08 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

ABD enflasyon verileri pivot FED fiyatlamasını nasıl etkileyecek?

Genel beklentim kötüye işaret etmese de enflasyonda iyi gidişe yönelik bir geçekleşme olmayabileceği yönünde. Özellikle çekirdek enflasyon tarafında konut ve kira kalemlerindeki gidişat önemli. Orada bir rahatlama çok mümkün olmayabilir

Son günlerde pivot FED tartışmaları yeniden gündeme geldi. Neden gündeme geldiğine değinmeden önce dilerseniz pivot FED’in ne olduğuna değinelim. Pivot FED demek en genel anlamıyla sıkı para politikasından vazgeçerek gevşek para politikasına geçecek bir diğer deyişle faiz indirmeye başlayacak FED demek.

Bildiğimiz gibi FED Mart 2022’den bu yana enflasyonla mücadele için faiz artışı yapıyor. Son dönemlerde ekonomik büyümeye ilişkin verilerin beklenti altı gelmesi ile birlikte piyasa oyuncuları -ki başta hisse senedi yatırımcıları- FED’in resesyonu görmezden gelemeyeceği beklentisiyle FED’in özellikle de 2023’ün 2. yarısı itibariyle faiz indirmeye başlayacağını fiyatlıyor.

Yaklaşık iki hafta önce İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) mecburen de olsa tahvil alım programına başlamasıyla yatırımcılar merkez bankalarının bir şeyleri bahane ederek gevşek politika uygulamaya başladığını ufaktan fiyatlamaya başladılar. Geçtiğimiz Pazartesi ABD’den gelen ve ekonomik büyümenin öncü göstergelerinden olan ISM imalat PMI’ın beklenti altı gelmesi ve yine Salı günü ABD açık iş ilanlarındaki ciddi azalma yatırımcılardaki pivot FED tartışmaları için elini güçlendiren önemli nedenler oldu. Bir de son dönemlerde önden yüklemeli giden Avustralya Merkez Bankası’da piyasaları şaşırtarak 50 bp yerine 25 bp’lik daha küçük oranda faiz artırmasıyla piyasa iyiden iyiye pivot FED’i fiyatlamaya başladı. Geçen hafta Pazartesi ve Salı bu fiyatlama ile başta ABD borsaları olmak üzere borsalara alım gelirken, kıymetli madenlerde de yukarı yönlü tepki hareketleri görüldü. Dolar endeksi de 110 seviyesine kadar geriledi. Yine tahvil faizlerinde de geri çekilme gördük.

Tabi bu bahar havası çok uzun da sürmedi. Çarşamba ve Perşembe yine ABD’den gelen veriler bu kez ekonominin iyi gittiğine ve FED’in faiz artırmada elinin güçlü olduğunu teyit edince pivot FED tartışmaları bir kenara bırakılıverdi. Cuma günü gelen ABD tarım dışı istihdam verisi pivot FED fiyatlamasını diriltebilecek miydi, bu nedenle piyasa Cuma’ya kilitlendi.

Cuma günü ABD tarım dışı istihdam 263 bin ile (beklenti 250 bindi) beklenti üstü gelirken, işsizlikte %3,5’a (beklenti %3,7’ydi) geriledi. Her iki veride ABD’de işgücü piyasasının oldukça sıkı olduğunu teyit eder nitelikte. Yani veri sonrasında “pivot FED” fiyatlaması değil FED’in eli faiz artırmada yeterince güçlü yani “şahin FED” fiyatlaması güçlendi. Bu fiyatlama ile birlikte ABD borsalarına güçlü satış gelirken, ons altın 1720’li seviyelerden 1698’e kadar geriledi. Şahin FED fiyatlaması ile dolar endeksi de 112,8’e kadar yükseldi.

Kısa vadede fiyatlamaların yönü için dananın kuyruğu asıl 13 Ekim Perşembe günü kopacak. 13 Ekim’de ABD’nin enflasyon verisi açıklanacak. Beklentilere göre manşet TÜFE’nin aylık %0,2 (bir önceki ay %0,1) yıllık olarakta %8,3’ten %8,1’e gerilemesi beklenirken, çekirdek TÜFE’nin aylık %0,5 (bir önceki ay %0,6’ydı) yıllık ise %6,5 (bir önceki ay %6,3’dü) olarak gerçeklemesi bekleniyor. Bu noktada piyasa fiyatlamalarını başta çekirdek enflasyondaki aylık gelişme belirleyici olacak. Çünkü FED için şu an en temel enflasyon göstergesi aylık çekirdek enflasyondaki gidişat olacak. Tabi bu demek değil ki diğer enflasyon rakamları önemli değil. Piyasa fiyatlamaları için açıklanacak tüm enflşasyon ve enflasyon göstergeleri elbette önemli.

Peki ABD enflasyonunda benim beklentim nedir?

Genel beklentim kötüye işaret etmese de enflasyonda iyi gidişe yönelik bir geçekleşme olmayabileceği yönünde. Özellikle çekirdek enflasyon tarafında konut ve kira kalemlerindeki gidişat önemli. Orada bir rahatlama çok mümkün olmayabilir. Bu nedenle özellikle de aylık bazda çekirdek enflasyonda FED’in istediği rahatlama çok mümkün olmayabilir diye düşünüyorum.

Eğer veriler enflasyonda gidişatın istenir düzeyde olmadığına işaret ederse şahin FED fiyatlaması iyice güçlenir ve pivot FED tartışmaları kısa süreliğine de olsa rafa kalkar. Bu fiyatlama Perşembe günü borsalara alım getirir. Aksi halde enflasyon beklenti altı gelirse enflasyon düşecek diye pivot FED fiyatlaması yeniden güçlenir ve borsalara kısa süreli de olsa bahar havası gelir diye düşünüyorum.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Türkiye’nin EURO 2024 elemelerindeki rakipleri belli oldu

HIZLI YORUM YAP