24 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

Bakan Turhan’dan GSM operatörlerine ‘kapasite artırma’ talimatı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, "Tüm GSM operatörleriyle görüşülerek iletişim altyapısında kapasitenin artırılması dahil ne gerekiyorsa yapılması talimatı verildi. 3 operatörün aynı anda haberleşme kapasitesi 175 milyona çıkarılacak." dedi.

UlaÅŸtırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin deprem kuÅŸağında olması nedeniyle depremle yaÅŸamanın öÄŸrenilmesi ve olası sarsıntılara her an hazırlıklı olunması gerektiÄŸini ifade etti.

Bu nedenle her tüneli, köprüyü, yapıyı deprem faktörünü ön planda tutarak yaptıklarını anlatan Turhan, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri gibi dev yapıların her türlü rüzgar etkisine dirençli inÅŸa edilmesinin yanı sıra çok ÅŸiddetli depremlere dayanıklı yapıldıklarını da söyledi.

Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprülerinin yaklaşık 2 bin 500 yılda bir meydana gelebilecek çok ÅŸiddetli depremde bile ayakta kalarak, servis verebilecek ÅŸekilde tasarlanarak yapıldığının altını çizen Turhan, 15 Temmuz Åžehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ise güncel ÅŸartnamelere göre yapılan sismik ve yapısal güçlendirme çalışmalarıyla Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim köprüleriyle eÅŸdeÄŸer sismik dayanıklılığa ulaÅŸtırıldığını kaydetti.

Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprülerinin tasarımı için Kuzey Marmara ve Karadeniz’deki fay hatlarının tetkik edildiÄŸini aktaran Turhan, “Köprünün sismik zarar analizi olasılıkları belirleme çalışmaları, lineer olmayan zemin tepkisi analizleri, fay deplasman olasılığı zarar analizleri de yapılmıştır. Ayrıca sismik etkilerin azaltılması için özel mesnet tasarımları yapılmıştır.” dedi. 

“Köprülerimiz Marmara Denizi merkezli depremlere dayanıklı”

Turhan, 15 Temmuz Åžehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin ise sismik olarak güçlendirildiÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Yine 2 bin 475 yılda bir meydana gelebilecek depreme dayanıklı olacak ÅŸekilde mesnet oturma tabanın geniÅŸletilmesi, düÅŸmeyi önleyici kablo montajı, mevcut mesnetlerin deÄŸiÅŸtirilmesi, mevcut genleÅŸme derzlerinin deÄŸiÅŸtirilmesi, tabliye kule çarpışması durumunda olası hasarı önlemek için kule içerisinden takviye iÅŸleri yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün büyük onarımı ve yapısal takviyesi iÅŸi kapsamında da askı halatlarının deÄŸiÅŸtirilmesi, kulelerin güçlendirme iÅŸleri, kutu kiriÅŸ uç diyaframlarının güçlendirilmesi, pandül mesnetlerin deÄŸiÅŸtirilmesi, ana kablo kelepçelerinin deÄŸiÅŸtirilmesi, askı plakalarının deÄŸiÅŸtirilmesi, ana kablo sargı sisteminin yenilenmesi ve muayenesi baÅŸta olmak üzere gerekli tüm çalışmalar gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Kısacası tüm köprülerimiz, Marmara Denizi merkezli gerçekleÅŸen ve öngörülen olası depremlerde oluÅŸacak riskleri karşılayacak performans ve dayanıma sahip yapılardır.”

Marmara Denizi’nin altından geçen Avrasya ve Marmaray tünelleri gibi dev projelerin de Ä°stanbul’da yaÅŸanabilecek muhtemel depremde en güvenli yerlerden biri olacak ÅŸekilde inÅŸa edildiÄŸine dikkati çeken Turhan, “Avrasya Tüneli, deprem yükleri, tsunami etkileri ve sıvılaÅŸma düÅŸünülerek en son uluslararası standartlara göre tasarımı ve imalatı yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Turhan, tünelin, Kuzey Anadolu fayında olabilecek 7,5 ÅŸiddetinde depreme göre iki adet sismik contayla inÅŸasının gerçekleÅŸtirildiÄŸini anlatarak, boÄŸaz altında inÅŸa edilen sistemin, Ä°stanbul’da 500 yılda bir olabilecek ÅŸiddetteki depremde bile hiç hasarsız hizmete devam edebileceÄŸini vurguladı.

Kurulan Yapı SaÄŸlığı Ä°zleme Sistemi ile tünel boyunca 9 adet ivme ölçer, sismik baÄŸlantı noktalarında 3’er noktada 3 boyutta izleme yapan 18 yer deÄŸiÅŸtirme sensörünün konumlandırıldığını ifade eden Turhan, devreye alınan söz konusu sensörlerin, 7 gün 24 saat Avrasya Tüneli Kontrol Merkezi’nden izlendiÄŸini söyledi.

“Marmaray’da batırma tüp tünele erken uyarı sistemi kuruldu”

Marmaray Tüp Tüneli’nin bugüne kadar dünya üzerinde inÅŸa edilen en derin sualtı tüneli ve aktif jeolojik fay hattına yakın olması nedeniyle depreme dayanıklılık bakımından son derece katı ölçütler gözetilerek tasarlandığını dile getiren Turhan, ÅŸöyle devam etti:

“Marmaray 7,5 büyüklüÄŸündeki depremden sıfır güvenlik riski, minimum iÅŸlev yitirme, batırma tünel ve birleÅŸimlerinde su sızdırmazlığı korunarak çıkması hedefiyle inÅŸa edildi. Tüp tünelde segmentler arası her bir birleÅŸim noktasında yük aktarımını en aza indirmek ve iki yapıyı sismik olarak izole etmek amacıyla esnek deprem derzleri inÅŸa edildi. Marmaray’da batırma tüp tünele erken uyarı sistemi de kuruldu. Söz konusu sistem, tünel dışındaki trenlerin depremde ve deprem sonrasında tünele girmelerini engellemek, tünel içindeki trenlerin de güvenli yere çekilmesini saÄŸlamak amacıyla kuruldu. Tsunami dalgalarına karşı istasyonların giriÅŸ yapıları 1,5 metre yükseltildi. Avrasya Tüneli’nde olduÄŸu gibi Marmaray’da da sismik hareketleri algılayan izleme sistemleri yani 26 ivme ölçer, 13 inklinometre ve 6 adet 3 boyutlu yer deÄŸiÅŸtirme sensörü, Kandilli Erken Uyarı Sistemi ile baÄŸlantılı Tren Merkezi Kontrol Sistemi mevcuttur.”

“Afet ve acil durumlarda ulusal düzey haberleÅŸme planı kullanılıyor”

Bakan Turhan, haberleÅŸme altyapıyla ilgili her türlü hazırlıkların yapıldığını ve yapılmaya devam edildiÄŸini belirterek, afet ve acil durumlarda haberleÅŸme altyapılarının devamlılığının saÄŸlanması amacıyla çözüm ortaklarıyla gerçekleÅŸtirilen koordinasyonda ulusal düzey haberleÅŸme planının kullanıldığını söyledi.

Acil durumlarda GSM kapsamının bulunmadığı coÄŸrafi alanlarda haberleÅŸmenin saÄŸlanabilmesi ve gerektiÄŸinde kullanılması amacıyla 40 bölgede transmisyonlu uydu üzerinden saÄŸlanabilen roaming özellikli, GSM iÅŸletmecilerine ait mobil baz istasyonlarının ilgili valiliklerin sevk ve idaresinde kullanılmak üzere Aralık 2014’ten itibaren konuÅŸlandırıldığını anlatan Turhan, “Bu mobil baz istasyonları deprem, sel, çığ gibi afet ve acil durumlarda haberleÅŸmenin aksamaması ve ilave kapasite saÄŸlanması amacıyla sahada fiilen kullanılmaktadır. Ayrıca afet ve acil durum haberleÅŸmesine yönelik 723 uydu telefonu alındı ve 55 uydu terminali kuruldu.” bilgisini paylaÅŸtı.

“Aynı anda haberleÅŸme kapasitesi 175 milyona çıkarılacak”

Bakan Turhan, 26 Eylül’de Ä°stanbul’da yaÅŸanan deprem sonrasında, hem Ä°stanbul’a hem de Marmara Bölgesi’ne yönelik çok yoÄŸun çapta arama trafiÄŸi yaÅŸandığını anımsatarak, ÅŸunları kaydetti:

“Depremin, bir GSM operatörümüzün teknoloji altyapısını yenileme çalışmaları devam ederken yaÅŸanması sebebiyle kısa süreliÄŸine eriÅŸim sıkıntısı yaÅŸandı. Ancak ÅŸunu belirtmek isteriz ki söz konusu doÄŸal afet durumlarında sadece ülkemizde deÄŸil, tüm dünyada bu tür kesintiler yaÅŸanmaktadır. Buna karşın tüm GSM operatörleriyle görüÅŸülerek iletiÅŸim altyapısının her türlü duruma hazırlıklı olunması noktasında, kapasitenin artırılması dahil ne gerekiyorsa yapılması talimatı da verildi. 3 operatörün toplam 118 milyon kiÅŸinin aynı anda haberleÅŸme kapasitesi var. Bu kapasite 175 milyona çıkarılacak. Kısa süre içinde bu kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.”

AA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Market fiyatlarını karşılaştırmada mobil dönem

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.