23 Mart 2025 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca “Site ve Apartmanlarda Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Kurulumu Genelgesi”nin, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığına gönderildiğini bildirdi.
Kurum, paylaşımında, “Daha temiz bir çevre, çevre dostu bir ulaşım anlayışı için apartman ve sitelerde elektrikli araç şarj ünitelerinin yaygınlaşmasını kolaylaştırıyoruz. Genelgemizi 81 ilimize gönderdik. Kararlıyız, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşacağız ve yeşil dönüşümü hep birlikte başaracağız.” ifadelerini kullandı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada da uygulama esaslarına ilişkin bilgi verildi.
Açıklamaya göre, 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgeyle site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitesi kurulumu koşulları kolaylaştırıldı. Bu kapsamda, ortak alanlarda kat maliklerinin çoğunluğunun kararı yeterli olacak. Bağımsız bölümlerde kurulacak üniteler için ise çoğunluk kararı aranmayacak.
İnşa ve ruhsat gerektirmeyen bu istasyonların kurulum işlemlerinin “ortak alanlarda inşaat yapılması” kapsamında olmadığı için maliklerin beşte dördünün rızasına ihtiyaç duyulmayacak.
Ortak alanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu kolaylaştırılacak. Ortak otopark alanlarında şarj ünitesi kurulması için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğunun kararı yeterli olacak.
Ortak alan olmayan, bağımsız bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmaması ve diğer bağımsız bölümler ile ortak alanların etkilenmemesi durumunda kat malikleri kurulu kararına gerek duyulmayacak.
Site ve apartmanların otoparklarında kurulacak üniteler için mutlaka ilgili elektrik kurumunun olumlu görüşü alınacak. Ünitelerin, yapımında elektrikle ilgili diğer tüm mevzuata uyulması ve Şarj Hizmeti Yönetmeliğine uygun olması gerekecek.
Kat malikleri haricinde site veya apartman dışına hizmet vermeye yönelik ticari işletme amaçlı istasyonlar bu kapsamda olmayacak.
AA
Antalya Havalimanı’nda yeni rekor
Bursaspor’dan 4 gollü galibiyet
Reklam Kurulu yanıltıcı reklamlara yaklaşık 32,5 milyon lira ceza
Esnaf bayram alışverişinden umutlu
Filiz Akın hayatını kaybetti
İstanbul Barosu Başkanı ve yönetiminin görevine son verildi
O tarih resmi bayram mı oluyor?
CHP olağanüstü kurultaya gidiyor
Saraçhane çevresindeki bazı yollar kapatıldı
Ankara ve İzmir’de gösteri ve yürüyüşlere 5 günlük yasak geldi
Gazeteci İsmail Saymaz’a ev hapsi verildi
Bursaspor’dan 4 gollü galibiyet
Reklam Kurulu yanıltıcı reklamlara yaklaşık 32,5 milyon lira ceza
Esnaf bayram alışverişinden umutlu
Filiz Akın hayatını kaybetti
İstanbul Barosu Başkanı ve yönetiminin görevine son verildi
O tarih resmi bayram mı oluyor?
CHP olağanüstü kurultaya gidiyor
Saraçhane çevresindeki bazı yollar kapatıldı
Ankara ve İzmir’de gösteri ve yürüyüşlere 5 günlük yasak geldi
Gazeteci İsmail Saymaz’a ev hapsi verildi