23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bakan Adil KarismailoÄŸlu, The Ankara Otel’de düzenlenen iftar programında ulaÅŸtırma muhabirleriyle bir araya gelerek, gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı.
UlaÅŸtırma ve Lojistik Ana Planı kapsamında hazırlanan “UlaÅŸtırma 2053 Vizyonu“nun ülke yönetimi için önemli olduÄŸunu ifade eden KaraismailoÄŸlu, bugün yaÅŸanan sorunların iyi analiz edilerek, gelecek yıllarda çıkacak sorunlara bugünden hazırlıklı olunması, planların ona göre yapılması gerektiÄŸini söyledi.
Karaismailoğlu, bugünkü ihtiyaç analizleri, gelişmekte olan süreçler, üretim ve istihdamdaki gelişmeler, kalkınma planları ışığında ülkenin potansiyelinin ortak akılla iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, bu vizyonla yılların planlanması gerektiğini anlattı.
Son 20 yılda yapılan büyük yatırımları daha da aktifleÅŸtirecek ve bunlara yardımcı olacak, ülkenin gelecek yıllarda yaÅŸayabileceÄŸi sorunlar üzerine bugünden hazırlanılmasını saÄŸlayacak master planların olmazsa olmaz olduÄŸunu vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Ãœlkelerin master planları olmazsa yaptığınız iÅŸlerin de bir faydası olmaz. Bunları iyi planlayıp, birbiriyle entegre edip koordinasyonu saÄŸlamak lazım. Son 20 yıldır 170 milyar dolarlık yatırım yaptık.” diye konuÅŸtu.
Yapılan yatırımlara iliÅŸkin bilgi veren KaraismailoÄŸlu, ülkenin 2053’e kadar karşılaÅŸacakları olaylara karşı planların hazırlandığını bildirdi.
Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar 198 milyar dolarlık yatırım yapılacağını, demir yolu ve haberleşme ağırlıklı yatırım dönemine girildiğini kaydetti.
Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerine deÄŸinen KaraismailoÄŸlu, Milli Savunma ve DışiÅŸleri bakanlıkları koordinasyonunda önemli geliÅŸmelerin yaÅŸandığını belirtti.
KaraismailoÄŸlu, Rusya’nın kontrolündeki Azak Denizi ve Kerç BoÄŸazı’nda bekleyen ayçiçeÄŸi yağı yüklü Türk gemilerinin haftalar önce döndüğünü anımsatarak, şöyle konuÅŸtu:
“Åžu anda özellikle Ukrayna’nın Karadeniz’deki sahillerinde bekleyen 22 gemimiz var. Bunlardan çoÄŸu Türk sahipli. Türk bayraklı olanlar da var içinde. Hatta bugün Ukrayna Büyükelçisi ile istiÅŸare yaptık. O gemileri oradan almamız gerekiyor. BaÅŸlarda 200’ün üzerinde mürettebat vardı, onların bir kısmını tahliye ettik. Åžimdi 90 mürettebat var ama onlar tahliye talebinde bulunmadı, gemiyi terk etmek istemiyorlar. Gemilerde tahıl, ayçiçeÄŸi yağı, demire kadar yük var. 50 güne yaklaÅŸtı. Gemi sahipleri de tedirgin, müjdeli haber bekliyor. Biz de teyakkuz halindeyiz. Arama Kurtarma Merkezimizden çalışan gemi adamlarıyla sürekli irtibattayız. Hem Rusya hem Ukrayna tarafıyla görüşmelerimiz devam ediyor. Türkiye’nin dışında baÅŸka ülkelerin de gemiler var. Bölgede yaklaşık 100 gemi bulunuyor. Bir an önce bunların kurtarılması lazım ama savaşın bitmesi lazım. Ayrıca geminin dışında limanda özellikle Ukrayna tarafında ihracat bekleyen yükler var. DiÄŸer taraftan aslında bizim limanlarda Ukrayna’ya gitmek üzere bekleyen yükler de bulunuyor. SavaÅŸ ortamı her ÅŸeyi altüst ediyor.”
