16 Eylül 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Almanya’dan göçmenlere çifte vatandaşlık müjdesi

Almanya’da göçmenlerin çifte vatandaşlığını kolaylaştıran tasarı, geçtiğimiz günlerde yasalaştı. Göçmenlerin uzun yıllardır beklediği kararı başta Türkler olmak üzere ülkede yaşayanlar tarafından olumlu karşılandı. Köln'de esnaf olan Yiğit, "Bu, buradaki yabancılar, özellikle Türkler için büyük bir şans, belki ülkede 2 milyona yakın Alman vatandaşlığına geçmek isteyen Türk vatandaşı var." dedi.

Almanya’da çifte vatandaÅŸlığı mümkün kılacak yasa tasarısı 19 Ocak’ta Federal Meclis’te kabul edildi.

Köln’de yaÅŸayanlar, Sosyal Demokrat Parti (SPD), YeÅŸiller ve Hür Demokrat Partinin (FDP) oluÅŸturduÄŸu koalisyon hükümetince hazırlanan “VatandaÅŸlık Yasasının Modernizasyonu” baÅŸlıklı tasarının kabul edilmesini sevinçle karşıladıklarını ifade ettiler.

Kentte esnaflık yapan Hidayet Yiğit, 2005 yılında Alman vatandaşlığına geçtiği için mecburen Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda kaldığını ve bu kararla tekrar Türk vatandaşlığına dönüp çifte vatandaş olabileceği için mutlu olduğunu söyledi.

Åžu anki mevcut hükümetin en isabetli kararının çifte vatandaÅŸlık yasasını meclisten geçirmek olduÄŸunu belirten YiÄŸit, “Bu, buradaki yabancılar, özellikle Türkler için büyük bir ÅŸans. Belki ülkede 2 milyona yakın Alman vatandaÅŸlığına geçmek isteyen Türk vatandaşı var. Yasa yürürlüğe girdikten sonra insanımız buna büyük ilgi gösterecektir. Çünkü hem buradaki haklarını hem Türkiye’deki haklarını korumak için çifte vatandaÅŸlığın çok önemli olduÄŸunu düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’den Almanya’ya göç eden ilk kuÅŸak arasında yer alan Åžefik Karagüzel, yaklaşık 30 yıldır çifte vatandaÅŸlık hakkının Türklere de verilmesi için mücadele ettiklerini aktararak, karardan duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Karagüzel, “Biz bulunduÄŸumuz ülkeyi, yani burayı, Almanya’yı ikinci ülkemiz olarak kabul ediyoruz. VatandaÅŸlığın olsun ya da olmasın bu memleketin başına gelecek herhangi bir sıkıntıda sanki buranın vatandaşı gibi burayı korumaya, kollamaya ve kalkındırmaya çalışırız. Bunun için hayırlı olmasını diliyorum. Ä°nÅŸallah yakında bu millet uyanır ya da buradaki idareciler uyanır ve vize konusundaki olan bu sıkıntıyı da ortadan kaldırır.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Emekli Osman NortoÄŸlu da, yeni kanunun iyi bir ÅŸey olduÄŸunu ancak kendileri için artık geç kalındığını belirterek, “Çünkü yaşımız gelmiÅŸ, oraya gidip geleceÄŸiz, uÄŸraÅŸacağız. Zamanında iki devlet, arasında anlaÅŸsaydı daha iyi olacaktı. Gençlere tavsiye ederim, hiç durmadan koÅŸsunlar.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Emekli Necdet Ergül ise, “Hangi ülkenin vatandaşı olursan ol, kapıda kendi ismin yazıyor. O yüzden bu vatandaÅŸlığa geçme iÅŸi bana hiç akılcı gelmiyor. Herkes kendi bilir tabii. Benim çocuklarım mesela ben pasaportumu teslim etmem diyor, ben neden Alman olayım ki ben Türküm diyor. Herkes bir olmaz.” ifadelerini kullandı.

Almanlar da olumlu karşılıyor

Köln’de yaÅŸayan Alman vatandaşı Katrin Kinderdick, partnerinin Türk olduÄŸunu ve bu kararın yasalaÅŸmasından sonra çifte vatandaÅŸlık alabilecek olmasından dolayı memnun olduÄŸunu belirtti.

Kinderdick, “Bence bu iyi bir ÅŸey, çünkü belli bir esneklik saÄŸlıyor,; göçmen geçmiÅŸi olan insanlar, köklerinin olduÄŸu ülkede daha uzun süre kalabilirler, aynı zamanda yaÅŸadıkları ülkede de kalabilirler. Mesela ÅŸu an Avrupa BirliÄŸi ülkesi pasaportuyla Almanya’ya ulaşım ÅŸansı var. Bunun iyi bir ÅŸey olduÄŸunu düşünüyorum.” dedi.

Haithem isimli Alman vatandaşı, “Çifte vatandaÅŸlıkla ilgili bir sorunum yok, bu iyi bir ÅŸey. EÄŸer insanların bir ÅŸekilde iki pasaportu varsa ve kendinizi iki ülkeye baÄŸlı hissediyorsanız, bu kiÅŸiye bir ÅŸekilde katkıda bulunuyorsa neden bir pasaporttan vazgeçesiniz ki?” diye konuÅŸtu.

Alman vatandaşı olan Pia ise “Çifte vatandaÅŸlığın aslında iyi olduÄŸunu düşünüyorum. Bence bu, bundan yararlanabilecek insanlar için iyi bir fırsat.” yorumunu paylaÅŸtı.

“VatandaÅŸlık Yasasının Modernizasyonu Yasası”

Kamuoyunda “çifte vatandaÅŸlık yasası” olarak bilinen “VatandaÅŸlık Yasasının Modernizasyonu Yasası”yla Alman vatandaÅŸlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi, 8 yıldan 5 yıla indirildi.

Alman vatandaşlığına geçmek isteyen kişinin ülkedeki yaşam şartlarına uyum sağlama konusunda okul veya mesleki başarısının bulunması, gönüllü çalışmalar yapması veya dil öğrenmek için özel çaba sarf etmesi gibi durumlarda bu süre 3 yıla düşürüldü.

Çifte vatandaÅŸlık imkanı tanındığı için daha önce yürürlükte olan ve gençleri 23 yaşına kadar ebeveynlerinin vatandaÅŸlığı veya Alman vatandaÅŸlığı arasında seçim yapmaya zorlayan “opsiyon modeli” tamamen kaldırılmış oldu.

Almanya’da doÄŸan çocuklar, Alman vatandaşı olmasalar da ebeveynlerinden birinin en az 5 yıl yasal olarak ülkede ikamet etmesi halinde Alman vatandaÅŸlığı alabilecek.

Alman vatandaÅŸlığına geçiÅŸ için ayrıca kiÅŸinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduÄŸu kiÅŸilerin geçimini, sosyal yardım almadan saÄŸlaması gerekiyor. Misafir işçi jenerasyonu yani 1960’larda Almanya’ya gelen Türk işçiler ile son 2 yılda 20 ay tam gün çalışan yabancılar ve tam gün çalışan kiÅŸilerin yabancı eÅŸleri bundan muaf tutulacak.

Misafir işçi jenerasyonu için Alman vatandaşlığına geçişteki yazılı sınav zorunluluğu da kaldırılacak.

Yasa, CumhurbaÅŸkanı Frank-Walter Steinmeier’in onayı sonrası resmi gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İlk kadın Hazine Müdürü Aysel Öymen hayatını kaybetti

HIZLI YORUM YAP