19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

‘Bacillus’ bakterisinin pet ve naylonu parçalayabildiÄŸi belirlendi

Bursa Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünde yapılan bir araştırmada, petrol tüketen "Bacillus" türü bakterilerin pet (polietilen tereftalat) ve naylonu parçalayabildiği tespit edildi.

UludaÄŸ Üniversitesi (BUÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı BaÅŸkanı Prof. Dr. Elif Demirkan ve ekibi tarafından yürütülen araÅŸtırma kapsamında, daha önceki bir çalışmada petrol tükettiÄŸi belirlenen bakteriler, ilk önce Türkiye topraklarından izole edildi. 

Daha sonra özel besi yerlerine alınan bakterilerin pet ve naylonu parçalama yetenekleri incelendi ve olumlu sonuçlar alındı.

AraÅŸtırmanın devamında doÄŸadaki bu biyo parçalanmanın gerekli koÅŸullar saÄŸlanarak artırılması ve plastiklerin sıfır atıkla yüzde 100 bertarafı hedefleniyor.

“Bakterilerin bu yeteneklerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz”

Prof. Dr. Demirkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çevre kirliliÄŸine dikkati çekmek için bir çalışma gerçekleÅŸtirdiklerini söyledi.

Tüketilen deniz canlılarıyla insanların her sene 11 bin mikroplastik parçasını hazmettiÄŸine iÅŸaret eden Demirkan, bu nedenle ekosistemi ciddi olarak etkileyen plastik kirliliÄŸine karşı mikroorganizmaların rolünü araÅŸtırdıklarını anlattı.

Daha önce Türkiye topraklarından izole ettikleri Bacillus bakterilerinin petrol tüketme yeteneklerini araÅŸtırdıklarını hatırlatan Demirkan, “Ä°zole ettiÄŸimiz bakterilerin pet ve naylon parçalama yetenekleri olup olmadığını araÅŸtırdık ve elektron mikroskobuyla yaptığımız bir aylık çalışma sonucunda, bakterilerin pet ve naylonu parçaladığını gördük.” dedi.

Dünyada ilk defa Japonya’da yapılan bir çalışmada, pet ÅŸiÅŸelerini parçalayan bakterilerin izole edildiÄŸine vurgulayan Demirkan, “Plastik kirliliÄŸinin bertarafı için ya yakılma -o da yakılma sonucu ortaya çıkan gazlardan dolayı çevre kirliliÄŸine sebep oluyor- ya da yer altına depolama yolları izleniyor. Ä°kinci seçenek için de çok büyük alanlara ihtiyaç var. Onun için bilim insanları yine doÄŸaya baÅŸvurdu. YavaÅŸ yavaÅŸ bu bakteriler, literatürlere girmeye baÅŸladı. Biz de Türkiye topraklarından izole ettiÄŸimiz yerli bakterilerin bu yeteneklerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. Konuyu Çevre ve Åžehircilik Bakanlığına ileteceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

“Naylon ve pet ÅŸiÅŸesi parçalarını kullandığını gördük”

AraÅŸtırmanın deney aÅŸamasına iliÅŸkin Demirkan, ÅŸöyle devam etti:

“Marketten aldığımız pet ÅŸiÅŸesi ve naylonları küçük küçük parçalayarak bunları bakterilerin besi ortamı olan cam ÅŸiÅŸelere ilave ettik. Bir aylık üretim sonucunda, bakterilerin sadece naylon ve pet ÅŸiÅŸesi parçalarını kullandığını gördük. Bakterilerin enerji kaynağı olarak naylonu ve peti kullandığını saptadık.”

Demirkan, yaptıkları çalışma sonucunda ışık mikroskobundaki biyolojik parçalanmaların detayını görmek amacıyla elektron mikroskobik çalışmalar gerçekleÅŸtirdiklerini ve özellikle naylon yüzeyinde derin biyo parçalanmalar gördüklerini dile getirdi.

Demirkan, “Bilinçli koÅŸullarda, atıkları toplayıp kapalı sistemlerde çok sayıda mikroorganizmayla bir muamele yaparsak plastiklerin sıfır atıkla yüzde yüz bertarafına ulaÅŸabiliriz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Hazine 9,8 milyar lira borçlandı

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.