Ä°lk yardım ve oradaki yaralıların kurtulması için Milli Savunma Bakanlığının uÄŸraÅŸtığını vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Biz de onlara gemi tedarikinde bulunduk. Yaklaşık 10 gündür hazır bekletiyoruz, ilk yardım malzemeleri ve buraya gelecek yaralıların Türkiye’ye ulaÅŸması açısından ama orada da mutabakat saÄŸlanamadı iki ülke arasında. Ciddi çalışma var, iki tarafla da çok yoÄŸun diplomasi devam ediyor. Gönül istiyor ki bu savaÅŸ bir an önce bitsin, hareketlilik tekrar devam etsin. Rusya limanlarında bir nebze olsun hareketlilik baÅŸladı ama maalesef Ukrayna tarafında bu hareketi göremiyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
KaraismailoÄŸlu, Karadeniz’deki ticaretin de savaÅŸtan etkilendiÄŸini, ilk günlerden farklı olarak biraz hareketlilik yaÅŸandığını dile getirdi. Özellikle Ro-Ro alanında Rusya limanlarına çalışan Türk sahipli gemilerin olduÄŸunu belirten KaraismailoÄŸlu, savaÅŸ ortamından dolayı tedirginlik yaÅŸandığını aktardı.
Havacılık sektörünün de savaştan ciddi şekilde etkilendiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, Ukrayna hava sahasının kapalı olması nedeniyle bu ülkeyle hiçbir havacılık ulaşımının olmadığını bildirdi.
KaraismailoÄŸlu, savaÅŸ ortamı olmasaydı Ukrayna’dan ciddi turist beklendiÄŸini, Rusya tarafından da planlandığı kadar olmasa da önemli bir turist gelmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının çalışma yaptığını anlattı.
Savaş ortamının tüm sektörler gibi ulaştırma sektörünü de tedirgin ettiğini belirten Karaismailoğlu, savaşın bir an önce bitmesi temennisinde bulundu.
KaraismailoÄŸlu, deniz yoluyla taşınan yüklerin kara yoluyla taşınmasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Büyük bir gemi neredeyse 5 bin kamyonun taşıdığı yükü taşıyor. O yüzden az da olsa denizde olmayan ticari faaliyet, kara yoluna da yansımış oldu. Oradaki talep fazla olunca orada da birikmeler baÅŸladı. Gürcistan tarafıyla sürekli görüşüyoruz, hatta arkadaÅŸlarımız Gürcistan’a gidiyorlar, onlarla görüşüp, trafiÄŸi hızlandırma yönünde çabamız var.” dedi.
İhracattaki artıştan dolayı sınır kapılarında yoğunluk olduğunu, deniz ticaretinin aksaması dolayısıyla ekstra yük bindiğini ve hepsini takip ettiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, binin üzerinde tırın beklediğini kaydetti.
KaraismailoÄŸlu, Karadeniz’deki mayınlar konusunda iki tarafın da farklı konuÅŸtuÄŸuna iÅŸaret ederek, “Mayınların bu kadar kısa sürede Ä°stanbul yakınlarına gelmesi mümkün deÄŸil. Ukrayna’daki mayınların serbest bırakılması bize de garip geliyor. O yüzden sürekli mayın tarama gemileri dolaşıyor. Bu da bir endiÅŸe yaratıyor. Riskli bölge olarak gözüküyor o taraflar. Oradaki ticareti etkileyen faktör bu. SavaÅŸ ortamından dolayı bazı belirsizlikler var. Savaşın bitiÅŸiyle bunlar kısa sürede ortadan kalkacak.” diye konuÅŸtu.
HaberleÅŸme alanında fiber ve ortak altyapı kurulmasının en önemli gündemlerinden biri olduÄŸu bilgisini veren KaraismailoÄŸlu, “Özellikle Türk Telekom’daki hisse yapısının deÄŸiÅŸmesinden sonra bu daha da kolaylaÅŸtı. Amacımız ortak altyapı ÅŸirketi kurmak ve mobili birbirinden ayırıp, fiber altyapı ağımızı mümkün olduÄŸu kadar geniÅŸletmek.” ifadelerini kullandı.
KaraismailoÄŸlu, 5G konusunda ciddi çalışmalar olduÄŸuna dikkati çekerek, yerli ve milli 5G çalışmalarının devam ettiÄŸini ancak dünyada da 5G’nin hala tartışıldığını dile getirdi.
Bir taraftan yerli ve milli ÅŸebeke kurmak için yoÄŸun çalışma sarf ederken dünyadaki geliÅŸmeleri de takip ettiklerini vurgulayan KaraismiloÄŸlu, 5G’ye geçildiÄŸinde belki abonelerin bunu hissedemeyeceÄŸini ancak özellikle sanayide, medikalde ve diÄŸer sektörlerde 5G’nin faydasının olacağını, bunun da ciddi bir altyapı gerektirdiÄŸini bildirdi.
Karaismailoğlu, yap-işlet-devlet (YİD) modeliyle yapılan projelere değinerek, bu ve kamu-özel iş birliği yöntemlerini fizibilitesi uygun işlerde kullanmaya devam edeceklerini, yaptıkları projelerin arkasında olduklarını söyledi.
Projelerin fayda-maliyet-etki analizlerini yaptıklarında, her yönüyle faydalı olduÄŸunu gördüklerini belirten KaraismailoÄŸlu, dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını nedeniyle hareketliliklerin azalmasına baÄŸlı olarak projelerin fizibilitelerinde beklenen geri dönüşlerin saÄŸlanamadığını anlattı. KaraismailoÄŸlu, bu yıl itibarıyla gelir akışının artarak devam edeceÄŸi bilgisini vererek, bu projelerin 2023’ten sonra direkt devlete gelir akışı saÄŸlamaya baÅŸlayacağını, 2030’da doÄŸrudan gelir akışı saÄŸlar hale geleceÄŸini, 2040’ta ise projelerin iÅŸletmecinin olmadığı, tamamen UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığının yönettiÄŸi projeler haline dönüşeceÄŸini kaydetti.
YÄ°D’lerin süreli iÅŸletmeler olduÄŸunu vurgulayan KaraismailoÄŸlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün 2026’da devlete teslim edileceÄŸini bildirdi.
KaraismailoÄŸlu, YÄ°D projelerinde önemli geliÅŸmeler olacağına dikkati çekerek, “Özellikle Antalya-Alanya Otoyolu ihalesini hazırlıyoruz. Yaz aylarında YÄ°D olarak ihalesini yapacağız. Ankara-Kırıkkale-Delice Otoyolu Projesi’nin ihalesini de hazırlıyoruz. Fizibilitesi uygun projelerde YÄ°D modelini kullanmaya devam edeceÄŸiz.” dedi.
Bu yıl sonu itibarıyla Ankara-Sivas YHT Hattı’nı hizmete alacakları bilgisini veren KaraismailoÄŸlu, Ankara-Ä°zmir YHT Hattı çalışmalarının da devam ettiÄŸini söyledi. KaraismailoÄŸlu, söz konusu hattaki ihale sorunlarının çözüldüğünü, çalışmaların hızla devam ettiÄŸini aktararak, “2024 yılı sonu itibarıyla Ankara-Ä°zmir YHT Hattı’nı açma hedefimiz var. Ankara-Ä°stanbul güzergahında YHT ile 4 saati bulan seyahat süresi Bilecik’te çalışmaları süren tüneller bittiÄŸinde 45 dakika daha kısalacak. Önümüzdeki yılın sonuna doÄŸru o tüneller de açılınca süre yaklaşık 3 saat 15 dakikaya inecek. Onun dışında da sefer saatlerini de talep oldukça artırıyoruz. Saat başı tren kaldırma gibi bir hedefimiz var.” diye konuÅŸtu.
KaraismailoÄŸlu, Kapıkule-Çerkezköy-Halkalı hattında çalışmaların sürdüğünü ifade ederek, bir taraftan Avrupa hattında Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan ile kapasitenin artırılmasına ilgili görüşmelerin devam ettiÄŸini, bir taraftan da denizde Ä°zmir’den Ä°talya ve Ä°spanya’ya, Karasu’dan Köstence, Varna, Rusya limanlarına Ro-Ro hattının artırılmasına iliÅŸkin projelerinin olduÄŸunu bildirdi.
Öte yandan, yerli ve milli trenin test süreçlerinin sürdüğü bilgisini veren KaraismailoÄŸlu, yaklaşık 6 bin kilometreye kadar test yapıldığını, sertifikasyon süreçlerinin devam ettiÄŸini bildirdi. KaraismailoÄŸlu, “Yerli ve milli trenimiz tahmini yaz ayları içinde yolcu taşımaya baÅŸlayacak, saatte 160 kilometre hıza sahip olacak. Bir taraftan da 225 kilometre/saat hıza kadar çıkabilecek trenin de tasarım çalışmaları devam ediyor. Artık biz, bir taraftan hem demir yolu hattımızı artırırken demir yolu araçları ve ekipmanları tarafında da çok önemli iÅŸler yapıyoruz. Kendi hızlı trenini üreten bir ülke olarak 28 bin kilometreye çıkacak demir yolu hattımızda da kendi trenlerimizi çalıştırmak için projelerimizi yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’nın ve Marmaray’ın yapılmasıyla Pekin’den Londra’ya kadar kesintisiz bir akım oluÅŸturularak Kuzey Koridor’a alternatif oluÅŸturduklarını vurgulayan KaraismailoÄŸlu, bu hattın geliÅŸtirilmesi için çok önemli çalışmalarının olduÄŸunu dile getirdi. KaraismailoÄŸlu, Rusya-Ukrayna Savaşı dönemi dışında buradan yıllık 5 bin blok tren seferinin düzenlendiÄŸini, yüzde 30 pay almak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
SavaÅŸ dönemiyle beraber Orta Koridor’un öneminin çok daha açığa çıktığına dikkati çeken KaraismailoÄŸlu, orada da altyapı eksikliÄŸinin olduÄŸunu ancak mevcut hattı tam kapasiteyle kullanmaya çalıştıklarını anlattı.
Karaismailoğlu, Divriği-Kars-Ahılkelek hattında kapasiteyi 3 katına çıkaracak yeni ihale çalışmalarının olduğunu belirterek, Nahçıvan üzerinden de ayrı bir koridor çalışmalarının olduğunu kaydetti.
Bakan KaraismailoÄŸlu, Rize-Artvin Havalimanı’nın da çok önem verdikleri projelerden biri olduÄŸunu belirterek, “Ãœstyapı itibarıyla iÅŸler toparlandı artık ince iÅŸler, yol baÄŸlantıları yapılıyor. Ä°nÅŸallah eksikleri giderdikten sonra mayıs sonuna doÄŸru Rize-Artvin Havalimanı’nı açmak için hazırlıklarımız devam ediyor. Bugün ilk test uçuÅŸu yapıldı, bölgede bir heyecan yarattı.” dedi.
Kanal Ä°stanbul’un tamamen alternatif bir su yolu olarak projelendirildiÄŸini ifade eden KaraismailoÄŸlu, “Projede ulaşım yollarımıza baÅŸladık, kara yolları ve demir yollarındaki çalışmalarımız baÅŸladı. Ulaşım ihtiyaçlarının alternatiflerini sunduktan sonra kazı iÅŸlemine baÅŸlayacağız. Kanal Ä°stanbul uzun soluklu, maliyeti yüksek bir proje. Özellikle genel bütçeye yük olmadan projeyi yapmak için de finansal modellerde çalışmalarımız devam ediyor. Ä°nÅŸallah orada da ciddi bir geliÅŸme olacak.” diye konuÅŸtu.
