21 Mayıs 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İngiltere ile Brexit sonrası dönemde ticari ilişkileri belirleyecek anlaşmanın bağlayıcı bir uzlaşmazlık çözüm mekanizması ve tek taraflı tedbirler alınmasını sağlayan maddeler içerdiğini belirtti.
Von der Leyen, Brüksel’de gerçekleÅŸtirilen Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda, AB-İngiltere arasındaki ticaret ve iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸması konusunda deÄŸerlendirmelerde bulundu.
İngiltere’nin yaklaşık 4 yıl önce AB’den ayrılma sürecini baÅŸlatan resmi bildirimde bulunduÄŸunu anımsatan Von der Leyen, söz konusu dönemde AB ile İngiltere arasında çok ÅŸey yaÅŸandığını baÅŸkanların, baÅŸbakanların, son mühletlerin ve kırmızı çizgilerin sıklıkla deÄŸiÅŸtiÄŸini söyledi.
Von der Leyen, parlamentoda oylanacak ticaret ve iÅŸ birliÄŸi anlaÅŸmasının AB çıkarlarını güvence altına alacağını belirterek, “Bu anlaÅŸma, Avrupa vatandaÅŸlarını ve haklarını korumaktadır. Çalışanlar, seyahat edenler ve balıkçılıkla uÄŸraÅŸanlar açısından önemli aksamaları önlememeye yardımcı olacaktır.” ifadesini kullandı.
AnlaÅŸmanın Tek Pazar’ı koruduÄŸunu, eÅŸit ÅŸartlar altında rekabeti güvence altına aldığını hatırlatan Von der Leyen, sosyal haklar, işçi hakları, çevre, vergi ÅŸeffaflığı, kamu destekleri gibi konularda yüksek düzeyde koruma saÄŸladığını anlattı.
Von der Leyen, “Bu anlaÅŸma, baÄŸlayıcı bir uzlaÅŸmazlık çözüm mekanizması ve gerektiÄŸinde durumu düzeltmeye yönelik tek taraflı tedbirler alınmasını saÄŸlayan maddeler içeriyor. Açık biçimde söyleyeyim, bu araçları kullanmak zorunda kalmak istemiyoruz ancak gerekirse kullanmaktan çekinmeyeceÄŸiz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
İngiltere tarafının tek taraflı eylemleri konusundaki endişeleri paylaştığını dile getiren Von der Leyen, bu aşamada ortak çözümlere odaklanılması gerektiğini söyledi. Von der Leyen, İngiltere ile AB arasındaki sorunlara yapıcı çözümler üretmek için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Brexit hakkında
İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya’dan oluÅŸan BirleÅŸik Krallık’ta, Haziran 2016’da yapılan AB referandumunda yüzde 48’e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.
AB’den ayrılan İngiltere, Birlik ile baÅŸta ticaret olmak üzere ikili iliÅŸkiler konusunda kapsamlı müzakereler yürüttü.
Taraflar, aralık ayında 1 Ocak’tan itibaren gümrük vergisi ve kota olmadan ticareti sürdürecek anlaÅŸma konusunda uzlaşı saÄŸlamıştı.
Henüz AP onayı alınmayan anlaÅŸma 1 Ocak’ta geçici olarak yürürlüğe girmiÅŸti.
Bu aşamadan sonra anlaşmanın tam olarak yürürlüğe girmesi için AP Genel Kurul oturumunda onaylanması bekleniyor.
AA
Brent petrolün varili 65,43 dolar
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Usta sanatçı Haluk Levent yoğun bakıma alındı
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ maÄŸduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taÅŸkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Malatya’da 5.6 büyüklüğünde deprem
Ünlülere yönelik uyuşturucu operasyonu: Onur Tuna, Feyza Civelek ve Mabel Matiz gözaltında
Mehmet Akif Ersoy hakkında 286 yıla kadar hapis talebi
Usta sanatçı Haluk Levent yoğun bakıma alındı
Toyota testi geçemedi
BEST Grubu 172. Toplantısını Gerçekleştirdi
İhracatçı, ‘sistem kaydı’ maÄŸduru
Konut fiyatları yine enflasyonun gerisinde
Altında son 2 ayın en düşük rakamları görüldü
Tokat’ta taÅŸkına karşı mahalle ve köyler tahliye ediliyor
Malatya’da 5.6 büyüklüğünde deprem
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan