29 Mart 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Ayakkabı ihracatında hedef Afrika pazarı

Türkiye ayakkabı sektörü ihracat için rotayı Afrika ülkelerine çevirdi.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu BaÅŸkanı Ahmet Aydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sektörün geçen yıl aÄŸustos ayında dolar ve avrodaki dalgalanma nedeniyle sıkıntı çektiÄŸini söyledi.

En fazla zorluÄŸu da ihracat yapmayan üreticilerin yaÅŸadığını belirten Aydan, “Konkordato ilan eden 16 firma, sektörün yüzde 10’u. Küçük üretici bağımlı çalışıyor ve baÅŸka yerlere açılamadı. Onları ihracata yönlendiriyoruz. Kendi ürünlerini, modellerini üreterek, iç ve dış piyasaya kendilerinin satmasını öneriyoruz. Bunun eÄŸitimini verip, destek saÄŸlıyoruz.” dedi.

Aydan, 2019’un ayakkabı sektörü için “ayaÄŸa kalkma yılı” olduÄŸunu dile getirerek, “Sektörün önünün açılmasının 2019’un sonu ve 2020’nin başında gerçekleÅŸeceÄŸini öngörmüÅŸtük. Bunun meyvelerini yavaÅŸ yavaÅŸ topluyoruz.” ifadesini kullandı.

“Ä°talyan ayakkabılarına yaklaÅŸtık, belki de geçiyoruz”

Ahmet Aydan, yerli üretim ve modellemenin önemine ve ihracata katkısına iÅŸaret ederken ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Ä°hracat konusunda korkuları yendik ve daha ileri gitmek için çalışıyoruz. Ayakkabı ihracatında ilk sırada Rusya var. Ardından Irak ve Almanya geliyor. Portekiz, Orta DoÄŸu ülkeleri, Avrupa ülkelerine ayakkabı gönderiyoruz. Ürünlerimizi düzelttik. Firmaların ihracat yapması için önlerini açıyoruz. Ä°hracata yönelik hiçbir sıkıntımız yok. Bu yıl 10 ayda 816 milyon dolarlık ihracat yaptık. Belki 31 Aralık 2019 itibarıyla 1 milyar doları bulacağız. Bu rakam çok ciddi bir rakam. 2020’de 1 milyar doların üzerinde ihracat hedefimiz var. Yeni yılda yeni pazarlara yöneleceÄŸiz. Özellikle Afrika ülkelerine ayakkabı satmayı hedefliyoruz. Afrika ülkelerinde ayakkabıya ciddi ihtiyaç var. Bu ihtiyacı deÄŸerlendirmek zorundayız.”

Aydan, Türk ayakkabı sektörünün çok saÄŸlam ve kaliteli üretim yaptığını belirterek, “Önceleri ayakkabıda ilk akla gelen Ä°talyan ürünü olurdu. Biz, kalitede Ä°talyan ayakkabılarına yaklaÅŸtık, belki de geçiyoruz. Ayakkabıda ‘Made in Türkiye’ damgası olması lazım. Dünyada ‘ayakkabı’ denildiÄŸinde Türkiye akla gelmeli. Bu yüzden daha çok, iyi ve kaliteli çalışmaya ihtiyacımız var.” dedi.

Model yarışmaları yapılacak

Firmaların Ar-Ge, inovasyon ve ihracata yönelik çalışmalar yapmasının önemli olduÄŸunu söyleyen Aydan, “Firmaların çoÄŸu, modelleri baÅŸka yerlerden alıyor. Biz, kendi modelimizi kendimiz oluÅŸturmalıyız. Bu yüzden yapacağımız iÅŸlerden biri de model yarışmaları.” dedi.

Aydan, Ar-Ge ve tasarım merkezi olan ayakkabı firmalarının azlığına dikkati çekti.

Ar-Ge’nin, sanayileÅŸmiÅŸ, çok büyük firmalarda olduÄŸunu belirten Aydan, ÅŸunları kaydetti:

“Ticaret Bakanlığı ile irtibata geçtik. Ä°lk toplantımızı Antalya’da geçen ayın sonu itibarıyla yapacaktık. Üretim merkezlerinin olduÄŸu illerde, 5 veya 10 kiÅŸilik gruplar kurarak onlara Ar-Ge, inovasyon, ihracatla ilgili eÄŸitimler vermeye baÅŸlayacaktık ama Ticaret Bakanlığı tarafında bir uzama oldu. Aralık sonu veya ocak başı itibarıyla bu eÄŸitimleri vermeye baÅŸlayacağız.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Su ürünleri ihracatından 918,5 milyon dolarlık gelir

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.