08 Haziran 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanlığınca iÅŸlenmemiÅŸÂ altın ithalatına getirilecek “kota uygulaması” ile hem söz konusu ithalatın cari açık üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması hem de altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teÅŸvik edilmesi hedefleniyor.
AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığından aldığı bilgiye göre, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini takip eden Bakanlık, söz konusu ithalata yönelik çeşitli tedbirlerin alınması için çalışmalarını sürdürdü. Bu etkilerin azaltılması amacıyla ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştiren Bakanlık yetkilileri, uzun vadeli ve çözüm odaklı bir yaklaşımla konuyu ele aldı. Ayrıca alınan tedbirlerde ihracatçıların korunması kapsamında gerekli hassasiyet gösterildi.
Bakanlık, iÅŸlenmemiÅŸ altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, Türkiye’nin döviz rezervlerini desteklemek için ‘kota uygulaması’ getirmeye karar verirken, söz konusu karara iliÅŸkin mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.
Kota, aracı kuruluşların ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek
Söz konusu kotalar, Borsa İstanbul AŞ üyesi kıymetli madenler aracı kuruluşları tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçerli olacak.
Tedbirler çerçevesinde aracı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen işlenmemiş altın ithalatı için geçen yıllardaki ithalat miktarları dikkate alınarak aylık bir kota miktarı belirlendi. Söz konusu kota kıymetli madenler aracı kuruluşlarının ithalat ve borsa işlemleri göz önünde bulundurularak tahsis edilecek.
Kararla, altın üretimi ve ticareti konusunda ihracat da teşvik edilecek
Alınan tedbir kararının dış ticaret dengesine olumlu yansıması beklenirken, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında gerçekleştirilen ithalat söz konusu kota uygulamasının dışında tutulacak. Böylelikle hem altın üretimi ve ticareti konusunda ihracatın teşvik edilmesi hem de uzun dönemde cari açık konusunda olumlu ilerlemeler sağlanması öngörülüyor.
DİR kapsamında yapılan ithalatın yanında bedelsiz ihracat kapsamında ihracat bedeli olarak gelen ve şirketlerin yurt dışından sermaye olarak getirecekleri altınlar da kota kapsamı dışında tutulacak.
Altın ithalatı 7 ayda yüzde 180 arttı
Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ocak-temmuz döneminde Türkiye’nin altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,1 artışla 217 milyar 52 milyon dolara ulaÅŸtı. Aynı dönemde iÅŸlenmemiÅŸ altın ithalatı yüzde 180 artarak 19,4 milyar dolar oldu.
AA
Hayali ihracata geçit yok
1
Dış ticaret açığı 100 milyar dolar sınırında
350457 kez okundu
2
Dış ticaret açığı, ağustosta yüzde 168 arttı
112332 kez okundu
3
MENŞEİ BELGESİNDEKİ BÜYÜK YANLIŞ; FİRMALAR YİNE CEZADA
31954 kez okundu
4
MENŞEDE YAPILAN HATA AĞIR CEZAYLA SON BULABİLİR
26920 kez okundu
5
Türk iklimlendirme sektöründen ihracat rekoru
25655 kez okundu
“Rekabet gücünü artıracak politikalar kararlılıkla sürdürülecek”
Özgür Özel: “Grup toplantısında ben konuÅŸacağım”
Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti
test123123
Bakan ÅžimÅŸek’ten enflasyon mesajı: Attığımız adımlarla etkileri sınırladık
Haziran ayı kira zam oranı belli oldu
Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı
test123123
KılıçdaroÄŸlu’ndan “grup toplantısı” açıklaması
BGM A.Åž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özenalp: “Gümrük Müşavirleri iÅŸin ehli olmak zorunda!”
“Rekabet gücünü artıracak politikalar kararlılıkla sürdürülecek”
Özgür Özel: “Grup toplantısında ben konuÅŸacağım”
Uludağ Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti
test123123
Bakan ÅžimÅŸek’ten enflasyon mesajı: Attığımız adımlarla etkileri sınırladık
Haziran ayı kira zam oranı belli oldu
Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı
test123123
KılıçdaroÄŸlu’ndan “grup toplantısı” açıklaması
BGM A.Åž Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Özenalp: “Gümrük Müşavirleri iÅŸin ehli olmak zorunda!”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan