26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Pekcan’dan rekabet vurgusu

Ticaret Bakanı Pekcan, "Biz Türkiye olarak her zaman adil rekabet şartları ve kurallara dayalı serbest ticaretten yana olduk. Çünkü biz kendimize ve rekabet gücümüze güveniyoruz." dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Avrupa BirliÄŸi ile BirleÅŸik Krallık arasında saÄŸlanacak anlaÅŸmaya paralel biçimde, Türkiye ile BirleÅŸik Krallık arasında da bir Serbest Ticaret AnlaÅŸması imzalanması yönünde BirleÅŸik Krallık makamlarıyla çalışmaların olumlu ilerlediÄŸini belirterek, “Hatta belli bir noktaya ulaÅŸmış durumdayız.” dedi.

Bakan Pekcan, Türk Sanayicileri ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸince düzenlenen “Küresel Tedarik Zincirlerinin Yeniden Yapılanması” konulu webinara katıldı.

Dünya ekonomisinde küresel deÄŸer zincirlerinin trendinin deÄŸiÅŸmesi veya en azından dönüÅŸmesi ihtimaliyle karşı karşıya olduÄŸunu ifade eden Pekcan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının bu ihtimalin belirlenmesinde tetikleyici rol üstlendiÄŸini söyledi.

Pekcan, salgının, modern dünyada eÅŸine az rastlanmış ölçüde ekonomik ÅŸoklara ve daralmaya yol açtığına iÅŸaret ederek, bunun hem arz hem de talepte gerçekleÅŸtiÄŸini, finansal piyasalarda da ciddi dalgalanmaların kaydedildiÄŸini bildirdi.

Kovid-19 krizinin, küresel deÄŸer zincirlerinin iÅŸleyiÅŸindeki derin fay hatlarını harekete geçirdiÄŸine dikkati çeken Pekcan, küresel ÅŸirketler ve onların farklı kıtalarda yer alan tedarikçileri arasındaki karşılıklı yüksek bağımlılık modelinde kırılmalar oluÅŸtuÄŸunu yarattığını dile getirdi.

Pekcan, özellikle salgının ilk dönemlerinde tedarik zincirlerindeki aksamaların küresel firmalar tarafından yeni tedarik aÄŸları arayışı için de bir baÅŸlangıç oluÅŸturduÄŸunu vurgulayarak, “Bu, Çin’e alternatif üretim üsleri yaratılması çalışmalarının hızlanmasına yol açmıştır. Bu çerçeveden bakıldığında yeni arayışların bir neticesi olarak, önümüzdeki dönemde, küresel deÄŸer ve tedarik zincirlerinde hissedilebilir ve gözle görülebilir deÄŸiÅŸimleri yaÅŸamamız ÅŸaşırtıcı olmayacak.” diye konuÅŸtu.

Bakan Pekcan, küresel deÄŸer zincirlerindeki dönüÅŸümü konuÅŸmanın tek sebebinin salgın olmadığını, Endüstri 4.0 olarak baÅŸlayan trendle dönüÅŸümün temellerinin atılmaya baÅŸlandığını, özellikle otomasyon alanında yeniliklerin üretimde düÅŸük vasıflı iÅŸ gücüne bağımlılığı azaltabilecek nitelikte olduÄŸunu kaydetti.

DüÅŸük vasıflı iÅŸ gücüne bağımlığın azalmasının da üretim süreçlerinin dağınık küresel ölçekli yapısından daha bütünleÅŸik bölgesel ölçekli bir yapıya dönüÅŸmesini teÅŸvik edebilecek nitelikte olduÄŸunu ifade eden Pekcan, “Dolayısıyla aslında Endüstri 4.0 ile baÅŸlayan üretimde bölgesel yoÄŸunlaÅŸma sürecinin, ticaret savaÅŸları ve korumacılık önlemleriyle beraber tetiklenmesi, pandemi ÅŸokuyla birlikte hız kazanmış olabileceÄŸi yönünde bir deÄŸerlendirmede bulunmak mümkün.” ifadelerini kullandı.

