20 Nisan 2024 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.

1xbetbetpasmariobet
a
en iyi rulet siteleri

BENÄ° DUYUYOR MUSUNUZ?

Oysa insan kulağı, en sofistike akustik mühendisini bile kıskandıracak bir maharetle çalışır. Bir an bile düşünmeden veya en ufak bir duraksamadan, keman ile klarnet arasındaki farkı duyabilirsiniz.

Åžu günlerde içimdeki ses hep bu cümleyi tekrarlayıp duruyor.   Nedeni kimsenin söylediÄŸini kimsenin duymaması olabilir mi acaba? Tüm saÄŸlık çalışanları bağırıyor ‘’ ölüyoruz’’ diye. Kimse de tık yok. Duymuyorlar galiba. Maske takın ve evinizde kalın bu hastalık affetmiyor diye bas bas bağırıyorlar ama duymayan bir çoÄŸunluk var. Daha ne kadar doktoru, hemÅŸireyi, saÄŸlık çalışanını feda edeceÄŸiz? Meslek hastalığı olmadığını iddia edenler ne zaman duyacaklar bu feryatları? 

Toplumsal bir sağırlık sorunumuz olduÄŸu kanısındayım. Duymuyoruz. Duymayınca konuÅŸmuyoruz, konuÅŸmayınca etrafımızda olup bitenleri görmüyoruz. Yani 3 maymun durumumu…

Oysa insan kulağı, en sofistike akustik mühendisini bile kıskandıracak bir maharetle çalışır. Bir an bile düÅŸünmeden veya en ufak bir duraksamadan, keman ile klarnet arasındaki farkı duyabilirsiniz. Seslerin solunuzdan veya sağınızdan gelip gelmediÄŸini ve uzak mı yoksa yakın mı olduÄŸunu anlayabilirsiniz.

Toplumsal sağırlığımızı bir tarafa bırakırsak, herkes çeÅŸitli nedenlerle zaman zaman iÅŸitme sorunu yaÅŸar bu fizyolojik bir olaydır. Yaygın nedenler arasında kulakta, kulak kiri veya sıvı birikmesi, kulak enfeksiyonları veya uçak kalkarken hava basıncındaki deÄŸiÅŸiklik sayılabilir. Hafif derecede kalıcı iÅŸitme kaybı, yaÅŸlanma sürecinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Ne yazık ki, iletiÅŸimi zorlaÅŸtıran büyük iÅŸitme kaybı, özellikle 65 yaşından sonra artan yaÅŸla daha yaygın hale gelir. Ä°ÅŸitme kaybının nedeni ne olursa olsun sosyal problemleri de getirir. Duymayan kiÅŸi diÄŸer insanlarla iletiÅŸimden kaçınır, anlayamadığı konuya yorum yapamaz, içine kapanır, topluma ve çevreye duyarsızlaşır. Korkuyorum biz böyle bir süreci yaşıyoruz.

O zaman şu soruları kendinize sorun:

  1. Televizyonunuzun veya radyonuzun sesini sürekli yükseltiyor musunuz? (bazı yayın organları hariç duyulan sesler hep aynı ÅŸeyi söylüyor ne yazık ki.)
  2. Sosyal ortamlardan uzaklaÅŸmaktan veya yeni insanlarla tanışmaktan çekiniyor musunuz? Onları anlamamaktan endiÅŸe duyuyor olmalısınız. (Benim bildiÄŸim bana yeter durumu olabilir, yenilikler çok önemli deÄŸil bakış açısını yaratır.)
  3. Kalabalık ortamlarda kimin ne söylediÄŸini net olarak duyamıyor ve sürekli konuları kaçırıyor musunuz? (Tam da bugünün durumu galiba. Herkes aklına geleni söylüyor özellikle aşı konusunda ki karmaÅŸa bu duymazlıktan olabilir)
  4. Ä°nsanlardan söylediklerini tekrar etmelerini sık sık istiyor musunuz? (Kimsenin bir dediÄŸi diÄŸer söylediÄŸini tutmuyor, yalan mesajların içinde yuvarlanıp duruyoruz.)
  5. Telefon sesini kaçırıyor musunuz? Telefonda iÅŸitme sorunu mu yaşıyorsunuz?(Sosyal medya karmaÅŸası ve yeni propoganda teknikleri)
  6. Tüm insanların sizi asla dinlemediÄŸinden mi ÅŸikayet ediyorsunuz? (Ne yazık ki kimse kimseyi dinlemiyor bir kakafoni içinde baÄŸrışıp duruyor insanlar, hoÅŸ dinleyecek yetkin bir ağızda yok gibi)
  7. Bir arkadaşınızdan bir dizi kelime veya sayıyı fısıldayarak sizi test etmesini isteyebilirsiniz. (DoÄŸruları söyleyecek bir arkadaşınız olsun)

EÄŸer duymadığınız konusuna objektif olarak karar verdiyseniz gerekli testleri yaptırmaya gidiniz. Tedaviye yol yakınken baÅŸlamak çok önemlidir.

 Yapılan tibbi muayene ve testler sizin duyma sorununuza çözüm getirecektir. Yapılan duyma testlerinde mükemmel iÅŸitmeye sahip kiÅŸiler genellikle 20 desibel (dB) veya daha düÅŸük tonları duyabilir. 45 ila 60 dB’den daha yumuÅŸak sesleri duyamıyorsanız, orta derecede iÅŸitme kaybınız vardır. EÄŸer sesleri 76 ila 90 dB’ye çıkana kadar duymazsanız, ciddi iÅŸitme kaybınız olduÄŸunu gösterir. Åžimdi soruyorum biz toplum olarak kaç desibel sesleri duyabiliyoruz. Yoksa biz gerçekten sağır olduk da farkında mı deÄŸiliz? 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

GübretaÅŸ’a ait maden sahasında 3,5 milyon onsluk altın varlığı tespit edildi

HIZLI YORUM YAP



Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.