KaraismailoÄŸlu, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Montrö BoÄŸazlar SözleÅŸmesi’nin öneminin gündeme gelmesinin ardından Kanal Ä°stanbul’un bu sözleÅŸmeyi tartışmaya açacağına dair eleÅŸtiriler geldiÄŸinin hatırlatılması üzerine ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:
“Bence Kanal Ä°stanbul’un önemi daha da arttı. Kanal Ä°stanbul’un yapımını eleÅŸtirenler sadece bu iÅŸi bir emlak, rant dedikodu siyasetine dönüştürerek karalamaya çalışıyorlar. Halbuki biz burada küresel bir lojistik hareketten bahsediyoruz. Çünkü bu alternatif bir su yoludur, olması gereken bir projedir. O yüzden bir dedikodu siyasetine alet edilecek sadece bir rant emlak projesi olarak göstermek onların basitliklerini gösterir. Büyük, güçlü Türkiye, bu büyük mega projeleri yapmak zorunda. Ulaşım projelerinde Kanal Ä°stanbul’un altından geçecek olan Halkalı-Ispartakule Demir Yolu Projesi’ne baÅŸladık, Sazlıdere Köprüsü ile BaÅŸakÅŸehir-BahçeÅŸehir-Hadımköy Otoyolu Projesi kapsamında Kanal Ä°stanbul’a göre projelendirilerek baÅŸlandı ve çalışmaları devam ediyor. Montrö’nün Kanal Ä°stanbul ile hiçbir alakası yok. Çünkü bu sözleÅŸme hem Ä°stanbul BoÄŸazı’nı hem Marmara Denizi’ni hem de Çanakkale BoÄŸazı’nı kapsayan bir anlaÅŸmadır. Kanal Ä°stanbul’dan geçenler Marmara Denizi’ni de Çanakkale BoÄŸazı’nı da kullanacak. O yüzden burada Montrö’ye aykırı hiçbir ÅŸey yok.”
Kanal Ä°stanbul’un planlanan maliyetinde bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını dile getiren KaraismailoÄŸlu, Türkiye’de bu iÅŸi yapabilecek büyüklükte firmaların bulunduÄŸunu, onlarla birlikte altyapı konusunda dünyanın önde gelen firmalarının da bu projeyi yapabilmek için aralarında ÅŸimdiden yarış yaÅŸandığını bildirdi.
Özellikle Ä°stanbul’da yaz ayları itibarıyla metroları açmaya baÅŸlayacaklarını vurgulayan KaraismailoÄŸlu, “Ä°lk Kağıthane-Havalimanı Metro Hattı ile baÅŸlıyoruz açmaya, peÅŸinden Kadıköy-Kartal-Pendik baÄŸlantısını Sabiha Gökçen’e kadar uzatacağız. Ayrıca Çam ve Sakura Åžehir Hastanesi’ne yönelik 6,5 kilometre metro hattını da aÄŸustos ayı itibarıyla bitirmeyi hedefledik. Belediyenin sorumluluÄŸunda olan 100 kilometrelik metro hattının da bir an önce bitmesi gerekiyor. Çünkü bunlar beraber planlanmış ve birbirini tamamlayan projelerdir. O yüzden o tarafı da teÅŸvik ediyoruz ki bir an önce bu projeler bitsin ve beraber Ä°stanbul’a hizmet etsinler. Åžu anda onları göremiyoruz ama inÅŸallah önümüzdeki yıllarda biraz daha hızlandırırlar.” ifadelerini kullandı.
Karaismailoğlu, yapılacak yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olacağı iddialarının sorulması üzerine de şunları kaydetti:
“Ben ÅŸu anda UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı’yım. Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesinde de 24 yıl çalıştım en son bürokrat olarak da en üst seviyede görev alan birisi olarak Ä°stanbul’un tamamını planlamış ve altyapısını çok iyi bilen birisi olarak, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı olarak tüm Türkiye’ye hizmet etme görevi bana verildi. Ben onun kutsallığını ve fırsatını bulduÄŸum için ülkemize hizmet etmek adına canla baÅŸla çalışıyorum.”
AA
ABD, ‘Ä°ran’ın 7 milyar dolarlık fonunun serbest bırakılacağı’ iddiasını yalanladı
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Ticari kredilerde kısıtlamalar kaldırılmalı
MTV’ye ne kadar zam yapılacak?
Helikopter kazası kurbanlarına veda
Yavru goril kaçakçıların elinden kurtarıldı
Ä°ÅŸte 2024 yılının “Kelimesi”
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak