26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Altın Madencileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Yücel: “Türkiye asıl sürprizi altın madenciliÄŸinde yapabilir”

Yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırırsak Türkiye küresel güç haline gelebilir" "Madencilik alanında yıllık 25 milyar dolar, enerji alanında 40 milyar dolar dışa bağımlıyız. Bu yükten kurtulursak Türkiye, enerji ve madencilik alanında küresel bir oyuncu haline gelecektir"

Altın Madencileri DerneÄŸi BaÅŸkanı Hasan Yücel, Karadeniz’de 320 milyar metreküp doÄŸal gaz rezervinin keÅŸfedilmesinin Türkiye’de tarihin akışını deÄŸiÅŸtireceÄŸini belirterek “Türkiye asıl büyük sürprizi önümüzdeki yıllarda altın madenciliÄŸi alanında yapabilir. Yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırırsak Türkiye küresel güç haline gelebilir.” ifadelerini kullandı. 

Yücel, yazılı açıklamasında, söz konusu keÅŸifte emeÄŸi geçen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) mühendislerine, çalışanlarına ve onlara bu olanağı saÄŸlayanlara teÅŸekkür etti. 

Türkiye’nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltacak bu geliÅŸmenin yaÅŸanmasında Milli Enerji ve Maden Stratejisi’nin katkısının büyük olduÄŸunun altını çizen Yücel, “Bu tarihi buluÅŸla Milli Enerji ve Maden Politikası meyvelerini vermeye baÅŸlamıştır. Kimsenin bu baÅŸarıyı küçümsemeye hakkı yoktur.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

DoÄŸal gaz keÅŸfinin yer altı kaynaklarını ülkeye kazandırmaya çalışan diÄŸer sektörleri de olumlu yönde etkileyeceÄŸini vurgulayan Yücel, sadece enerji sektöründe deÄŸil, madencilik sektöründe de keÅŸfin domino etkisi yaratacağını belirtti. 

Yücel, yer altı kaynaklarının keÅŸfedilmesi amacıyla madencilik faaliyetlerine de hız verileceÄŸini ifade ederek ÅŸunları kaydetti: 

“Bu müjdeli haber altın üreticileri olarak bizim de çalışma, azim ve kararlılığımızı artırdı. Türkiye asıl büyük sürprizi önümüzdeki yıllarda altın madenciliÄŸi alanında yapabilir. Yer altı kaynaklarımızı ekonomiye kazandırırsak Türkiye küresel güç haline gelebilir. Bunu gerçekleÅŸtirmek için inatla aramalara hız vermeliyiz. Bugün doÄŸal gaz bulundu. Yarın bakır bulunur, öbür gün altın bulunur. Yeter ki aramalar konusundaki kararlılığımızı kaybetmeyelim.” ifadelerini kullandı. 

Yücel, Türkiye’nin kurtuluÅŸunun yer altı kaynaklarından geçtiÄŸine dikkati çekerek “Madencilik alanında yıllık 25 milyar dolar, enerjide 40 milyar dolar dışa bağımlıyız. Bu yükten kurtulursak Türkiye, enerji ve madencilik alanında küresel bir oyuncu haline gelecektir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu. 

“Türkiye, altın ihtiyacının tamamını üretecek kapasiteye sahip”

Türkiye’nin 6 bin 500 ton altın potansiyelinin bulunmasına raÄŸmen bunun sadece 1500 tonunun rezerve dönüÅŸtürüldüÄŸüne iÅŸaret eden Yücel, 405 milyar dolara karşılık gelen bu potansiyelin görmezden gelinemeyeceÄŸini belirtti. 

Yücel, salgın sürecinde altının, ülkelerin ekonomileri için stratejik önemini artırdığına deÄŸinerek ÅŸöyle devam etti:

“2020’de 44 ton altın üretmeyi hedefliyoruz. Bunun parasal karşılığı 2,6 milyar dolardır. Bu hedef gerçekleÅŸirse Türkiye’de madencilik üretiminde ekonomiye saÄŸlanan katkıda altın madenciliÄŸi ilk sıraya yükselecek. Ä°kinci sırada kömür, üçüncü sırada mermer yer alacak. Ne yazık ki yıllık altın ihtiyacımızın sadece yüzde 20’sini ülkemizde üretiyoruz. Oysa altın ihtiyacımızın tamamını ülkemizde üretecek potansiyele de, teknolojiye de, bilgi ve birikime de sahibiz.” 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fed BaÅŸkanı Powell: Fed’in ortalama enflasyon hedefi yüzde 2

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.