23 Aralık 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi (TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar, sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kısa, orta, uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmesi gerektiÄŸini belirterek, “Kaynakların verimli kullanılabilmesi için su ürünleri eÄŸitim merkezleri kurulmalı, yetiÅŸtiricilik, avcılık ve Ar-Ge çalışmaları daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir.” ifadesini kullandı.
Bayraktar, 1 Eylül’de baÅŸlayacak av sezonuna iliÅŸkin yaptığı yazılı açıklamada, balıkçıların verimli bir sezon geçirmelerini diledi.
Türkiye’nin uzun sahil ÅŸeridi, yaygın iç suları ve nehirleriyle önemli balıkçılık kaynaklarına sahip olduÄŸuna iÅŸaret eden Bayraktar, “Ancak üç tarafı denizlerle çevrili, 8 bin 333 kilometrelik kıyı ÅŸeridine sahip olan ülkemizde su ürünleri sektöründe mevcut potansiyelin tam olarak deÄŸerlendirdiÄŸini söylemek mümkün deÄŸil.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, su ürünleri üretimine iliÅŸkin istatistiklere deÄŸinerek, 2020’de yıllık bazda yüzde 6,1 azalışla 785 bin 811 ton üretim gerçekleÅŸtiÄŸi, toplam üretimin yüzde 46,3’ünün avcılık, yüzde 53,6’sının yetiÅŸtiricilik yoluyla elde edildiÄŸi bilgisini verdi.
Su ürünleri avcılığının 2010’da 485 bin 939 ton olduÄŸunu ancak bu rakamın 2020’de yüzde 25 azaldığını belirten Bayraktar, ÅŸunları kaydetti:
“Avcılık yoluyla yapılan toplam üretim 364 bin 400 ton, yetiÅŸtiricilik üretimi de 421 bin 411 ton olarak gerçekleÅŸti. Su ürünleri avcılık üretimi 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 23,2 azalırken, yetiÅŸtiricilik yüzde 4,8 artış gösterdi. 2020’de deniz balıklarının türlerine göre dağılımı incelendiÄŸinde, hamsi balığı 171 bin 253 ton ve yüzde 58,6 payla en yüksek miktarda avlanan balık olmuÅŸtur. Hamsi balığını 26 bin 804 ton ile çaça ve 22 bin 743 ton ile sardalya takip etmektedir.”
– “KiÅŸi başına tüketim dünya ortalamasının üzerine çıkarılmalı”
Bayraktar, Türkiye’de kiÅŸin başına düşen su ürünleri tüketiminin dünya ortalamasının altında olduÄŸuna dikkati çekerek, ÅŸu ifadeleri kullandı:
“2020 yılında hamsi avcılığı da bir önceki yıla göre yüzde 37,7 azaldı. Aynı yıl kiÅŸi başına balık tüketimimiz 6,2 kilogramdan 6,7 kilograma çıkarak yüzde 8 arttı ancak ülkemizde kiÅŸi başı su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının altında. Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluÅŸturularak, sürdürülebilir balıkçılığın saÄŸlanması gerekir. Tüketimin artırılması için baÅŸta fiyat istikrarı saÄŸlanmalı, eÄŸitim ve tanıtım çalışmaları yaygınlaÅŸtırılmalıdır. Hayvansal protein temininde önemli yeri olan balık avcılığının çevreye olumsuz etkilerinin en düşük seviyelerde tutulması önemlidir. Çünkü ekosistemdeki tahribatlar gelecek nesillerin refahını tehlikeye sokmaktadır.”
Türkiye’de su ürünleri avcılığının kıyı balıkçılığına dayandığını hatırlatan Bayraktar, altyapı yetersizliÄŸi nedeniyle açık deniz balıkçılığı yapılamadığını ve av baskısının kıyı sularda yoÄŸunlaÅŸtığını bildirdi.
Bayraktar, son yıllarda avcılık üretim miktarının azaldığına iÅŸaret ederek, “Sektörün geleceÄŸi açısından sürdürülebilir avcılığın saÄŸlanması ÅŸarttır. Bu amaçla stokları koruyucu ve geliÅŸtirici yönde çalışmaların ve araÅŸtırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarına öncelik verilmesi gerekir.” deÄŸerlendirmesinde bulundu.
– “Kurallara uyulmalı”
Su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliği için avcıların kurallara uyması gerektiğinin de altını çizen Bayraktar, şunları kaydetti:
“Denizlerde ve iç sularda yapılacak ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığına yönelik düzenlemeleri içeren tebliÄŸlerle Tarım ve Orman Bakanlığı bu konuda önemli çalışmalar yapmıştır. Su ürünleri avcılığında yer, zaman, tür, boy, ışık kullanımı ve avlanma mesafesi gibi getirilen yasaklar ve kontroller su ürünleri üretiminin sürdürülebilirliÄŸi açısından büyük önem taşımaktadır.”
Bayraktar, su ürünlerine yönelik mevzuatlarda düzenleme yapılması çağrısında bulunarak, balıkçıların av yasaklarına ve tebliğle getirilen düzenlemelere uymasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Sürdürülebilir su ürünleri üretimi için gerekli stratejilerle kısa, orta, uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken Bayraktar, şu değerlendirmelere yer verdi:
“Kaynakların verimli kullanılabilmesi için su ürünleri eÄŸitim merkezleri kurulmalı, yetiÅŸtiricilik, avcılık ve Ar-Ge çalışmaları daha fazla desteklenmeli, sektörde örgütlenme yapısı mutlaka güçlendirilmelidir. Balıkçılık sektöründe ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve, paketleme ve iÅŸleme tesislerinin sayılarının artırılması sektöre ekonomik katkı saÄŸlayacaktır.”
Bayraktar, yeni avlanma döneminin bol ve bereketli kazançlar getirmesi dileğinde bulundu.
AA
Küba’dan kripto para adımı
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
Gümrükteki rüşvet ağı deşifre oldu, 91 şüpheli tutuklandı
Konteyner yüklü gemi yan yattı
E-ticaret’te stopaj oranı yüzde 1 olarak belirlendi
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için yeni adım
Çarşı’ davasında tüm sanıklara beraat
Otomobil devleri birleÅŸiyor
Eski tip kimlikle tapuda işlem yapılamayacak
İdari para cezaları yılbaşından itibaren artırılacak
Dikkat! Kartınız bloke olacak Bu şifreler artık yasak
Kabine toplanacak: Bakan Işıkhan asgari ücret sunumu yapacak
Gümrükteki rüşvet ağı deşifre oldu, 91 şüpheli tutuklandı
Konteyner yüklü gemi yan yattı
E-ticaret’te stopaj oranı yüzde 1 olarak belirlendi
Suriyelilerin ülkelerine dönüşü için yeni adım