrıda bulundu.

Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri, siyasi grupların “Zorla çalıştırma ve Sincan Uygur Özerk Bölgesindeki Uygurların durumu” konulu ortak karar tasarısını kabul etti.

Tasarıda “Çin hükümetinin yürüttüÄŸü zorla çalıştırma, özellikle Uygur, Kazak, Kırgız ve diÄŸer Müslüman azınlık gruplarının Sincan’daki fabrikalarda ve kapalı kamplarda sömürülmesi sistemi, zorla çalıştırılan kiÅŸilerin Çin’in baÅŸka yerlerine gönderilmesi, bilinen Avrupa markaları ve ÅŸirketlerinin zorla çalıştırmadan faydalandığı gerçeÄŸi” kuvvetli ÅŸekilde kınandı.

Milletvekilleri, özel sektörden Sincan ile iliÅŸkilerini deÄŸerlendirmelerini, arz zincirlerinde insan haklarına uyulduÄŸunun tespiti için denetim yapmalarını, uyulmuyorsa iÅŸ iliÅŸkilerini kesmelerini istedi. Ayrıca Çin’in Sincan bölgesinde bağımsız gözlem yapabilmesi için uluslararası gözlem grubuna izin vermesi talep edildi.

Tasarıda AB’nin insan hakları ihlali yapan kiÅŸi, kurum ve kuruluÅŸlara yaptırım uygulanmasını saÄŸlayacak “Küresel Ä°nsan Hakları Yaptırım Rejimini” 7 Aralık’ta kabul ettiÄŸi hatırlatılarak, ÅŸu ifadelere yer verildi:

“Avrupa Parlamentosu, üye ülkelere ve AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’ne, Çinli yetkililer ve Sincan Üretim ve Ä°nÅŸaat ÅŸirketi gibi, Sincan’da Uygurların ve diÄŸer Müslüman Türklerin zorla çalıştırılmaları için topluca tutuklanması politikasından sorumlu devlet kurumlarına yaptırım uygulanmasını hızlıca deÄŸerlendirmeleri çaÄŸrısında bulunmaktadır.”

Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki tartışmalı kamplar

Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararası kamuoyu tarafından eleÅŸtiriliyor.

Pekin’in “mesleki eÄŸitim merkezleri” olarak adlandırdığı ancak uluslararası kamuoyunun “yeniden eÄŸitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, BM verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor. Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduÄŸuna, buralarda kaç kiÅŸinin olduÄŸuna ve söz konusu kiÅŸilerden ne kadarının sosyal hayata döndüÄŸüne iliÅŸkin bilgi vermiyor.

BM ve diÄŸer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çaÄŸrılarını yinelerken, Çin, ÅŸu ana kadar kendi belirlediÄŸi birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doÄŸrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Koca: O başhekim görevden alındı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.