26 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Pekcan, Türkiye’nin ilk e-ticaret verilerini açıkladı:

"Ülkemizde e-ticaret hacmi 2019 yılı itibarıyla 136 milyar lira olarak gerçekleşti. 2019 yılı toplam e-ticaret tutarının yüzde 85'i yurt içi harcamalardan oluştu"
"Sektörel olarak bakıldığında, e-ticarette hava yolları sektörü 15,3 milyar lira ile ilk sırayı alırken, bu sektörü giyim, ayakkabı ve aksesuar 13,8 milyar lira, beyaz eşya ve küçük ev aletleri sektörü 13,3 milyar lirayla takip etti"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’de elektronik ticaret (e-ticaret) hacminin 2019 yılı itibarıyla 136 milyar lira olarak gerçekleÅŸtiÄŸini belirterek, “Bu senenin ilk 5 ayında, özellikle de Kovid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleÅŸti.” dedi.

Pekcan, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBÄ°S) Dijital Tanıtım Toplantısı‘nda “Elektronik Ticaret Bilgi Platformu” hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin ilk kez derlenen e-ticaret verilerini açıkladı.

Bu verilerin bundan sonra sektörle ilgili yapılabilecek tüm analizlerde temel kaynak olacağını vurgulayan Pekcan, “Veri setlerimiz gelecekte daha da çeşitlendirilerek gelişecektir.” diye konuÅŸtu.

Bakan Pekcan, ÅŸu bilgileri verdi:

“2019 yılı itibarıyla ülkemizde e-ticaret hacmi 136 milyar lira olarak gerçekleÅŸti. 2019 yılı toplam e-ticaret tutarının yüzde 85’i yurt içi harcamalardan, yüzde 9’u diÄŸer ülkelerin ülkemiz e-ticaret sitelerinden yaptığı alışveriÅŸlerden, yüzde 6’sı ise vatandaÅŸlarımızın yurt dışı sitelerden yaptığı alışveriÅŸlerden oluÅŸtu.” 

Daha önce e-ticaret hacmi verilerinin 83,5 milyar lira civarında tahmin edildiÄŸini anımsatan Pekcan, hesapların tahminlerin yaklaşık yüzde 64 üstünde çıktığını söyledi. 

Pekcan, e-ticaret hacminin 97,5 milyar lirasının (yüzde 71,5’i) kartlı ödemeler, 8,9 milyar lirasının (yüzde 6,5) kapıda ödemeler ve 29,5 milyar lirasının da havale/EFT ödemelerinden oluÅŸtuÄŸunu bildirdi.  

Sektörel verileri de paylaÅŸan Pekcan, “e-Ticarette hava yolları sektörü 15,3 milyar lira ile ilk sırayı alırken, bu sektörü giyim, ayakkabı ve aksesuar 13,8 milyar lira, beyaz eÅŸya ve küçük ev aletleri sektörü 13,3 milyar lira, seyahat sektörü 9,3 milyar lira, elektronik 8,5 milyar lira, yemek sektörü ise 5 milyar lira iÅŸlem hacmiyle takip etti.” ifadelerini kullandı. 

Hava yolları ve seyahat sektörleri kapsam dışında bırakıldığında ise e-ticaret hacminin 111,4 milyar lira olduÄŸuna dikkati çeken Pekcan, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

“SipariÅŸ sayıları bakımından kartlı iÅŸlemler içinde e-ticaretin payını analiz ettiÄŸimizde, yazılım sektörü yüzde 75 ile ilk sırayı alırken, bu sektörümüzü çiçekçiliÄŸin yüzde 62, hava yollarının yüzde 60, kitap ve derginin yüzde 51, beyaz eÅŸya ve küçük ev aletlerinin yüzde 50, elektronik sektörünün yüzde 43, seyahatin yüzde 41, araç kiralamanın yüzde 29, giyimin ise yüzde 14’lük orana sahip olduÄŸunu görüyoruz.”

1 milyar 366 milyon sipariÅŸ

Pekcan, Türkiye’de ÅŸu anda toplam 68 bin 457 iÅŸletmenin e-ticaret faaliyeti sürdürdüÄŸüne iÅŸaret ederek, iÅŸletme sayısının en fazla olduÄŸu ilin yüzde 46 ile Ä°stanbul olduÄŸunu dile getirdi.

