13 Nisan 2026 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
Bankaların, ihtiyari olarak kredilerde bir borcun temerrüdü nedeniyle donuk alacak sınıfına dahil edilmesine ilişkin eşik 100 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK), Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan, kredilerin sınıflandırılması ve bunlar için ayrılacak karşılıklara ilişkin esasları belirleyen yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı.
TÜKETİCİ KREDİLERİNDE EŞİK 500 TL OLDU
Buna göre, bir borçludan olan 2 bin 500 TL ve altındaki toplam alacak tutarının donuk alacak olarak sınıflandırılması bankanın ihtiyarında olacak. Bu eşik daha önce 100 TL olarak uygulanıyordu. Tüketici kredileri bakımından bu eşik tutar 500 TL olarak uygulanacak.
Ancak, bu tutarın borçlu müşterinin söz konusu banka ve bankanın konsolide edilen finansal kuruluş niteliğindeki bağlı ortaklıkları nezdindeki, ortaklık payları hariç, bilanço içi borçları toplamının yüzde 1’ini geçmemesi gerekiyor.
Söz konusu tutarlar, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan yıllık üretici fiyat endeksindeki artış oranı kadar Ocak ayında artırılacak.
DONUK ALACAK NEDİR?
2017 yılında yapılan düzenlemeyle tüketici kredilerinin donuk alacak olarak sınıflandırılmasına imkan tanındı. Donuk alacak, bankalar tarafından verilen kredinin geri ödemesinde 3 aylık yaşanan gecikme durumunun söz konusu olması, bu kredinin donuk olarak sınıflandırılmasına neden olur. Özetle, banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için ‘donuk’ tabiri kullanılır.
Ödemenin takip edildiği aşamalardan üçüncüsüne gelindiğinde kredi donuk olarak nitelendirilir. Bu aşamadan sonra bankanın söz konusu kredinin yüzde 20’si kadar olan tutarı ayırması gerekir. Sonraki aşamada yüzde 50’sini, beşinci ve son aşamada ise yüzde 100’ünü ayırması gerekmekte. Böylece banka batma olan krediye karşı tedbir almış olur. (REUTERS)
Brent petrolün varil fiyatı 109,36 dolar
Hürmüz ablukasına saatler kaldı
Cari denge 7,5 milyar dolar açık verdi
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti
İhracatta beklenti eşik değerin altına indi
Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi gözaltına alındı
Bursa’da Bozbey sonrası yeni başkanvekili seçiliyor
Bursa milletvekilinin acı günü
CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol gözaltına alındı
Ünlülere yeni uyuşturucu operasyonu
UTİB’te Bayrak Değişimi: Başkanlığa İhsan İpeker Seçildi
Hürmüz ablukasına saatler kaldı
Cari denge 7,5 milyar dolar açık verdi
Bursa Büyükşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti
İhracatta beklenti eşik değerin altına indi
Bornova Belediye Başkanı Ömer Ekşi gözaltına alındı
Bursa’da Bozbey sonrası yeni başkanvekili seçiliyor
Bursa milletvekilinin acı günü
CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol gözaltına alındı
Ünlülere yeni uyuşturucu operasyonu
UTİB’te Bayrak Değişimi: Başkanlığa İhsan İpeker Seçildi
bursa escort görükle eskort görükle escort bayan bursa görükle escort bursa escort bursa escort bayan