27 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Açlık sınırında büyük artış

TÜRK-İŞ, Mayıs ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 2 bin 438, yoksulluk sınırını ise 7 bin 942 lira olarak hesapladı. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarının yılın ilk beş ayında önceki yıl sonuna göre 276 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcamanın ise 898 TL daha fazla olduğu ifade edildi.

TÜRK-Ä°Åž‘den yapılan yazılı açıklamada, korona virüs salgınının baÅŸta dar ve sabit gelirli kesimler olmak üzere tüm toplumu olumsuz etkilediÄŸi belirtildi. TÜRK-Ä°Åž AraÅŸtırmasının 2020 Mayıs ayı sonucuna göre dört kiÅŸilik bir ailenin saÄŸlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının (açlık sınırı) 2 bin 438,24 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eÄŸitim, saÄŸlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diÄŸer aylık harcamalarının toplam tutarının ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 942,17 TL, bekar bir çalışanın yaÅŸama maliyetinin ise aylık 2 bin 961,13 TL olarak hesaplandığı bildirildi. Dört kiÅŸilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) tutarının yılın ilk beÅŸ ayında önceki yıl sonuna göre 276 TL, temel ihtiyaçlar için yapılması gereken toplam harcamanın ise 898 TL daha fazla olduÄŸu ifade edilerek, son bir yıl itibariyle bakıldığında, ortaya çıkan ek harcama gereÄŸi gıda için 314 TL, toplam hane halkı harcaması için bin 23 TL olduÄŸu kaydedildi.

TÜRK-Ä°Åž’in verileri temel alındığında mutfak enflasyonundaki deÄŸiÅŸimin 2020 Mayıs ayı itibariyle ÅŸu ÅŸekilde olduÄŸu belirtildi:

“Ankara’da yaÅŸayan dört kiÅŸilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2,71 oranında arttı. Yılın ilk beÅŸ ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 12,74 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 14,80 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,82 olarak hesaplandı.”

2020 Mayıs ayı itibariyle TÜRK-Ä°Åž hesaplamasına temel alınan gıda ürünlerinin fiyatlarında gözlenen deÄŸiÅŸime yer verilen açıklamada ÅŸunlar kaydedildi:

“Süt, yoÄŸurt, peynir grubunda bu ay önemli bir fiyat deÄŸiÅŸikliÄŸi tespit edilmedi. Ancak birçok peynir markasının raflarda yer almadığı görüldü, süt ve yoÄŸurt marka çeÅŸitlerinde de azalma dikkati çekti. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduÄŸu grupta et ve tavuk ile sakatat ürün fiyatları deÄŸiÅŸmedi. Av mevsiminin artık sona ereceÄŸi balığın tezgahlarda çeÅŸidi azaldı ve satışı düÅŸtü, çoÄŸu esnaf da dükkan kapattı. Yumurta fiyatı deÄŸiÅŸmedi. Bakliyat ürünlerinde (kuru fasulye, kırmızı-yeÅŸil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyat artışı bu ay da devam etti. Sebze-meyve fiyatlarında devam eden artışlar mutfak harcamasını bu ay yine olumsuz etkiledi. Sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı geçen aya göre yüzde 18,56 oranında artışla 8,36 TL oldu (meyve-sebze ortalama kilogram fiyatı geçen ay 7,05 TL olarak hesaplanmıştı). Sebze ortalama kilogram fiyatı bu ay yüzde 4,91 oranında artışla 7,26 TL olurken, meyve fiyatı-özellikle erik, kayısı, çilek gibi mevsim meyvelerinin pazarda görülmesiyle- artarak ortalamada 10,67 TL’ye yükseldi (geçen ay 7,33 TL olarak hesaplandı). Meyvedeki artış oranı yüzde 45,57 oldu. Hesaplamada bu ay yine 19 sebze ve 9 meyve olmak üzere toplamda 28 ürün dikkate alındı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduÄŸu gibi- pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı. AraÅŸtırmada ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketiminin toplam miktarından hareket edildi. Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduÄŸu grupta; irmik fiyatındaki artış dışında kayda deÄŸer bir fiyat deÄŸiÅŸikliÄŸi görülmedi. Ancak marketlerde un satışının artmış olduÄŸunun belirtilmesi not alındı. Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden tereyağı zeytinyağı, ayçiçeÄŸi yağı ve margarin fiyatında bu ay yine bir deÄŸiÅŸiklik olmadı. Açık satılan siyah ve yeÅŸil zeytin ortalama fiyatı arttı. YaÄŸlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeÄŸi vb.) ürünlerinin fiyatı -bayram vesilesiyle bazı yerlerde uygulanan indirim nedeniyle- biraz geriledi. Baharat ürünlerinden (kimyon, nane, karabiber vb.) sadece karabiberin fiyatı yükseldi. Çay ile ıhlamur fiyatı ise deÄŸiÅŸmedi. Bal ve ÅŸeker fiyatı da aynı kalırken, tuz, reçel ve salça fiyatı arttı.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Petrol ithalatı martta azaldı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.