Bunun yanında e-ticarete kayıtlı iÅŸletmelerin yüzde 84’ünün tüccar ve sanayici, yüzde 16’sının ise esnaf iÅŸletmesi olduÄŸunu belirten Pekcan, e-ticaret yoluyla gerçekleÅŸen alışveriÅŸlerin yüzde 36’sını Ä°stanbul, yüzde 9’unu Ankara, yüzde 6’sını ise Ä°zmir’de yaÅŸayan vatandaÅŸların yaptığını bildirdi.

Pekcan, ödeme ÅŸekilleri açısından bakıldığında internetten kartlı, kapıda ödeme ve havale/EFT kapsamında toplam 1 milyar 366 milyon sipariÅŸ verildiÄŸini aktararak, ÅŸunları kaydetti:

“Kartlı ödemelerde 532 milyon sipariÅŸ, kapıda ödemede 176 milyon sipariÅŸ, havale/EFT’de 657 milyon sipariÅŸ gerçekleÅŸmiÅŸtir. Toplam 136 milyar lira olarak gerçekleÅŸen e-ticaret hacmi bakımından deÄŸerlendirildiÄŸinde, bu sipariÅŸlerin ortalama sepet tutarı 99,5 lirayı bulmuÅŸtur. Bu tutar kartlı ödemelerde 183 lira, kapıda ödemede ise 50 lira olarak karşımıza çıkarken, sektörel olarak hava yollarında 874 lira, giyimde 160 lira, seyahatte 174 lira, elektronikte 126 lira, yemek sektöründe 34 lira, kitap ve dergide 64 lira, çiçekçilikte 82 liradır.”

Her 4 alışverişten biri taksitli

Bakan Pekcan, e-ticaret harcamalarından yüzde 76’sının peşin ödeme yapılarak, yüzde 24’ünün ise taksitli gerçekleştiÄŸini ifade ederek, “Dönemsel olarak satışlara baktığımızda, en yüksek e-ticaret satışlarının kasım ayında gerçekleÅŸtiÄŸini görüyoruz. Bunun e-ticaret sitelerimizin indirim ve kampanyalarının yapıldığı dönem olduÄŸunu tahmin ediyoruz. En düÅŸük e-ticaretin de Ramazan ve Kurban Bayramı arifelerinde gerçekleÅŸtiÄŸini görüyoruz. e-Ticaretin haftanın ilk günlerinde daha yüksek seyrettiği, haftanın son günlerine doğru gelindiğinde ise düşüş gösterdiği gözlenmiştir.” dedi.

“Kovid-19 döneminde e-ticaret yoluyla gıda alışveriÅŸleri 6 kat arttı”

2019 verilerinin yanı sıra henüz iÅŸlenmemiÅŸ 2020 yılının 5 aylık dönemine iliÅŸkin verileri de açıklayan Pekcan, ÅŸunları kaydetti:

“Bu senenin ilk 5 ayında, özellikle de Kovid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleÅŸti. İlk 5 ayda, kartlı işlemlerde en fazla artış gösteren sektörler, yüzde 75 artışla beyaz eşya ve ev aletleri, yüzde 43 artışla giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 53 artışla elektronik sektörü, yüzde 95 artışla yazılım sektörü, yüzde 400’ün üzerinde artışla gıda-süpermarket gibi sektörler dikkati çekti. Buna karşın ilk 5 ayda, araç kiralama (yüzde 8), hava yolları (yüzde 40), seyahat-taşımacılık (yüzde 47) ve eğlence-sanat (yüzde 16) gibi sektörlerde geçen sene ilk 5 aya göre düşüş göze çarptı. Özellikle Kovid-19 sürecini kapsayan mart-nisan-mayıs aylarının toplamına bakıldığı zaman, geçen seneye göre e-ticaret kanalıyla gıda-süpermarket harcamalarında 6 kattan fazla, kimyasallarda 2,5 kat, beyaz eşyada 2 kat, bebek bakım harcamalarında 2 kat artış yaşandı. Söz konusu 3 ayda konaklamada yüzde 80, seyahat-taşımacılıkta yüzde 77, hava yollarında yüzde 75 düşüş görüldü.”

Bakan Pekcan, periyodik güncellemelerle söz konusu istatistiklerin yayınlanacağına dikkati çekerek, gelecek dönemde verileri daha da derinleştireceklerini söyledi. 

Bu verilerin uluslararası nitelikli diğer verilerle kıyaslama imkanı sunacağını vurgulayan Pekcan, aynı zamanda e-ticaret sektörünün gelişimini yakından takip etme ve buna göre politika önceliklerini belirleme fırsatı sağlayacağını da sözlerine ekledi. 

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Almanya’da Kovid-19 salgınında ikinci dalga endiÅŸesi artıyor

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.