14 Mart 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, “gıda etiket yönetmeliÄŸinde” deÄŸiÅŸikliÄŸe gidiyor. Hazırlanan taslaÄŸa göre, gıda etiketlerinde yanıltıcı ifade, isim ve görseller kullanılamayacak.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, 3’üncü Tarım Orman Åžurası’nda alınan “gıda okuryazarlığının artırılması ve tüketicilerin doÄŸru bilgilendirilmesi” kararları doÄŸrultusunda çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Bu kapsamda Bakanlığın hazırladığı Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme YönetmeliÄŸinde deÄŸiÅŸiklik öngören taslak, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün internet sitesinde görüşe açıldı.
Yönetmelik değişikliği konusunda, ilgili bakanlıklar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sektör ve tüketici temsilcileri gibi tüm paydaşlar görüşünü bir ay içinde bildirebilecek.
Taslak, görüşlerin alınmasının ardından oluşturulan alt komisyonda değerlendirilecek ve daha sonra Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda ele alınacak.
Komisyonda son ÅŸekli verilecek olan düzenleme, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin onayının ardından Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Taslak düzenlemeye göre, gıda etiketlerinde yanıltıcı ifadeler, isimler, görseller kullanılamayacak.
Gıdanın adı ve içindekiler bilgisi (bileşenler listesi) mevcut düzenlemeye göre ambalajın boyutuna bağlı olarak 2,5 kat daha büyük yazılacak.
Bir ambalajın en geniÅŸ yüzeyinde markanın en büyük yazıldığı alan “temel görüş alanı” olarak belirlendi. Gıdanın adının temel görüş alanında da yazılması zorunlu olacak.
Birbirine benzeyen ve tüketiciler tarafından benzer gıdalarla karıştırılabilecek gıdalarda yanıltıcı görsel, isim ve ifade kullanılmayacak.
Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek birbirine benzeyen gıdalarda gıdanın adı etiket üzerinde markanın geçtiği her yerde, gıdanın markasının hemen yanında veya altında gıdanın markası ile aynı punto büyüklüğünde yazılacak.
Üretiminde meyve veya sebze yerine sadece aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde aroma verici ile ilgili görsel bulunamayacak. Gıdanın adında aromalı olduÄŸu “… aromalı” ifadesi kullanılacak ve gıdanın adının geçtiÄŸi her yerde en az 3 milimetre olacak ÅŸekilde yer alacak.
Tüketiciler tarafından karıştırılabilecek birbirine benzeyen gıdalarda, özelliklerini taşımadığı bir gıdanın adı kullanılarak, “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” gibi ifadeler kullanılamayacak.
Bir gıda bileşeninin görselinin etikette veya ürün adında yer alması durumunda görselin olduğu her yerde veya ürün adının yanında veya altında o bileşenin miktarı en az 3 milimetre olacak şekilde yer alacak.
Tatlandırıcı içeren gıdalarda “tatlandırıcı içerir” veya “tatlandırıcılı” ifadesi temel görüş alanında gıdanın adının yanında veya altında en az 3 milimetre olacak ÅŸekilde yazılacak.
AA
Dolar ne kadar?
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
KuÅŸadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
İlaç fiyatlarına yüzde 6 zam
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
MSB: İran’dan üçüncü füze engellendi
İstihdam desteğinde 250 çalışan sayısı sınırı kaldırıldı
Mersin’de İngiliz yarış atı kavurma yapıldı
Tokat 5.5 büyüklüğünde depremle sallandı
İlber Ortaylı entübe edildi
KuÅŸadası Belediyesi’ne operasyon
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Milli Savunma Bakanlığı’ndan S-400 açıklaması
İlaç fiyatlarına yüzde 6 zam
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan