19 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Soylu’dan ‘fay yasası’ açıklaması

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'de bir Fay Yasası çıkması zaruretini değerlendirdiklerini ve bir çalışma ekibi oluşturduklarını söyledi.

Bakan Soylu, AFAD Afet ve Acil Durum Ä°l MüdürlüÄŸünde düzenlenen “Ä°stanbul Afet Koordinasyon ve DeÄŸerlendirme Toplantısı”nda yaptığı konuÅŸmada, 17 AÄŸustos 1999’da Ä°stanbul, Yalova, Gölcük, Karamürsel, Sakarya ve Kocaeli’nde etkili olan “Marmara Depremi”nin, afetlere bakışta bir milat olduÄŸunu söyledi.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın 2002’de baÅŸlattığı ve bugün de devam eden, Türkiye’nin afet öncesi, anı ve sonrası yapılması gerekenler konusundaki stratejisi ve vizyonunun, çalışmalara yön verdiÄŸini dile getiren Soylu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“17 AÄŸustos 1999 nasıl bizim afetler ve deprem konusunda aldığımız bir milatsa yine geçmiÅŸ dönemlerde yaÅŸadığımız Van depremi de bir devletin müdahale birimlerinin bir afette, depremde neler yapması lazım geldiÄŸi konusundaki önemli bir milattır. Devlet yöneticilerinin, kurumlarımızın atacağı adımların, ödevlerinin, vatandaşımızı yalnız bırakmamanın ve daha sonra iyileÅŸtirme ve rehabilitasyon çalışmalarının nasıl yapılacağının, nasıl zamanında yetiÅŸtirileceÄŸinin temel bir örneÄŸidir. Sürekli iyileÅŸtirerek götürmek zorunda olduÄŸumuz örnektir. Bu örnekleri ilgili kurumlar en iyi noktaya taşımak görevindedir.”

“Fay Yasası çıkması zaruretini hep beraber deÄŸerlendirdik”

17 AÄŸustos Marmara Depremi’nin 21. yılında bu haftayı depreme ve Afetlere Hazırlık Haftası olarak deÄŸerlendirdiklerini ifade eden Soylu, ÅŸunları söyledi:

“Dün ilk kez Türkiye’de yeni bir platformu topladık. O da hem sivil toplum kuruluÅŸlarından hem üniversitelerden hem meslek odaları ve meslek kuruluÅŸlarından hem kamu kurum ve kuruluÅŸlarının ilgili olanlarından oluÅŸan Türkiye Afet Risk Azaltma Platformu’nu topladık. Orada da kendimize bir takım hedefler ortaya koyduk. Biliyorsunuz bundan bir ay önce de Danışma Kurulumuzu toplamıştık. Danışma Kurulunda da iki temeli ortaya koyduk, daha doÄŸrusu gerekliliÄŸini, tavsiyesini ortaya koyduk. Bunlardan bir tanesi Türkiye’de bir Fay Yasası çıkması zaruretini hep beraber deÄŸerlendirdik ve bu konuda bir çalışma ekibi oluÅŸturduk. Türkiye Büyük Millet Meclisi ile beraber ona nasıl bir ÅŸey sunabiliriz, bizim neye ihtiyacımız var, Fay Yasası itibarıyla ne murad ediyoruz, ne ortaya koymaya çalışıyoruz, Ä°l Afet Risk Azaltma Planlarıyla Fay Yasası’nı bütünleÅŸtirmenin nasıl bir önemi var, bunu bir ÅŸekilde ortaya koyacağız.”

“Ev ödevimizi en iyi ÅŸekilde yapma sorumluluÄŸunu taşıyoruz”

Bakan Süleyman Soylu, afet öncesi, sırası ve afet sonrası neler yapılabileceÄŸine yönelik çalışmaların da “ev ödevleri” olduÄŸunu vurgulayarak, “Biz bu ev ödevimizi en iyi ÅŸekilde yapma sorumluluÄŸunu taşıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin sadece bir deprem coÄŸrafyası olmadığını, sel, çığ, heyelan ve hortumların da meydana geldiÄŸini hatırlatan Soylu, bu coÄŸrafyada fiziki tedbirler kadar eÄŸitim ve farkındalığın da önemli olduÄŸunun altını çizdi. Özellikle afet eÄŸitiminin birincil hedefleri olduÄŸunu kaydeden Soylu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“Ä°ki konuda çok yaygın bir eÄŸitim ortaya koymaya çalışacaktık ama salgın bize müsade etmedi. Bunlardan bir tanesi uyuÅŸturucuydu. Türkiye’de uyuÅŸturucu ve anneler konusunda iyi bir hazırlığımız vardı. Önümüzdeki günlerde inÅŸallah baÅŸlatmayı planlıyoruz. Geçen sene trafik konusunda çok baÅŸarılı bir eÄŸitim senesi geçirdik, onu devam ettireceÄŸiz. Ama afet konusu bizim açımızdan büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü bu, hep birlikte saÄŸlanabilecek bir meseledir.”

“Ä°stanbul’daki uygulama örneklerini diÄŸer iller için baz kabul ediyoruz”

Bakan Soylu, afetler konusunda ulusal ölçekte 28, Ä°stanbul ölçeÄŸinde 26 çalışma grubu bulunduÄŸunu kaydetti. Sadece Ä°stanbul’daki bu grupların, geçen yıl depremin meydana geldiÄŸi 29 Eylül’den bu yana kendi aralarında ve birbirleriyle 450’yi aÅŸkın toplantı gerçekleÅŸtirdiÄŸine deÄŸinen Soylu, bu toplantıların amacının, koordinasyon ve eksiklerin belirlenmesi olduÄŸunu bildirdi.

Ä°stanbul’da alınacak kararları bir “laboratuvar” olarak gördüÄŸünü dile getiren Soylu, buradaki iyi uygulama örneklerini Türkiye’nin diÄŸer illeri için “baz” kabul ettiklerini anlattı. Ä°letiÅŸimden toplanma ve barınma alanlarına kadar çalışma gruplarının ortaya koyacağı örnek sürecin Türkiye’ye örnek olacağını anlatan Bakan Soylu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Türkiye Afet Müdahale Planı’nda ÅŸu ana kadar Ä°stanbul’da haberleÅŸme ki ilk toplantımızda çok önemli kararlar aldık, çok da iyi bir noktaya geldik. Pazartesi vatandaşımıza afetle ilgili attığımız ilk mesajda buna da ehemmiyet verdik. Vatandaşımızdan bir ricada bulunduk. Bugünkü ana meselelerden bir tanesi de bu. Birinci ricamız ÅŸuydu: ‘Ne olursunuz o gün cep telefonundaki hatlarınızı kullanmayın. Ä°nternet tabanlı konuÅŸun veya mesaj atın.’ Her gün deprem olacak diye bekliyoruz. Bu, benim için bir sorumluluktur. Buna hazırlık yapmamız gerekir. Ne zaman olacağını biliyor muyuz? Hayır. Onun için bizim sorumluluÄŸumuz her an olabilecekmiÅŸ gibi hazır olmaktır. Bu konuda Türkiye’de çok adımlar atıldı.”

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın liderliÄŸinde Ä°stanbul’da 1300’ün üzerinde hastane, kaymakamlık, emniyet müdürlüÄŸü, okul gibi birçok kamu binası, köprüler, yollar ve viyadüklerin revize edildiÄŸini belirten Soylu, “2006 yılından itibaren bugünkü deÄŸerle 11 milyar liranın üzerinde bir yatırım yapıldı.” dedi. 

Ä°stanbul’da 2000 yılından önce yapılmış okul envanterinin yüzde 92’sinin ya tamamen yıkıldığını ya da güçlendirildiÄŸini aktaran Soylu, “Bu Türkiye’nin attığı adımların hem akışının hem felsefesinin hem de bu konuya verdiÄŸimiz önemin temel bir göstergesidir. Bu bir Türkiye politikasıdır ve Sayın CumhurbaÅŸkanımızın liderliÄŸinde bu Türkiye politikası tam anlamıyla uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Biz görevimizi yerine getirmekle sorumluyuz”

Soylu, ülkenin bir bakanı olarak bazı kurumların kendileriyle baÄŸdaÅŸmayacak açıklamalarına da üzüldüÄŸünü dile getirerek, “Televizyonlara çıkaranlara da üzülüyorum. Bu bir sorumluluk. Burada sadece biz deÄŸil ki bütün kurumlar, vatandaşımız, her birimiz sorumlu. Biz görevimizi yerine getirmekle sorumluyuz. BaÅŸka türlü haberlerde yapabileceÄŸiniz yanlışın telafisi olabilir ama AFAD, deprem gibi meselelerde yanlış bir haberin telafisi olamaz. Milletimizin kafasında bu konuda istifham bırakmak son derece haksızlık oluÅŸturur.” dedi.

Çalışma grupları bittikten sonra, bölge bölge muhtarlarla da toplantı yapacaklarını belirten Soylu, Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odasından bir kiÅŸinin yaptığı açıklamaları hatırlatarak, “Bir televizyon kanalımız döndürüp döndürüp veriyor, ‘Efendim, toplanma merkezleri olarak Türkiye’de 18 bin toplanma merkezi söylüyorlar. 18 bin toplanma merkezi var ama bunlar ayakta durulabilecek yerler bile deÄŸil. Ä°stanbul zaten hak getire. Bunların yaÅŸanabilecek yerler olması lazım.’ diyor. ‘Bunlar barınma merkezleri deÄŸil.’ diyor. Bu daha sorumsuz bir ifade.” diye konuÅŸtu. 