“BloklaÅŸma ve kamplaÅŸma gibi süreçlere taraftar deÄŸiliz”

Bakan Pekcan, özellikle ABD ve Avrupa BirliÄŸi’ndeki (AB) üreticilerde tedarikçilerin yurt içi veya yakın bölgelere alınmasına yönelik çalışmalar baÅŸlatılmasına ve yerelleÅŸmenin artırılmasına yönelik bir eÄŸilim oluÅŸtuÄŸunu belirterek, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“Hatta bunun da bir yan etkisi olarak, bölgesel bloklaÅŸmanın artabileceÄŸi, liberal ticaret politikalarının yerini korumacılığın, ülkeler arası iÅŸ birliÄŸinin yerini ise bölgeselleÅŸmenin ve milliyetçiliÄŸin alacağı ‘adalaÅŸma’ dönemine girdiÄŸimiz bile bazı uluslararası çalışmalarda dile getirilmeye baÅŸladı. Tedarik mesafelerinin ve sürelerinin kısalması, tedarikçi sayılarının artırılması, tedariklerin daha sık ve daha küçük partiler halinde yapılması, tedarik zincirlerinde bölgesel yeni aÄŸlar kurulması, yeni tedarik zinciri aÄŸlarına yönelik olarak yeni ticaret ve gümrük birliÄŸi alanları oluÅŸturulması öne çıkabilecek eÄŸilimler arasında deÄŸerlendirilmektedir. Küresel ticaretteki korumacılık maalesef yeni bir konu deÄŸil. Pandemi öncesinde, özellikle 2018 yılından itibaren ABD-Çin-AB eksenli baÅŸlayan ve küresel ekonomiyi kıskacına alan korumacılık trendi bugün de artarak etkilerini sürdürüyor. Biz Türkiye olarak her zaman adil rekabet ÅŸartları ve kurallara dayalı serbest ticaretten yana olduk. Çünkü biz kendimize ve rekabet gücümüze güveniyoruz. Dolayısıyla bloklaÅŸma ve bloklar arası kamplaÅŸma gibi süreçlere genel itibarıyla taraftar deÄŸiliz ancak elbette tüm bu senaryoları iyi irdeliyoruz ve pozisyonumuzu bu yönde alıyoruz.”

“Ticari diplomasi faaliyetlerini de etkinlikle sürdürüyoruz”

Pekcan, bölgesel ölçekte bakıldığında bugün Türkiye’nin, AB baÅŸta olmak üzere, komÅŸu ve çevre ülkelerle güçlü bir yasal iÅŸ birliÄŸi altyapısının, derinleÅŸmiÅŸ ekonomik ve ticari iliÅŸkilerinin bulunduÄŸunu belirterek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Bölgemizdeki ticaret ortaklarımızla bu iliÅŸkilerimizi yasal, teknik ve fiili olarak daha da ileri noktalara taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceÄŸiz. Bu konuda ticari diplomasi faaliyetlerimize de Bakanlık olarak ara vermeden devam ediyoruz. Göreve geliÅŸimden itibaren 164 ikili görüÅŸme gerçekleÅŸtirdik, bunların 72’si muhataplarımızla yüz yüze oldu. Bu dönemde hem AB ile Gümrük BirliÄŸinin güncellenmesi hem de çelik sektöründe uygulanan korumacılık önlemleri baÅŸta olmak üzere Bakanlık olarak 44 görüÅŸme gerçekleÅŸtirdik, bunun 32’sini ben muhataplarımla yaptım. Bu süreçte Ä°stiÅŸare Kurulu üyelerimiz yakinen biliyorlar, biz sivil toplum kuruluÅŸlarımızı Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması’nın güncellenmesi için aktif rol oynamaya davet ediyoruz. Çünkü artık AB iÅŸ dünyasının da en az Türk iÅŸ dünyası kadar Gümrük BirliÄŸi AnlaÅŸması’nın güncellenmesine ihtiyacı var. 25 yılını doldurmuÅŸ ve geçici olarak düzenlenmiÅŸ anlaÅŸma üzerinde konuÅŸuyoruz, artık bu pandemi sürecinde de ön plana çıkan dijitalleÅŸme, e-ticaret, servis ve hizmet, kamu alımlarını, tarım ürünlerini kapsamamaktadır. Bu anlaÅŸmanın güncellenmesi her iki tarafın iÅŸ dünyasının da faydasınadır.”

Bakan Pekcan, AB ve bölgesel ortaklar olmak üzere ticari diplomasi faaliyetlerini de etkinlikle sürdüklerine iÅŸaret ederek, “AB ile BirleÅŸik Krallık arasında saÄŸlanacak anlaÅŸmaya paralel bir biçimde ülkemiz ile BirleÅŸik Krallık arasında bir Serbest Ticaret AnlaÅŸması imzalanması yönünde BirleÅŸik Krallık makamları ile çalışmalarımız olumlu biçimde ilerliyor. Hatta belli bir noktaya ulaÅŸmış durumdayız. Sadece AB ile BirleÅŸik Krallık arasındaki anlaÅŸma sürecinin gecikmesi bizim onlara paralel anlaÅŸma yürüttüÄŸümüz için bu gecikmeye neden olmaktadır. Yine ‘Küresel DeÄŸer Zincirleri’ baÄŸlamında önemli konular olan AB YeÅŸil Mutabakatı Stratejisi’ni ve AB Tedarik Zinciri yasal düzenlemelerini yakından takip ettiÄŸimizi ve bu konular üzerinde çalıştığımızı da belirtmek isterim.” dedi.

“Türkiye’nin bir fırsat dalgası yaÅŸayabilme potansiyeli mevcut”

Bakan Pekcan, küresel deÄŸer zincirlerinin dönüÅŸüm sürecinde Türkiye’nin avantajlarına da dikkati çekerek, ülkenin elinin güçlü olduÄŸu söyledi. Dünya genelinde yapılan birçok çalışma ve anketin Türkiye’nin “yeni normal” olarak adlandırılan dönemde alternatif tedarikçi adayı ülkelerden biri olma potansiyeline sahip bulunduÄŸunu gösterdiÄŸini vurgulayan Pekcan, alternatif arayışları çerçevesinde Türkiye’nin, potansiyel olarak, daha avantajlı konuma geçebilecek ülkelerin başında geldiÄŸini bildirdi.

Çin’in Bir KuÅŸak Bir Yol Projesi kapsamında özellikle lojistik konusunda attığı adımları da göz ardı etmemek gerektiÄŸini ifade eden Pekcan, bu konuda hızla adımlar atacaklarını, UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanlığı ile koordinasyon halinde sadece kara yolu kotalarına baÄŸlı kalarak deÄŸil, hem demir yolu hem de Ro-Ro taşımacılığının ön plana çıkması ve ticaret ortaklıklarının yoÄŸun olduÄŸu ülkelerde Türkiye lojistik merkezlerinin kurulması yönünde çalışmalarının devam ettiÄŸini anlattı.

Pekcan, Türkiye’nin bu avantajın üstüne yeni yatırımlar ve yeni ticari ortaklıkları içeren bir fırsat dalgası yaÅŸayabilme potansiyelinin mevcut olduÄŸunu belirterek, “Türkiye’nin bu fırsat dalgasını içselleÅŸtirebilecek kapasitesi var.” diye konuÅŸtu.

Bakanlık olarak dijital ekonomiye adaptasyon konusuna büyük önem verdiklerini vurgulayan Pekcan, bu doÄŸrultuda yürüttükleri çalışmalara deÄŸindi.

Pekcan, salgın döneminde “e-Ticaret Olarak KOBÄ°’lerin Yanındayız” kampanyasını baÅŸlattıklarını hatırlatarak, “135 bin KOBÄ°’miz bu kampanyadan yararlandı 7 bin ilave iÅŸ gücü yarattık ve 3 bin 761 KOBÄ°’miz e-ticaretle tanıştı ve 1,2 milyar lira erken ödeme gerçekleÅŸtirildi.” ifadelerini kullandı.

Bakanlık projelerinin yanı sıra Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri alanında ön sıralarda yer alabilmesi için baÅŸlatılan bir projeye de dikkati çeken Pekcan, “CumhurbaÅŸkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu, CumhurbaÅŸkanlığı Yatırım Ofisi, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla toplantılar gerçekleÅŸtiriyoruz. Çalışmaları yürütmek üzere bakanlar düzeyinde ‘Yönlendirme Komitesi’ bir de ‘Program Ofisi’ oluÅŸturduk. Bu sürecin önümüzdeki günlerde Bakanlığımızın katkılarıyla daha da kurumsal bir hale geleceÄŸini öngörüyoruz.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Pompada indirim

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.