23 Kasım 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Av yasağı sona erdi, denizler hareketlendi

Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Türkiye genelinde denizlerdeki av yasağının sona ermesiyle beraber balıkçılar "Vira Bismillah" diyerek denize açıldı. Yeni sezonun ilk balıklarını avlandı.

Av yasağının kalkmasıyla mavi sulara açılan Trabzonlu balıkçıların ağlarına ilk gün istavrit takıldı.

Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Limanı’nda son hazırlıklarını tamamlayıp gece saatlerinde “vira bismillah” diyerek denize açılan balıkçı gemisi, 23 mürettebatıyla sezonun ilk avı için bekleyiÅŸe baÅŸladı.

Yaklaşık 30 kilometrelik kıyı mesafesinin 6 saatte kontrol edilmesinin ardından, gün doğumunun ardından Akçakale açıklarında ağlar denize bırakıldı.

Titizlikle işlerine odaklanan balıkçılar, ağları yaklaşık 2 saatte topladı. Ağlara vuran balıklar, tür ve büyüklüğüne göre ayrılarak kasalara dolduruldu.

Sezonun ilk avını gerçekleÅŸtirmenin mutluluÄŸunu yaÅŸayan balıkçılar, Karadeniz’de arayışlarını sürdürüyor.

“Hamsi bu sene bol olacak inÅŸallah inanıyoruz”

Balıkçı teknesinin kaptanı Halil İbrahim Bozoklu, av yasağının kalmasıyla denize açıldıkları için mutlu olduklarını söyledi.

Avlanma yasağı sürecinde geminin bakımını yapıp sezona hazırlandıklarını belirten Bozoklu, “Sezonun açılmasıyla gece 12.00’den sonra denize çıktık. Sabaha kadar dolandık balık göremedik. Beklentimiz istavrit olmasıydı. Sabah olmasıyla birlikte bir aÄŸ attık, istavrit aldık.” dedi.

Bozoklu, bu sene hamsiden umutlu olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

“Palamut olmayacak gibi bir pozisyon var. Åžu an hamsi görünüyor denizde yani hamsiden çok umut var. Bakalım ÅŸansımıza ne çıkacak. Hamsi bu sene bol olacak inÅŸallah inanıyoruz. Hedefimiz, 3,5 ay kadar hamsimiz olsa hem balıkçı tekneleri kendini kurtarır hem de elemanlarımız para kazanır.”

Gemi çalışanlarından Özkan Yılmaz ise sezonun baÅŸlaması dolayısıyla mutlu olduÄŸunu ifade ederek, “Rızkımız için çıktık denize. Rızkımız buydu, Allah bunu nasip etti, bunu aldık. Umutluyuz denizden. Deniz bereketlidir, denizin rızkı bitmez.” diye konuÅŸtu.

Geminin iÅŸletmecilerinden Mehmet Bozoklu da suyun sıcak olmasından dolayı artık Karadeniz’de eskisi kadar balık olmadığına deÄŸinerek, “45 senedir deniz sektöründeyim. Denizde ÅŸu an palamut ve istavrit çok görünmüyor. Ama mevlam bir kapı kapatır, bir kapı açar. Bakarsın hamsi yoÄŸun olur.” dedi.

Sinop’ta balıkçılar sezonun ilk avından umduÄŸunu bulamadı

Av yasağının kalkmasıyla “vira bismillah” diyen Sinoplu balıkçılar, ilk avdan boÅŸ döndü.

Sinop’ta balık av sezonunun baÅŸlamasıyla birlikte gece denize açılan balıkçıların, deniz suyunun sıcak olması nedeniyle aÄŸları boÅŸ kaldı.

Sinop Merkez Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Namık Ünlü, av sezonunun başlamasıyla birlikte denize açıldıklarını ancak balık tutamadıklarını söyledi.

Bu yıl balıkçılık açısından çok zayıf bir sezon yaşanabileceğine işaret eden Ünlü, şu değerlendirmede bulundu:

“Deniz suyu sıcaklığı nedeniyle balık açık denizde… Karadeniz’de bulunan kayıkların hamsi avı için yarısı Marmara Denizi’ne bir kısmı da Ä°zmir tarafına avcılığa gitti. Åžu anda Karadeniz’de aÄŸ atan tekne yok denilecek kadar az. Hopa tarafından Ä°ÄŸneada tarafına kadar boÅŸ bir alan var. Deniz suyunun aşırı sıcaklığı nedeniyle balık en az 30 mil açıkta diye tahmin ediyoruz. Maliyetlerimiz ağır olduÄŸu için denizde balık bulmak için çok gezemiyoruz.”

Ãœnlü, balık için yine de umutlarının olduÄŸuna dikkati çekerek, “Havaların biraz soÄŸuması lazım. Ay sonuna doÄŸru balığın olacağını umut ediyorum. Bu sezon palamut görünmüyor. Karadeniz’de hamsiden, istavritten umutluyuz. Åžu ana kadar balık sezonu açılışı itibarıyla tezgahlarda deniz balığı özellikle de palamut yok. Bizde bunun burukluÄŸunu yaşıyoruz. Yine tezgahlara havuz balıkları hakim. Bir iki çeÅŸit deniz balığı bulunuyor. Onlar da küçük teknelerle tutulan az miktarda olan istavrit, mezgit gibi balıklar.”

Öte yandan tezgahlarda kilogram olarak istavrit 100 lira, mezgit 100 lira, levrek 150 lira ve somon 150 liradan satılıyor.

Edirne’de tezgahlar hareketlendi

Edirne’de, denizlerde av yasağının sona ermesiyle tutulan balıklar tezgahlarda yerini almaya baÅŸladı.

Av yasağının kalkmasıyla gece saatlerinde denize açılarak ağlarını bırakan balıkçılar, limanlara kasalar dolusu balıkla döndü.

Edirne Balık Pazarı balıkçılarından Yusuf Çimen, gazetecilere yaptığı açıklamada, sezonun güzel başladığını söyledi.

Sezonun baÅŸlamasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Çimen, “Balıkları tezgahlarımıza koyduk. VatandaÅŸlarımızın da balığa özlemi var. 15 Nisan’a kadar gemilerimiz tam gaz denizlerde olacak. Bundan sonra taze taze çeÅŸitli balıklarımız gelecektir. Bu sezon hamsi, çinekop ve istavritin bol olması bekleniyor. Fiyatlar beklentimizin altında geldi. Ä°stavritin kilosu 100 lira, sardalyanın kilosu 80 lira, levreÄŸin kilosu 200 lira.” dedi.

Balıkçı Münir Paker ise çeşitli balıklara tezgahlarını müşteriler için hazırladıklarını ifade etti.

Sezon başına göre fiyatların iyi olduÄŸunu dile getiren Paker, “Bu sene bolluk bekliyoruz. Ne kadar bolluk olursa fiyatlar o kadar aÅŸağıya düşer. Güzel bir balık sezonu diliyoruz.” diye konuÅŸtu.

EreÄŸli Balık Hali’nde yeni sezonun ilk mezadı yapıldı

Marmara Bölgesi’nin en büyük toptan su ürünleri satış noktalarından biri olan Kocaeli’nin Karamürsel ilçesindeki EreÄŸli Balık Hali’nde, yeni sezonun ilk mezadı yapıldı.

Denizlerde av yasağının sona ermesiyle “vira bismillah” diyerek denize açılan Karamürsel ilçesindeki balıkçılar, sabaha karşı limanda protokoldekilerce karşılandı.

Balıkçılar limana hamsi, mezgit, sardalya ve istavritle döndü.

Ä°lçe Müftüsü Muharrem Ä°slamoÄŸlu’nun ettiÄŸi duanın ardından çalınan düdükle, DoÄŸu Marmara ve Batı Karadeniz bölgesindeki restoran iÅŸletmecileri ile pazar esnafının en önemli balık tedarik noktası olan halde ilk mezat baÅŸladı.

Kasalara doldurulan balıklar açık arttırma usulüyle satıldı.

İstavritin kasası 800-1200, sardalyanın 350-400, hamsinin 1700-2 bin, turna mezgitin 1000-1200 liradan alıcı buldu.

“Bu sene palamut zayıf”

Karamürsel Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Çetinkaya, yaptığı konuşmada, sezonun balıkçılar için bol ve bereketli geçmesini diledi.

Balık komisyoncusu Åžeref Ersan da bu sezon palamudun gözükmediÄŸini belirterek, “Önümüzdeki sezonun ilk günü oluÅŸu nedeniyle balık az olur. Deniz biraz soÄŸumaya baÅŸladığında balık artar. Bu sene palamut zayıf, hamsi bol, lüfer ve çinekop olur. Palamut olmadığı için buzhane. Åžu anda balık çok az. Bu nedenle de balık fiyatları yüksek.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Balık lokanta iÅŸletmecisi Hamdi BineklioÄŸlu ise yeni sezonun hayırlı olmasını dileyerek, “Balık fiyatları her zaman olduÄŸu gibi günlük çıkan balıklara göre deÄŸerlendiriliyor. Sabit deÄŸildi. Hamsi bu yıl iyi olacak, palamut biraz az olur, lüfer olur, en azından hamsi halkımızı doyuracak en güzel balık.” ifadelerini kullandı.

Balıkçı esnafı Alper Dereli de bu yıl hamsinin bol olduğunu, insanların hamsiyi bol tüketme imkanı bulacağını kaydetti.

Balık lokantası iÅŸletmecisi Dicle Ãœnsal da Yalova’da balık lokantası iÅŸlettiklerini anlatarak, “Ä°lk zamanlar fiyatlar ister istemez yüksek ama havalar soÄŸudukça ve balık bollaÅŸtıkça fiyatların düşecektir.” dedi.

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra “vira bismillah” diyecek

Ãœlke genelinde bugün baÅŸlayan av sezonu, deniz suyu sıcaklığının yüksek olduÄŸu Akdeniz’de 16 Eylül’de start alacak.

Denizlerde sona eren av yasağı dolayısıyla Karadeniz, Marmara ve Ege kıyılarındaki balıkçı barınaklarında hareketlilik yaÅŸanıyor. Ancak deniz suyu sıcaklığı diÄŸerlerine göre yüksek olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay kıyılarında ise balıkçılar, aÄŸlarını 15 gün sonra denize atarak “vira bismillah” diyecek.

Hazırlık sürecine devam eden Akdenizli balıkçılar, bakım ve onarımdan geçirdikleri ekmek teknelerini suya indirmeye başladı.

Antalya Tarım ve Orman Ä°l Müdürü Gökhan Karaca, denizlerde 15 Nisan’da baÅŸlayan av yasağının ülke genelinde bugün, üremenin devam ettiÄŸi sıcak sularda ise 16 Eylül’de biteceÄŸini belirtti.

Antalya’daki balıkçıların hazırlıklarını buna göre yaptığını dile getiren Karaca, av yasaklarının nedeninin sürdürülebilirliÄŸi saÄŸlamak olduÄŸunu kaydetti.

Av yasaklarına uyulmadığı takdirde üretimde düşüşler yaşandığını aktaran Karaca, şunları söyledi:

“Antalya’da 577 balıkçı teknesi var, bunların 7 tanesi 12 metre üzerinde. Küçük tekneler bu av yasaklarının dışında kalıyor ancak onlarda da bazı türlerle ilgili yasaklar uygulanıyor. Bölgemizde yoÄŸun olarak kolyoz ve kuzu balığı avcılığı yapılıyor. Geçen yıl 560 bin kilogram civarında bir üretim söz konusuydu, bu yıl beklenti yüksek. Ancak bizde Karadeniz, Ege bölgelerindeki gibi bir yoÄŸunluk yok.”

Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıklarının artmaya baÅŸlamasıyla özellikle Kızıldeniz’deki bazı istilacı türlerin bölgede görülmeye baÅŸlandığını belirten Karaca, özellikle balon balığının bölgede popülasyonunun arttığını ifade etti. Karaca, balon balığının artmaması yönünde çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Balıkçılar yeni sezona hazır

Akdeniz’de 40 yıldır balıkçılık yapan Cengiz Balta, büyük tekneye sahip olduÄŸunu ve yasağın kalkmasını heyecanla beklediklerini söyledi.

Yeni sezon için teknelerini ve aÄŸlarını hazırladıklarını anlatan Balta, “Akdeniz’de balıklar hala ufak. Daha da büyümeleri için 15 günlük bir süre daha veriyoruz. Adana, Hatay, Mersin ve Antalya’daki balıkçılar olarak sezonu her yıl 15 gün sonra açıyoruz.” dedi.

16 Eylül’den itibaren aÄŸlarını denize indireceklerini dile getiren Balta, “Geceleri balık popülasyonunun olduÄŸu bölgelere göre denize açılacağız, sabah saatlerine kadar denizde olacağız, nasibimizde ne kadar varsa 10, 20 ya da 100 kasa balıkla döneceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Bölgede sardalya, kolyoz, kuzu, orkinos türleri bulunduğunu belirten Balta, geçen yıla göre bu yıl daha fazla balık tutmayı umut ettiklerini kaydetti. Balta, sezonun bereketli geçmesini diledi.

17 yıldır mavi sularda balık avlayan Ceylan Şen de yeni sezona hazır olduklarını söyledi.

Denize açılmadan önce hava koÅŸullarını çok iyi takip ettiklerini anlatan Åžen, “Bizim için en önemli unsur hava. Havanın düzgün, denizin dalgasız olması gerekiyor. Bir gün öncesinden aÄŸlarımızı, yemlerimizi hazırlıyoruz, akÅŸam gün batımına doÄŸru açılıyoruz. Her sezon olduÄŸu gibi bu yıl da umutluyuz. Ä°nÅŸallah iyi geçecek.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Merkez Bankası’ndan faiz kararı

HIZLI YORUM YAP