Bakan Soylu, afet konusunda haberleÅŸme, saÄŸlık, ulaşım alt yapı, güvenlik ve trafik, enerji, tahliye yerleÅŸtirme ve planlama, yangın, barınma, beslenme, hasar tespit, zarar tespit, enkaz kaldırma, defin, çalışma grupları lojistiÄŸi, arama kurtarma, gıda, tarım ve hayvancılık, alt yapı, ulaşım gibi birçok çalışma grubu olduÄŸunun altını çizdi.

Deprem olduÄŸunda vatandaÅŸların özel araçlarını kullanmalarının da “yapabilecekleri en kötü tercih” olacağını vurgulayan Soylu, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

“VatandaÅŸlarımıza attığımız mesajların bir tanesinde bu var, ‘Özel arabalarınıza binip, trafiÄŸi tıkatırsanız ne ambulanslar ne arama kurtarma ekiplerimiz ne de acil müdahale ekiplerimiz yerlerine ulaÅŸabilirler. Ä°stanbul’u tamamen kilitleriz. Burada da güvenlik ve trafik ile ilgili grubumuzla ÅŸimdi bu çalışmayı yapıyoruz. Yapılacak iÅŸ bellidir. O Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odasındaki kiÅŸinin ÅŸunu söylemesini arzu ederdim: ‘Depremle karşı karşıya kaldığınız zaman hemen toplanma alanlarına, size bildirilen, e-devlette yayımlanan, mahalle muhtarınızın size bildirdiÄŸi, mahallenizde iÅŸaretli alana gidiniz.’ Sonrası bize ait. Biz oradan barınma alanlarına götüreceÄŸiz.” diye konuÅŸtu.

Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu, çadır veya konteyner kentlerden oluÅŸan “geçici” barınma alanları olduÄŸunu, ayrıca okullar, yurtlar ve spor salonlarının da barınma alanı olduÄŸunu kaydetti.

“Ä°deolojik tartışmaları afet meselesinin üzerine oturtmak insafla baÄŸdaÅŸamaz”

“Ä°nÅŸaat Mühendisleri Odasına bu iÅŸte belki de en az yetkinliÄŸi olan birisi olarak benim ders vermem lazım veya kendi arkadaÅŸları, ‘Ya ayıp ediyorsun. Bu meseleyi de böyle anlatma.’ demesi lazım.” diyen Soylu, ÅŸunları söyledi:

“Ne olursunuz odalarımızı ideolojinin bir parçası haline getirmeyelim. Siyasal mücadelenizi verecekseniz, baÅŸka alanda veriniz, biz ona da varız. Ama burası ideolojinin alanı deÄŸildir. Burası insan hayatı kurtarma ve idame ettirmek için gayret sarf etmenin alanıdır. Size de ihtiyacımız var. Milletimizin kafasını bulandırmayınız, yanlış yönlendirmeyiniz. Derdim olduÄŸu için söylüyorum. Burada böyle bir hakkı yok kimsenin. EksikliÄŸimiz olabilir mi? Muhakkak vardır. Åžu anda da onlarca eksikliÄŸimiz vardır. EksikliÄŸimizi kamuoyunda alenen söylemeniz bile başımızın üstünedir. Biz bunu eleÅŸtiri olarak kabul eder, düzeltmeye çalışırız. Ama kamuoyunu yanlış bilgilendirmek hele bu tip bir konuda son derece yanlış. Åžunu söyleyebilirsiniz; ‘Ä°stanbul’un, Türkiye’nin kapasitesine göre toplanma alanlarında ÅŸu kadar sayınız eksiktir veya fazladır. Teknik olarak barınma alanlarında ÅŸunu eksik yapıyorsunuz.’ Bunları deÄŸerlendiririz ama ne olursunuz ideolojik tartışmaları, afet meselesinin üzerine oturtmak insafla vicdanla baÄŸdaÅŸamaz.”

Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu’nun konuÅŸmasının ardından basına kapalı devam eden toplantıda, AFAD Ä°l Müdürü Gökhan Yılmaz genel durum deÄŸerlendirmesi, Ä°l Emniyet Müdür Yardımcısı Zafer Baybaba ise Güvenlik ve Trafik Çalışma Grubu’nun trafik sunumunu yapacak.

Toplantıya, Ä°çiÅŸleri Bakan Yardımcısı Ä°smail Çataklı, Ä°stanbul Valisi Ali Yerlikaya ve AFAD BaÅŸkanı Mehmet GüllüoÄŸlu da katıldı.

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Leylekler göç yolunda

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.